Microsoft`un 2004 yılında piyasaya çıkarmayı hedeflediği yeni Windows önce Longhorn olan ismini, sonra kilit yeniliklerini, sayısız defa da çıkış tarihini değiştirdi. Yeni hedef 2007!

Masaüstü bilgisayarlarda yüzde 97`lik pazar payına sahip Microsoft güncel işletim sistemi Windows XP`yi 2001 yılının sonuna doğru piyasaya sürmesinin üstünden seneler geçti. Firmanın normalde 2004 yılında satışa sunacağını duyurduğu yeni nesil Windows işletim sistemiyse tam bir yılan hikâyesine döndü. Yeni Windows önce WinFS gibi devrimsel yenilikleri, sonra Longhorn olan adını ve birçok defa çıkış tarihini değiştirdi.

Microsoft İcra Kurulu Başkanı Steve Ballmer`ın Windows Vista adını alan yeni işletim sisteminin 500 milyon dolarlık tanıtım kampanyasıyla ilgili bilgileri basınla paylaşmasından iki gün sonra kasım ayında satışa sunulması beklenen sistemin 2007`ye ertelendiği açıklandı. Microsoft hisselerinin yüzde 3 düşmesine yol açan bu sonuçtan PC`lerin en yoğun satıldığı sene sonu dönemini bekleyen bilgisayar satıcıları bile olumsuz etkilendi. Erteleme Microsoft`un Windows tepe yöneticilerinin de başını yedi. Yeniden organizasyon adı altında Windows grubunun başındaki sorumlular farklı görevlere kaydırıldı.

Bu gelişmeden doğal olarak Windows Vista ile birlikte pazarlanacak yeni nesil Office yazılım seti de etkilendi. Yani XML tabanlı dosya sistemi ve farklı arayüz ve menülere sahip 12. nesil Office de 2007 yılını beklemek zorunda kalacak. Microsoft, 2003 yılından bu yana bu işletim sisteminin çıkışını erteliyor. En büyük zaman kaybı XP ile doruğa ulaşan güvenlik açıklarını en aza indirgemek için bütün uygulamaların yeniden yazılmasından yaşandı.

Sektör uzmanları bu gelişmeden kârlı çıkan tarafın Windows Vista`nın içindeki özelliklerin tamamını yıllardır sunan Apple olacağını iddia ediyor. Vista, 2007`de aynı günlerde piyasaya çıkacak Apple`ın Intel tabanlı serileri ve yeni işletim sistemi Leopard (Mac OS X 10.5) ile de rekabet etmek zorunda kalacak.
(Radikal)