Kasim ayina kadar
TK, hazirladigi 2007 is planinda, 'Telekomünikasyon Sektöründe Kisisel Bilgilerin Islenmesi ve Gizliligin Korunmasi Hakkinda Yönetmelikte' degisiklik yapilmasi çalismasina yer verdi. TK, is plani taslaginda telekomünikasyon alanindaki ve AB müktesebatindaki gelismelerin 2 yil önce yürürlüge giren yönetmelikte hukuki ve teknik degisiklikler yapilmasi zorunlulugunu dogurdugunu bildirdi. Bu çerçevede çalismalarin Kasim 2007'de bitmesini öngören TK, isletmecilerin yapacagi altyapi yatirimlarini da takibe aldi.

Ücret alinmayacak
GSM operatörlerinin hazirladigi altyapi çalismalarina iliskin 6 aylik raporlar, sistemin yil sonundan önce isleyebilecegini ortaya koydu. GSM sirketleriyle TK, sistemin yürürlüge giris tarihini öne çekmek yönünde görüs birligine vardi. Sisteme göre, abone GSM operatörüne basvurarak numarasi gizlenen cep telefonu kullanicilarindan gelen aramalarin kendisine ulasmasinin engellenmesini talep edebilecek.
Sistem yürürlüge girdiginde, GSM operatörleri bu hizmeti abonelerine duyurmakla yükümlü olacak. Sirketler söz konusu hizmet için vatandaslardan ek bir ücret talep edemeyecek. Gizli numaralardan gelen aramalarin kendisine ulasmasini isteyen aboneler de, GSM operatöründen aramanin geldigi GSM numarasi ögrenebilecek.

Reklam mesajina yasak
Gerekli altyapinin tamamlanmasiyla istenmeyen kisa mesajlarin aboneye ulasmasi da engellenecek. Mevcut uygulamada abonenin istemedigi mesajlarin ulasmasini engellemesinin tek yolunun mesaj alimini tamamen kapatmak oldugunu anlatan TK yetkilileri, "GSM operatörleri abonenin pazarlama amaciyla gelen mesajlari reddetmesini de ücretsiz saglanacak. Bu tür mesajlarin bir çogunda gönderici kimligi gözükmüyor. Abonenin talebiyle bu kaynaklar tespit edilebilecek" dedi.

Kaynak: Globaladres.net