Birkaç gün önce AMD-ATI'nin yeni ekran kartını duymuştuk ve aradan uzun bir süre geçmeden partner firmalar kendi etiketlerini verdikleri kartları piyasalara sürdü. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi önce, referans kartın üzerinde fazla değişiklik yapılmadan sunulmuş kartlar piyasaya sürüldü. Saat hızlarıyla ya da soğutucusuyla değitirilmiş ya da güçlendirilmiş ekran kartları ise daha sonra piyasalara girecektir.

Şimdi Gigabyte firması, referans tasarımda fazla değişiklik yapmadan sunduğu Radeon HD 5970 2GB ekran kartı ile bizlerle. ATI referansı ile yapılan testlerde gerçekten çok iyi sonuçlara sahip kart biraz pahalıydı. Ülkemizde yaklaşık 700$ gibi bir fiyat ile satılan ekran kartı birçoğumuz için sadece incelemelerde görebileceğimiz cinsten olabilir. Zira bu kriz ve işsizlik ortamında bu karta para vermek çok mantıklı olmayacaktır. Neyse, konudan fazla uzaklaşmadan kartın teknik detaylarını bir GPU-z görseli ile verelim:



Yukarıdaki görseldeki detaylardan da anlaşılacağı gibi, incelemeyi yapan web sitesi saat hızlarıyla biraz oynamış. Normalde referans olarak 725MHz/4000MHz çekirdek ve bellek hızları, 910MHz/4740MHz olarak artırılmış. Bellek miktarı sizi yanıltmasın, görselde 1024MB olarak görünse de bu kart 2GB GDDR5 belleklere sahip.

Stok saatleri ile boşta/yük altında 212W/399W, hız aşırtılmış halinde de 242W/481W güç harcıyor. Referans soğutucu olduğu halde bile inanılmaz hız aşırtma sonuçları alan kart biraz daha ucuzlarsa çok daha iyi olacaktır.