Kira öder gibi ev sahibi olma hayali birçok kişinin yüzünü şimdiden güldürmeye başladı. Nedir bu Mortgage (mortage: tutulu satış) nasıl işler neler gerekir ?

Mortgage (tutulu satis) in aslında normal konut kredilerinden çok fazla bir farkı yok. Aradaki en önemli fark bankaların verdiği konut kredilerinin sürelerinin 5 yılı geçmemesine karşın Mortgage de bu sürenin 20-30 yıla kadar uzatılması ve buna bağlı olarak aylık ödenecek taksidin aşağıya çekilmesi. Buda düşük gelirli vatandaş için bir umut. 30 yıl gibi uzun sürelerde tamamalnacak olan bu kredinin az az ödenmesi nedeniyle halk arasında "kira öder gibi ev sahibi olma" adını çoktan aldı. Mortgage Türk milletine çok uzak bir kelime ve "kira öder gibi ev sahibi olma" daha kolay ve anlaşılır

Peki ne zaman başlayacak bu Mortgage diyenlere şunu söyleyebilirim ki çok uzun bir süre kalmadı. Bu işlerle ilgili kurulşlarda çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte. 2006 yılı başlarında sistemin başlayacağı tahmin ediliyor.

Mortgage sistemi ile konut kredisi alanlara ayrıca zorunlu hayat sigortası yaptırılacak. Bu bir avantaj ancak ödemelerede yansıyacaktır.

Bu sistemde zamanla ödeme sıkıntısına düşecen kişiler istediğinde sistemden ayrılıp parasını geri alabilecek. tabiki masraflar vs kesilecek.

Mortgage e başlangıçta konutun %25 i ödenmek zorunda. Bu oran istenilirse yukarı çıkarılabilecek ve aydatlar düşürülebilecek.

Ne gibi masraflar var?

Mortgage'de geri ödemeler dışında yapılan bir başka masraf da "Closing Costs" denilen kapanış masraflarıdır. Bu masraflar ev sigortası, hayat sigortası, eksper masrafı, vergi ve harçlar gibi masrafları içermektedir. Bu masraflar satış işleminin başında peşin olarak ödenebileceği gibi vadeye de yayılabilir. Sadece şuna dikkat etmek gerekir ki kapanış masrafları vadeli olarak ödendiği takdirde, konut kredisinde uygulanan bileşik faizler bu masraflara da uygulanmaktadır.


Bu sistemi uygulayan ülkelerde yapılan araştırmalarda başarılı uygulama sonucu ekonomide olumlu gelişmeler görülmekte. İnşaat sektörünün ve emlak piyasasınında bu ssitemle canlanması bekleniyor.

Detaylar ilerleyen süreçlerde zaten açıklanacak.