Bir çok Truva Atı yaga UYA programları çalıştırılabilir (executable) özelliği olan .exe uzantılı çok küçük dosyalardır (files). Boyutları oldukça küçüktür, 15 Kb, 30Kb, 80 Kb gibi. Küçük olmalarının sebebi, insanlar 100Kb’ ın üzerindeki dosyaları pek yüklemek istemezlermiş. Bu çalıştırılabilir dosyalara tıklandığında pek bir şey olmaz. Ancak geri planda bilgisayarımızda gizli bir port (hidden port) açar. Gizli (hidden) olduğu için ne olduğunu anlayamayız. Dosyayı açmamızın hemen ardından, bilgisayarımızın denetimi, bize bu Truva Atı’ nı yollayan kişinin eline geçer. Artık onun bilgisayarımıza tam erişim hakkı vardır. Bilgisayarımıza yerleştirilen Truva Atı bir istemci (client) vazifesi görmeye başlar. Kendisini gönderene ne isterse onu yapma olanakları sağlar. Nedir bunlar?
Sifrelerimiz çalmak (stealing passwords),
Dizin erişimi (directory accessing),
Bilgisayarımızı açıp kapatma (rebooting/shutting-down),
Keylogging (keylogging),
Bilgisayarımıza ekran koruyucu yerlestirme (changing screenshots),
CD-Rom sürücümüzü açıp kapatma (openining /closing cd-rom drive),
Ekrana görüntü yerleştirme (image),
Fare hareketlerini değiştirme (swapping mouse controls),
Herhangi bir programı devreye sokma (starting a program),
Email programımızı kullanarak mesaj gönderme (sending messages),
Portlarımızı yeniden yöndlendirme (port redirection),
Faremizin tüm denetimini elimizden alma (controling mouse), ve sayamayacağımız kadar başka şeyler, artık kötü niyetli kişinin hayal gücüne kalmış.

Yukarıda saydıklarımız, bilgisayarımıza bir Truva Atı bulaştıktan sonra, onu denetleyen kişinin yapabileceklerine bir kaç örnekten ibarettir ve bunlarla sınırlı değildir. Bir hacker yada lamer’ in bilgisayarımıza Truva Atı yerleştirme çabasının ilk adımı bize ait IP Numarasını elde etmektir. Bununda nasıl elde edildiğini yukarıda anlatmıştık.

Truva Atı Yükleyen Programlar
(Binders)
Başka programlarla kendilerini yükleyen Truva Atı türleri de mevcuttur. Hackerların yada lamerz’ ların ifadesi ile buna “Bağlama” (Binding) denir. Örnegin “Whackamole” isimli program kullanılar. Bu isme dikkat edelim lütfen. Hacker yada lamerlar bu programı oyun programı kisvesi altında kurbanlara (victims) göndermektedirler. Program ileti (email) ekinde (attachment) “game.exe” isimli dosya olarak gönderilmektedir. Ama ismi değiştirilebilmektedir. Kurban (victim) bu çalıştırılabilir (executable) dosyayı (file) tikladığında, dosya otomatikman Truva Atını bilgisayarımıza yükler ve “whackamole game” isimli dosyayı çalıştırır. Fakat aynı zamanda program kendisini yüklerken NetBus virüs programını da bilgisayarımızın C:\Windows\Directory dizinine yükler. Tüm anlattıklarım geri planda gerçekleşir böylece kurban (victim) bilgisayarına virüs bulaşıp bulaşmadığını anlayamaz. bilgisayarlara Truva Atı yerleştiren programların başka örnekleri de vardır. Bu nedenle burada ismini verdiğim programin bir tane olduğu duşünülmesin. Bunlarrın çeşitleri hakkında Symantec yada McAfee’ nin virus merkezimnde ayrtıntılı bilgi edinilebilir.

Truva Atı dünyasının gelmiş geçmiş en iyi tanınan Truvası BackOrifice’ dir. cDc lakaplı biri tarafından yazılmış/programlannmıştır. Yeraltı dünyasında oldukça tutulan bir UYA’ dır. Bunun birden fazla varyantı (değiştirilmiş türü) vardır. BackOrifice’ in bu denli yeraltı dünyasında rağbet görme nedeni, onun Windows NT’ lerde kullanılabilmesidir. Bu Truva Atının en tehlikeli tarafı kaynak kodudur (source code). Microsoft’ un İşletim sistemlerinde oldukça fazla güvenlik boşlukları mevcuttur. Güvenlik açığı yada gediği (bug, flaw, vulnerability) olmayan bir işletim sistemi yapmak imkansızın da ötesinde bir şeydir. Ama böyle bir işletim sistemi oluşturma çabalarıda sürmektedir.

Alıntıdır...