Kokusuyla davetkar kestaneyi sadece sokakta ya da sevdiklerinizle toplandığınızda evde yenecek birşey olarak düşünmeyin.

Çocukluğumuzdaki sobalı evlerin en güzel yanıydı kestaneli geceler. Soba üzerinde çıtırdayan kabukları, bütün eve dolan iştah kabartıcı kokusuyla ailece geçirilen gecelerin baş tacıydı. Kebabı, haşlaması, şekeriyle kendine hayran bırakırdı.

Asya, Afrika ve Amerika'da yetişen kestanenin en lezzetli türü ülkemizde yetişmekte. Soğuk kış gecelerinin bu harika lezzeti tam bir sağlık iksiri. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1 ve B2 vitaminleri içeren kestane kış aylarının kötü şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara oldukça iyi geliyor. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin diğer özelikleri ise şöyle:

-Kandaki yüksek kolesterolü düşürür.
-Kan şekeri düzeyini kontrol altında tutar.
-Kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.
-Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenler.
-Çok önemli bir enerji kaynağıdır.
-Potasyum eksikliğinden yakınanlar için etkili bir ilaçtır.
-Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler.

EVDE KESTANE KEYFİ!

Üzerinde kestane kebap yapabileceğiz bir sobanız yoksa üzülmeyin. Evde kestane keyfinin başka yöntemleri de var. Grilde, sadece üst ızgarası yanan bir fırında ya da teflon tavada kestane kebap yapabilirsiniz. Kestaneleri aldıktan sonra kısa bir süre suda bekletin ve ardından çizin. Çiziği derin ve kestanenin üst tarafına boyuna atmaya özen gösterin. Kestaneyi haşlayarak da tüketebilirsiniz.

Kestane, bala batırarak tatlıya dönüştürülen ilk meyvelerden biri.

İsterseniz evinizde kestane şekeri de yapabilirsiniz.

KESTANE ŞEKERİ

Malzemeler:

500 gr kestane
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1.5 tatlı kaşığı vanilya

Hazırlanışı:

İrilerinden seçtiğiniz kestanelerin dış kabuklarını soyun. Soyulmuş kestaneleri su dolu bir tencereye alıp ince kabukları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte bekletin. Kestaneleri sudan aldıktan sonra ılımalarını bekleyin. İnce kabuklarını soyduktan sonra, toz şekeri başka bir tencereye alıp üzerine su ilave edin ve şeker eriyinceye kadar kaynatıp kestaneleri ilave edin. Kaynatmadan, kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Tencereyi ateşten alıp, 1 gün kadar bekletin. Ertesi gün tencereyi kısık ateşe alıp 10 dakika kadar tutun ve üzerine vanilya serpin. Kestaneleri şerbetin içinden alıp küçük kağıt kalıplara yerleştirin. Soğutup servis yapın.
www.24haber.com