En yüksek performans adına ilk adımları nVidia atsa da bazı dönemlerde AMD ATI peformans, güç harcama ve fiyat olarak nVidia'yı geride bırakabiliyordu. Bundan birkaç yıl önce ATI, nVidia'yı çok zorlarken artık başa baş denebilecek bir rekabet var.

ATI hala tek GPU ile nVidia'ya herhangi bir karşılık veremese de çift GPU'lu ve şuanda en iyi performansa sahip kartı ile uzun bir süre adından bahsettirecek. HD 4870 X2 perfomans lideri olarak uzunca bir süre bu konumunu koruyacağa benziyor. Çünkü nVidia hala birçok teknolojiye geçişte yavaş davranıyor. Bunun dışında aynı GPU'ları farklı kartlarda kullanıp sadece saat hızlarında ya da paralel işlemc birimlerinde değişiklikler yapıyor.


Yaklaşık 50$ daha pahalı olan HD 4870 X2 (GeForce GTX 280'den) tek PCB'de iki adet GPU barındırdığı için birçok şey iki katına çıkmış. Bu kartın işlem gücü 2.4 TFlops olarak ölçülmüş. Bunun dışında ilk defa bu kartta kullanılan GDDR5 bellekler 230GB/sn bant genişliği sunuyor.

Diamond HD 4870 X2 modelinde tamamen referans tasarımı kullanmış. 55nm ile üretilen kart, 750Mhz çekirdek, 3600Mhz 2GB GDDR5 belleklere sahip. Bellekler 512bit veri yoluna sahipler. 1600 paralel işlem biriminin olduğu kart güç gereksinimini bir adet 6 iğneli bir adet de 8 iğneli PCI güç girişleri ile gideriyor.