Üretim aşamaları itibariyle, yoğun emek sarf edilen ürünler arasında başı çeken ayak giyeceğidir. Ayakkabılar oxford ve derby olarak 2 modele ayrılırlar. Oxford modelinde ayakkabı saya yüzü gambaların üzerine dikilmiştir. Tam doğru bir ifade olmasa da ayakkabının ön üst kısmı, arka ve yan kısımların üstüne dikilmiştir diye ifade edilebilir. Derby modelinde ise durum tam tersidir; gambalar saya yüzünün üzerine dikilmiştir. Genellikle piyasada satılan ve çokça giyilen modeller derby tiptedir. Oxford tipindeki ayakkabılar modern görünümlüdür çok şıktır. Tabi bazı modeller oxford veya derby olarak kategori edilemeyebilir.

Ayakkabı tasarımı, sanattan daha çok mühendislikten izler taşır. Milim hesabı peşindeki ayakkabı tasarımcılarının, bu nedenle zamanla gözlüklü ve kambur olmaları kaçınılmazdır. Zira, sanal ortam bu konuda birçok kolaylık sağlasa da, hala bin yıllık kalıp üzeri çizim ve stampa çıkarma teknikleri geçerliliğini korur. Tasarımda en büyük kısıt bizzat ayaktır. (İş bu parantezde, ayak deyip geçenlere, sadece iki çift ayağı karşılaştırın da ne büyük gaflet içinde olduğunuzu görün, demek isterim.) Bu ayak hedesi, ayakkabı tasarımındaki hemen tüm teknik kısıtların da anasıdır. Velhasıl, ayakkabı tasarımcıları "şu ayaklar da olmasa ne güzel ayakkabı tasarımcısı olurdum" deseler yeridir. Ayrıca, çizim kadar önemli olan malzeme ve renk seçimi de ayrı bir bilgi birikimi gerektirir. Derisi kullanılan hayvanın hayattayken ne yediği ve içtiğinin bile ayakkabının görünümü üzerinde etkisi vardır.

Bu kadar meşakkatten sonra ortaya çıkan tasarım, ayakkabı tasarımcısının yavrusu olur. Üzerinde yapılması istenen keyfi değişimler konusunda oldukça agresif olabilir. Elinden gelse derinin kesiminden dikimine, fort şekillendirmeden tabanın basılmasına kadar tüm üretim aşamalarının başında duracaktır. Ama duramaz, yeni bir yavru için çalışmalarına başlar.

Ve işte bu güzelim yavrular insanların dışarıda yürürken ayaklarından çıkaramadıkları şeylerin bile cini var. Ayakkabı Cini çıkarmak için ayağınızdaki ayakkabıyı 3 kere ovalamanız yeterlidir. Şaka şaka. AyakkabiCini.com siz ayakkabı tutkunlarının sürekli takip etmesi gereken bir sitedir. En büyük markaların, en kaliteli ayakkabıların, yazlık, kışlık, sezonluk gibi daha bir çok kategoride ayrıştırarak size aradığınız ayakkabı modeline ulaşmanızı sağlar. Ayakkabı cini peki sadece ayakkabı modelleri mi gösteriyor? Hayır diyerek başlıyorum ve bunun yanı sıra bayanların kaçınılmaz ihtiyaçlarından olan model çantalar da tanıtmaktadır. Bunun yanı sıra da bir çok markanın son çıkan aksesuarlarını inceleyebilirsiniz.