5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    Uzman Array sheone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    3.636
    İtibar Gücü
    21

    Post AMD Bulldozer işlemcisi DDR3 1866MHz desteği verecek


    AMD dün, yeni Zambezi kodadlı Bulldozer işlemcisinin birkaç teknik detayını açıkladı. 8 çekirdeğe kadar üretilecek olan bu yeni işlemci ailesi 32nm fabrikasyonu ile işlenecek. 8MB L3 belleğe sahip Bulldozer, DDR3 1866MHz bellek desteği sunuyor. Aynı zamanda Bulldozer 2011'de gelecek ve muhtemelen 2011 ortalarını bulacak. Bellek ile uğraşan elemanlar zamanlarının çoğunu hızlı bellek üretmek için harcayacaklar.

    Yonga ayrıca APM Boost teknolojisi olarak adlandırılan yeni bir teknoloji de destekleyecek. Aynı zamanda bu Intel'in Turbosuna da bir cevap niteliği taşıyacak.

    Dört çekirdekli Deneb ve altı çekirdekli Thuban 45nm işlemileri, Scorpuius platformu parçalarından biri olan Zambezi çıkana kadar oldukları yerlerde bekleyecekler.

    Kaynak: Fudzilla

  2. #2
    Donanımcı Array Solucan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Yer
    Yeraltından
    Mesajlar
    837
    İtibar Gücü
    16
    Yine DM de yayınlanan bir habere göre bu işlemciler 128 bit işletim sistemlerine de destek verecekti.

  3. #3
    DM Sever Array ozi_54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2008
    Mesajlar
    109
    İtibar Gücü
    16
    8MB L3 denilen şeyler işlemcide ne işe yarıyor beyler

  4. #4
    Bilgili Array SPOOKS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2008
    Yer
    İSTANBUL
    Mesajlar
    1.027
    İtibar Gücü
    18
    Giriş birimlerinden (mikrafon, klavye tarayıcı, optik okuyucu) veya HDD den alınan veriler ilk etapta dinamik ram içine alınır ve sırasıyla işlemciye gönderilir. İşlemci içindede iki veya üç statik ram vardır bunlara sırasıyla level1, level2 level3 diye adlandırılırlar(l1,l2,l3) ayrıca bazı anakartlarda CPU ya yakın bir yerde l3 olabilir. Bunlar ön bellek, cach bellek, zerobuffer diyede adlanırılabiliyor. ön belleklerin boyutları ne kadar yüksek olursa işlemci o kadar hızlı olur

    STATİK RAM & DİNAMİK RAM ve YAPILARI
    1. DİNAMİK RAM:
    DRAM, Dynamic ramdom access memory (dinamik ram-dinamik rasgele erişimli hafıza) için bir kısaltmadır. " Rastgele erişim " ifadesi, bilgisayarın işlemcisini hafızanın ya da verinin tutulduğu bölgenin herhangi bir noktasına direct olarak erişebileceğini belirtmek için kullanılır. Hücre başına transistör sayısını düşürmek, böylece gövde üzerinde harcanan alanı ve gücü azaltmak amacına yönelik bir çözüm aranması sonucunda, ortaya dinamik RAM çözümü çıkmıştır. Günümüzün standart DRAM tipi 168 pin yapıya sahip Dual Inline Memory Modülleridir. Aşağıda örnek bir resmi görüyorsunuz.

    Şekil 1.1: 168 pin yapıya sahip DRAM
    DRAM en yaygın olarak kullanılan bilgisayar bellek türüdür. Bir sıra DRAM çiplerini kullanan bellek modülü bilgisayarın ana belleğini oluşturur. Sistem bu belleği CPU, video kartı ve diğer çevre birimlerinde gelen/giden program, veri ve işlenmiş bilgilerin GEÇİCİ olarak saklanmasında kullanır. Daha fazla DRAM, aynı anda çalışan bir çok programın daha hızlı çalışması demektir. Günümüzde Multi-Tasking özelliğine sahip işletim sistemleri kullanılıyor. Yani; bir yandan internette gezerken diğer yandan yazı yazıp, müzik dinleyebiliyorsunuz. Aynı anda çalıştırdığınız program ne kadar fazla ise o kadar fazla bellek sizi rahatlatacak demektir. Daha fazla DRAM daha rahat çalışma ortamı. Aşağıda örnek bir dinamik Ram gösterilmiştir.

    Şekil 1.2: Çift veri oranlı senkronize dinamik ram
    Dinamik RAM tipi bellekler veriyi tutabilmek için sabit elektrik akımına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden depolama hücrelerinin her saniyede yüzlerce kez (ya da her birkaç milisaniyede bir) tazelenmesi- yani elektronik yüklerle yeniden yüklenmesi- gerekir. DRAM 'in doğasındaki dinamiklik buradan gelmektedir. DRAM, her bit'i, bir kondansatör ve transistörden oluşan bir depolama hücresinde tutar. Kondansatörler, depolamış oldukları elektriksel yükü çok çabuk kaybetme eğilimindedirler. Bu da elektronik tazeleme ihtiyacını doğurur. Derinlemesine inceleyecek olduğumuzda, bilgisayar hafızasının hafıza ya da depolama hücrelerinden oluşan bir matris şeklinde organize edildiğini görürüz. (bu organizasyona DRAM dizisi adı verilir.) Matris sahasını bir satranç tahtası ve hafıza hücresini de satranç tahtasındaki kareler olarak düşünebilirsiniz. Hafıza hücreleri ,matrisin satır ve sütunların kesişmesi neticesinde oluşmaktadır. Matris sütunları aynı zamanda hafıza çipinin I/Q (input/output-giriş/çıkış)genişliği ile de bölünür. Örneğin, 2Mb 8'lik bir DRAM 'de kabaca 2000 satır, 1000 sütun ve sütun başına 8 bit'lik bir veri hattı genişliği vardır; böyle bir düzenleme sonucunda toplam 16 Mb'lik (16milyonbit)bir kapasite elde edilir. Her hafıza hücresinde 1 bit'lik veri saklanır. Bu 1 bit'lik veri, hafıza hücresinde elektriksel bir yük olarak depolanmaktadır. Bulunduğu konumun satır ve sütun olarak belirtilmesi halinde veriye anında ulaşılma mümkündür. Ne var ki DRAM, geçici (ya da uçucu, volatile) bir hafıza türüdür; yani tutmakta olduğu veriyi elinden kaçırmaması için sürekli elektrik gücüyle beslenmek zorundadır. Güç kesildiği anda RAM' deki veri kaf dağının ardına gider.
    Yukarıda da belirttiğimiz gibi DRAM 'e " dinamik RAM " denmesinin sebebi, veriyi elinde tutabilmek için her saniyede yüzlerce kez tazelenmek ya da yeniden enerji ile doldurulmak zorunda olmasıdır. Tazelenmek zorundadır çünkü hafıza hücreleri elektrik yüklerini depolayan minik kondansatör içerecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu kondansatörler, kendilerine yeniden enerji verilmediği taktirde yüklerini kısa sürede kaybedecek olan çok minik enerji kaynakları olarak görev yaparlar. Aynı zamanda, hafıza dizisinden birinin alınması ya da okuması süreci de bu yüklerin hızla tüketilmesine katkıda bulunur; bu yüzden hafıza hücreleri verinin okunmasından önce elektrikle yüklenmiş olmalılar. Elektronik tazelenme ya da kısaca tazelenme(refresh), bir hafıza çipindeki hücrelerin yeniden yüklenmeleri, ya da yeniden enerji ile doldurulmaları sürecidir.
    Hücreler, bir defada bir satır olacak şekilde tazelenir (genellikle her tazeleme çevriminde bir satır). "Tazeleme oranı" (refresh rate) ifadesi, hafızanın tazelenmesi sırasında geçen süreyi değil DRAM dizisinin tamamını tazelenmesi için elden geçirilmesi gereken toplam satır sayısını gösterir (mesela, 2000[2k] veya 4000 [4k] satır) . "Tazelenme çevrimi" (refresh cycle) ifadesi ise bir satırın tazelenmesi sırasında geçen zamanı belirtebileceği gibi aynı zamanda tüm DRAM dizisinin tazelenmesi sırasında geçen zamana da işaret edebilir.

    2. STATİK RAM
    SRAM (statik RAM), DRAM'den daha hızlı ve daha güvenilir olan ama onun kadar yaygın olmayan bir hafıza bir çeşididir. SRAM' lere statik denmesinin sebebi, DRAM' lerin ihtiyaç duyduğu tazeleme operasyonuna ihtiyaç duymamalarıdır; çünkü elektronik yükü orijinal konumunda tutan bir depolama hücresi esasına (ki bu DRAM'in yöntemidir) dayanmayıp, akımın belli bir yönde sürekli taşınması prensibi esas alarak çalışırlar. SRAM'ler-genellikle-sadece ön hafıza (cache) olarak kullanılır. Bunun altında iki temel sebep yatar;
    a-)SRAM'lerin üretim maliyetlerinin DRAM'lerinkine oranla çok daha yüksek olması
    b-)SRAM'lerin DRAM'lerden çok daha hızlı olması gelir. DRAM'ler minimum 60 ns'lik erişim sürelerini (access time) destekler; bu süre SRAM'ler söz konusu olduğunda ise 10 ns kadar düşer (1ns=1 saniyenin milyarda biri). Ayrıca SRAM birbirini izleyen iki erişim arasında duraklama ihtiyacını -hissetmezken DRAM'in iki ardışık erişimi arasında bir bekleme süresi vardır. Bu yüzden SRAM'ın devir süresi (cycle time) de DRAM'in devir süresine nazaran çok daha kısadır. Aşağıda beyaz daire içine alınarak SRAM'in üstten görünümü gösterilmiştir.


    RAM ile ilgili makale alıntıdır.
    STAT?K & D?NAM?K RAMLER
    Lütfen Pano Kurallarını Okuyunuz.
    Sizi rahatsız eden konuşma, küfür veya forum kurallarına aykırı olan mesajları, avatar'ın altında bulunan butonuna basarak bizleri bilgilendirebilirsiniz.

  5. #5
    DM Sever Array ozi_54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2008
    Mesajlar
    109
    İtibar Gücü
    16
    oo çok güzel bir makalemiş sagolsın dostum

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 02-09-2009, 23:03
  2. anakartımın işlemcisi varmı
    By fkrk in forum Anakart (Mainboard)
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 27-12-2008, 10:18
  3. Nehalem sadece DDR3 800Mhz ve DDR3 1066Mhz destekliyor...
    By sheone in forum Donanım Haberleri (Portal Haberleri)
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02-09-2008, 21:35
  4. AMD,nVidia 9600GT'ye indirimle cevap verecek.
    By sheone in forum Donanım Haberleri (Portal Haberleri)
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21-02-2008, 11:06
  5. AOL, VoIP Servisi Verecek
    By LiL_CaT in forum Kullanıcıların gönderdiği haberler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12-04-2005, 10:45

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2