Nehalem, Intel'in yeni nesil mikro işlemci mimarisidir. Intel'in "Core i7" ismini verdiği işlemci ailesi IDF forumunda büyük bir başlık adı altında tartışıldı. Resmi tarih henüz verilmese de Intel'in sözüne göre, Nehalem 4. çeyreğin herhangi bir gününde satışa sunulabilir.


Bu yeni nesil mikro işlemci mimarisi, 45nm üretim süreci ile masaüstü, server ve taşınabilir platformlar için üretilecek.


Nehalem'in en büyük özelliklerinden biri, içine dahil dedilmiş bellek kontrolcüsü. Bellek kontrolcüsü ile Triple Channel DDR3 (üç kanallı DDR teknolojisi) özelliği Nehalem sistemlerde kullanılacak bir sistem oluyor. Intel bu sayede Perny işlemcilerin tam 3.4 katı daha fazla bellek veriyolu sunduklarını söylüyor aynı zamanda DDR3 bellek hızlarında da 6 kat daha yukarılara çıkılacağını vurguluyor. Bunun dışında da bellek gecikmeleri %40 daha düşecek ve çok yüksek performanslar sunulacak.



Bellek kontrolcüsünün kuzey yongasından çıkması ile birlikte artık FSB'nin bir öneminin kalmadığı da forumda vurgulandı. Nehalem yeni teknolojisine "QuickPath" adını veriyor. Bu AMD işlemcilerinin bir benzeri teknolojidir. Quickpath FSB tabanlı bir sistemden çok daha hızlı bir noktadır.


Diğer bir değişim de Nehalem'in üç adet ön bellek miktarlarıdır. L1 64K (32K talimat, 32K veri), L2 512K (256K veri, 256K talimat) ve paylaşımlı L3 (bu işlemciden işlemciye fark edecektir).


Bu sistemin desteklediği bir diğer özellik de HT (Hyper Threading) teknolojisi, bu sayede herbir çekirdek aynı anda bir değil, iki veriyi okuyabilecek. Bu sayede sistem çekirdeği sanal olarak iki kat daha fazla görünecek.