beslenme ve diyetetik bölümü.jpg

Özellikle gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan sağlıksız beslenme alışkanlığı, toplumun fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkileyen çeşitli hastalıklara neden olmuştur. Bu tür hastalıklar, başta obezite olmak üzere kanser, diyabet, dikkat kaybı, hipertansiyon, enfeksiyon riski, kalp rahatsızlıkları, büyümede gerilik, sindirim sistemi bozuklukları gibi birçok sorunları kapsamaktadır. Sağlıksız beslenmenin önüne geçmek, toplumu bu yönde bilinçlendirmek, tanı ve tedavi yöntemlerini belirlemek amacıyla bu alanda uzmanlaşmaya önem verilmiş ve eğitim-öğretim hayatında yer bulmuştur. Ülkemizde de 2007-2008 eğitim-öğretim yılında, Sağlık Bilimleri Fakültesi´nde beslenme ve diyetetik bölümü anabilim dalıyla lisansüstü programına dahil olmuştur.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün Amaçları

Beslenme ve diyetetik programının amacı, sağlıklı beslenme ve diyet alanındaki bilimsel yaklaşımı temel alarak toplum sağlığını koruma, iyileştirme, toplum bilinci oluşturma, tanı belirleme ve tedavi yöntemleri uygulama, bireylere sağlıklı beslenme ve diyete yönelik danışmanlık yapma gibi fonksiyonları uygulayabilecek donanıma sahip mesleki eleman yetiştirmektir. 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümü tamamlayan kişiler, diyetisyen unvanı alarak çeşitli alanlarda meslek hayatına başlayabilmektedir. Program içeriği ve program sonrası ifa edilen meslek alanı; besin bilimi ve biyokimya gibi, bölümü ilgilendiren çeşitli alt bilim dallarıyla ilişkilidir. İnsan ilişkilerinde başarılı, ikna becerileri yüksek, bilimsel düşünme kabiliyetine sahip öğrenci adayları bu bölümü tercih edebilirler.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunlarının Çalışabileceği İş Alanları

Meslek sonrası atama ve uzmanlaşmış birey talebi olmasından dolayı üniversite adayları tarafından yoğun ilgi gören beslenme ve diyetetik bölümü aynı zamanda çeşitli çalışma alanı sağlamasıyla son dönemlerin yükselen bölümleri arasında yer alıyor. Bölüm mezuniyeti sonrası diyetisyen unvanı alan kişiler; hastanelerde, çocuk sağlığı ünitelerinde, eğitim kurumlarında, endüstri kuruluşlarında veya bireysel olarak çalışabilmektedirler. Program hakkında detaylı bilgi almak için uskudar.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.