Tam Güneş Tutulması

Tam güneş tutulması 29 Mart 2006 tarihinde yaklaşık 4 dakika ülkemizden izlenebilecektir. Bir önceki tutulma 11 Ağustos 1999 tarihinde yaşanmıştı ve görebilmek için yüzbinlerce yabancı ülkemize akın etmişti. Biz bu şansı bence kaçırmamalıyız.

Tam güneş tutulması , Brezilya'nın Doğu kıyısında Güneş'in doğuşu ile başlayacak ve Atlas okyanusu boyunca ilerleyecektir. Gana'dan Afrika kıtasına çıkan tutulma gölgesi Nijerya ve Libya boyunca Sahra çölünü geçerek Akdeniz'e ulaşacaktır. Antalya kıyısından yurdumuza girecek olan tutulma gölgesi saatte yaklaşık 3250 km hızla Ordu ilimize kadar uzanan 165 km genişlikteki bir hat üzerinde yoluna devam edecektir. Buradan Karadeniz'e geçecek olan tutulma Gürcistan'da yeniden karaya çıkarak Hazar Denizi'nin kuzeyi ve Kazakistan'dan geçerek günbatımında Moğolistan'da sona erecektir.


29 Mart 2006 tarihinde meydana gelecek olan tam Güneş Tutulması birçok bölgenin yanısıra, büyük bir şans eseri Antalya Saklıkent'teki 2500 m yükseklikteki Bakırlıtepe zirvesinde kurulu olan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) yerleşkesinden de yaklaşık 2 dakika süre ile görülebilecektir.

Kısa tutulma süresine rağmen Gözlemevinde bulunan teleskoplarla hava koşulları izin verdiği taktirde bazı bilimsel gözlemler yapılması planlanmaktadır. Bu yüzden gözlemevi 29 Mart 2006 tarihinde amatör gözlemcilere ve ziyaretçilere kapalı olacaktır. Gözlemevi yerleşkesini gündüz saatlerinde olmak şartıyla ziyaret etmek isteyenler 30 Mart'tan itibaren uygun hava koşullarının olduğu günleri seçebilirler.

Türkiye ve Tutulma 2006

Yurdumuzun tekrar yakaladığı bu eşsiz fırsatı hem bilimsel hem de turizm açısından gereği gibi değerlendirebilmek için yurdumuzdaki tam tutulma hattında olan 13 ilimizde gerekli çalışmalar çok önceden başlamış ve giderek artan bir hızda devam etmektedir. Özellikle Antalya ve çevresinin tam tutulma hattı üzerinde olması, Dünya'da tutulmanın gözlenebileceği diğer bölgelere göre mevsim, ulaşım, konaklama vb birçok avantaja sahip olması batı Akdeniz bölgesinin önemini biraz daha arttırmıştır. Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin Tam Güneş Tutulması ile birleşmesi sonucunda ülkemize çok sayıda yabancının gelmesi beklenmektedir. Tam Tutulma görülemeyecek diğer illerimizden de tam tutulma hattındaki bölgelere çok sayıda insanın gelmesi beklenmektedir. Hiçbir turizm aktivitesinin bu kadar çok insanı kısa sürede bir bölgeye toplayamayacağı düşünülürse bu olayın özellikle turizm açısından önemi çok daha iyi anlaşılabilir.

Kaynak : http://www.tug.tubitak.gov.tr/tutulma/