TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen Linux tabanlı ulusal işletim sistemi Pardus ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı Askere Alma Daire Başkanlığı ve şubelerinde kullanılacak.

TÜBİTAK’ın geliştirdiği ulusal işletim sistemi Pardus, ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı Askere Alma Daire Başkanlığı ve şubelerinde kullanılacak. Yeni yazılımın, kamuda yüzde 10 oranında kullanımının dahi yılda 15 milyon YTL tasarruf getireceği belirtiliyor. Kamu kurumlarının bilgisayar sistemlerinde Microsoft’un işletim sistemleri yerine, açık kaynak kodlu Linux tabanlı Pardus işletim sistemi kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, 2003 yılı başında başlatılan "e-dönüşüm Türkiye Projesi" ile özellikle kamu kuruluşlarının bilgi teknolojilerini daha etkin kullanmasının, bu yolla vatandaşlara daha hızlı ve daha kaliteli hizmet verilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Bu kapsamda geliştirilen "Kısa Dönem Eylem Planı" ve "2005 Eylem Planı" çalışmalarında bir kamu kuruluşunda açık kaynak kodlu yazılım uygulamalarına geçiş için pilot uygulama gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü anımsatan Tekman, işin sorumluluğunun TÜBİTAK UEKAE’ye verildiğini belirtti.

YPK ONAYLADI: Tekman, Yüksek Planlama Kurulunca onaylanan 2006-2010 Eylem Planı’nda da kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımı için örnek oluşturmak üzere pilot uygulama yapılacağı maddesine yer verildiğini dile getirdi.

TASARRUFUN BOYUTU: Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında "güvenlik" konusunun geldiğini vurguladı. Açık kaynak kodlu yazılımların, geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetlendiğini, kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesinin mümkün olmadığını anlatan Tekman, ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıklarının hızla yamanabildiğine dikkati çekti. Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanmasının da yazılıma esneklik kazandırdığını ifade eden Tekman, Linux camiası tarafından üretilen işletim sisteminin, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile bilgisayar edinme maliyetinde önemli tasarruf sağladığını belirtti.

5 bin 125 adet yeni bilgisayar alınacak

MİLLİ Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda açılan ihalede kullanılacak ana işletim sistemi olarak Pardus’un seçildiğini belirten seçildi" diyen Doç. Dr. Erkan Tekman, ihaleyle Milli Savunma Bakanlığı Bilgi sistemi Yazılımı ve Askeralma (ASAL) Bilgi Sistemi donanımının temin edileceğini belirtti. Geçtiğimiz haftalarda entegratörlerin teklif verdiği ihalenin şu sıralarda değerlendirmesinin sürdüğünü ifade eden Tekman, şunları kaydetti: "ASAL, Ankara’daki merkezi ve Türkiye çapında tüm daire ve şubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet istemci bilgisayar alacak. İhalenin donanım kısmı aynı zamanda bilgisayarların birbirleri ile irtibat kurmasını sağlayacak ağ sistemini, yazıcı ve benzeri çevre birimlerini de kapsıyor. ASAL sisteminde Pardus ekibi sürekli sahada olacak ve sistem kurulum ve desteği konusunda entegratör firma ve ASAL ile birlikte çalışacaktır. Bu uygulamadan elde edilen sonuçlar ASAL’ı izleyecek kamu kuruluşları ve şirketler için derlenmiş olacak."
AlInTıDıR