TÜBİTAK, tamamına yakını Türk teknolojisi ile uydu üretiyor. Kurum, ODTÜ Kampusü’nde yapımına başlanan RASAT uydusunun gelecekte yurtdışına da satılmasını hedefliyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle üreterek uzaya gönderdiği BİLSAT uydusunun ardından, bu kez büyük oranda Türkiye’de yapılacak RASAT uydusunun üretim çalışmalarına başladı. Uydunun sadece bazı modülleri yurtdışından gelecek. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür Vekili Uğur Leloğlu, uydunun yapımında bütünüyle Türk mühendislerin yer alacağını belirtti. Uydunun yüzde 80 oranında yerli üretim olacağını ifade eden Leloğlu, üretimin ODTÜ Kampusü’ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştirileceğini söyledi.

TÜRKİYE UYDU İHRAÇ EDECEK,

TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür Vekili Uğur Leloğlu, uydunun X-bant, hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sisteminin Türkiye’de BİLTEN’de üretileceğini ifade etti. Uydunun üzerinde modüllerin denenmesinin ardından yabancı ülkelere de satılacak. RASAT 5 ila 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilme yeteneğine sahip olacak. (BİLSAT, 12 ila 26 metre çözünürlüğe sahipti.) Leloğlu, yeni uydunun BİLSAT’ın göremediği ayrıntıları yakalayabileceğini vurguladı. Ayrıntılı görüntü sayesinde, örneğin, kapanan yollar, tarımda tarlaların gözlemi gibi, afetlere müdahalede çok daha küçük ayrıntılar gözlemebiliyor. Leloğlu, ayrıca renk paletinin genişletildiğini ifade etti.

ULUSAL UZAY TEKNOLOJİSİ

Leloğlu, RASAT Projesi bitmeden 2.5 metre çözünürlükte görüntü elde edebilecek teknolojiye sahip olacaklarını vurguladı. Yerli üretim modüllerin uydu üzerinde çalıştırılmasıyla ‘ulusal uzay teknolojisi’nin temellerinin de atılmış olacağını belirten Leloğlu, uydu yapımında elde edilen deneyimin sanayi ile paylaşılacağını ve gelecek projelere için bir örnek teşkil edeceğini söyledi.
Toplam maliyeti 8 milyon dolar olan RASAT uydusunun ağırlığı 100 ila 150 kilogram civarında olacak