AMD'nin üst seviye işlemcilerinin bugünlerde etiketlenmesinden sonra üst seviye AM3 anakartlar da piyasalarda ki, bu kartlar Phenom II işlemcilerden de pahalı oluyorlar. Şimdi de Gigabyte MA790FXT-UD5P üst seviye anakartını tanıttı. Bu anakart da pahalı olacak ki, teknik detayları gerçekten de çok başarılı olmuş. Üzerindeki soğutucuya, faz kontrolcülerine kadar çok başarılı olduğu aşikar.

PCB görüntüsü üst seviye kartlardan alışık olduğumuz bir tasarıma sahip. Gigabyte MA790FXT-UD5P üzerine takacağınız iki ekran kartı ile yine de yer sıkıntısına girmeyeceksiniz. Kartlar çift slot kapladıkları taktirde de bu sıkıntı yaşanmayacak. Gözümüze çarpan başka bir detay da soğutucu ile kaplanmış üçüncü bir yonga. Bir RAID kontrolcüsü olan bu yonga iki adet SATA2 slotunu yönetiyor. Ancak bu yonga sürücülerin farklı kontrollerle birbirlerine bağlamasına olanak tanımıyor, yani 0+1 gibi mod desteği yok. Bu ek yonga akıllı yedekleme özelliğine sahip.

Voltaj regülatörleri en iyi ultra dayanıklı olarak tasarlanmış. 10 fazın herbiri iki adet modern Low RDS MOFSET'ini kapsıyor. Kart içeriğindeki Japon yapımı katı kapasitörler de işlemcilerin 140W TDP değerine kadar çıkarılabilmesini sağlıyor. Easy Energy Saver teknolojisi kullanıldığında sadece aktif fazlar devreye giriyor, iş düşmeyen fazlar otomatik olarak kapanarak güç tasarrufu sağlanıyor.

Sonuç olarak, alışılageldik bir üst seviye anakart olmuş. Teknik detayları ile gerçekten de kullanıcıları doyuracak bir anakart.