Kendi Kopya Korumalı Müzik CD'nizi Yapın



Biraz eski bir yöntem de olsa kopyalanmaya karşı korumalı müzik CD' leri oluşturabilmek için kullanılan pasif koruma yöntemiyle özel CD'lerinizi gönlünüz biraz daha rahat başkalarına teslim edebilirsiniz..

Her şeye rağmen CD'lerinizin kopyalanmasına karşı önlem almak istiyorsanız yazının devamında bu derdinize bir nebze de olsa çare olabilecek bir yöntemi bulabileceksiniz.

Pasif koruma, CD oynatıcılarla bilgisayarların CD okumadaki küçük farklılıklarını gözeterek sonuca ulaşır. CD'deki verinin yerleşiminde yapılan değişiklik sayesinde sıradan oynatıcıları etkilemeden bilgisayarların kafasını karıştırabilmek bazen mümkün olabiliyor.

işimize başlamadan önce bazı uyarıları da yapalım. Kullanacağımız yöntem öyle mükemmel, aşılamaz bir yöntem değil. Zaten piyasadaki bi' dolu yöntemlerin de şu anda aşılamaz yönleri yok. Yani işimiz bittikten sonra yapacağınız CD sadece bilgisayardan korkan eş, dost ve akrabalarınız tarafından kopyalanamaz bir ortam olarak görülebilir. Bunlar dışında kalan grup ise halen tehlike grubu içerisinde kalıyor.

İhtiyacımız olan programlar ;

2 boş yazılabilir CD, CD' leri yazmak için Nero Programı disk kopyalama aracı olan CloneCD programı..

Sıradan bir müzik cd si yapın

Nero Burning ROM programını başlatalım ve soldan "Audio CD" projesini seçelim. Daha sonra CD'ye eklemek istediğimiz parçaları seçelim. Kayıt için hazırsak araç çubuğundaki "Burn" butonuna basalım. Açılan iletişim penceresinde "Bum" sekmesindeki "Finalize CD" bölümünün seçili olmadığından emin olarak boş CD'yi yerleştirip CD'yi yazdıralım. Bu arada telif hakları konusunda bir sorunumuzun olmadığını kabul ediyoruz. Ne de olsa şarkılar kendi sesinizden kayıtlar.



Yeni bir tane Nero projesi açıyoruz. Bu kez seçimimiz "CD-ROM (ISO)". "Multisession" sekmesi altında "Start Multisession disc" bölümünü, "ISO" sekmesinde de ilk sıradaki "Data Mo-de" alanında "Mode 2 /XA" seçimini yapalım. Şimdi CD içerisine istediğiniz dosyayı koyabilirsiniz. CD bilgisayara takıldığında bu dosyalar görüntüleneceği için zevkinize göre doldurabilirsiniz. Ama tavsiye isterseniz de albüm kapağı, şarkı sözleri gibi bir içerik de daha bir mantıklı olabilir. işiniz bittiğinde az önceki müzik CD'mizi CD yazıcıya yerleştirip hazırladığımız projeyi bu CD'ye yazdıralım. Nero CD'nin boş olmadığına dair uyan verdiğinde verilerin CD'ye ikinci bir oturum olarak kaydedilmesini sağlayan uyarı ekranında "Yes" butonuna tıklayın.

Şu anda hem müzik CD'si hem de veri CD'si görevinde tek bir CD'miz var. Dosyalar Windows Explorer ile görüntülenebildiği gibi parçalar da CD oynatıcı ile çalınabilir. CD'mize pasif koruma ekleme işini ise sıradaki adımlar ile gerçekleştireceğiz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bunu verinin yerleşiminde yapacağımız değişiklik ile başarmayı planlıyoruz. Acaba mutlu sona erişebilecek miyiz?



CD'miz CD sürücüdeyken CloneCD programını çalıştıralım ve "imge Dosyası için Okuma" butonuna tıklayalım.

Sürücü seçimini yaptıktan sonra "Multimedia Audio CD "yi seçelim ve "Ileri"ye tıklayalım. Dosyanın kaydedileceği yeri seçtikten sonra da "Tamam" ile işlemi başlatalım.



Bir önceki adımda kaydettiğimiz CD kopyası aslında CCD, IMG ve SUB uzantılı 3 dosyadan oluşmakta. CCD dosyası CD'deki oturumların ve parçaların dizilimlerinin tanımlandığı dosyadır. Bu dosyayı düzenleyerek pasif koruma ekleyeceğiz.

CCD dosyasını bir metin düzenleyici programda (örneğin Notepad) açalım. Dosya içeriğini elle düzenlemek problem çıkarabilir, işimizi kolaylaştıracak bir adresten faydalanacağız. www.cs.princeton.edu/~jhalderm/blog/passive adresini açın ve dosya içeriğini forma kopyalayarak "Upload" butonuna tıklayın. Daha sonra gelen sonuç ekranındaki içeriği alın ve dosyadakilerin üzerine yazarak kaydedin ve metin düzenleyiciyi kapatın.



Yeni bir boş CD'yi sürücüye yerleştirelim, CloneCD programını başlatalım ve "imge Dosyasından Yazma" butonuna tıklayalım. Bir önceki adımda düzenlediğimiz dosyayı seçelim. CD yazıcıyı ve ardından da "Multimedia Audio CD" seçimini yaparak CD'yi yazdıralım.

Ve işte bitti! Artık kendi kopya korumalı CD'nize sahipsiniz.

Şimdi CD'mizi test edelim. Eğer her şeyi doğru yaptıysak veri oturumunda kaydettiğimiz dosyalar Windows Explorer'da görüntülenecek ama parçalar Windows Media Player, iTunes gibi çoğu bilinen ortam yürütücüde görünmeyecek. Bununla birlikte normal CD oynatıcılarda rahatlıkla şarkılarınızı dinleyebileceksiniz.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Pasif korumanın nasıl işlediğini görmek için CD dizilimini incelemek yeterli. Nero'yu çalıştırıp "Recorder" menüsünden "Disc Info"yu seçin. Parça adedine de bağlı olarak resimdekine benzer bir görüntü ile karşılaşmalısınız.

Dikkat edeceğiniz gibi parçalar 2 grupta toplanmış. Koruma olmayan ses ve veri dosyalarını içeren müzik CD'lerinde parçalar ilk oturumda yer alır. İkinci oturumda da bir adet parça bilgisi bulunur. Pasif korumalı CD'lerin tek farkı ise tek parça yerine 2 parçaya sahip ikinci oturumdur.

Sarı renkle gösterilen parça 4. adımda eklenmişti. Bu küçük değişiklik, parçaların çoğu müzik çalar programlar tarafından görülememesiyle sonuçlanıyor. Bunun neden çalıştığı konusunda bir açıklık yok ama Win-dows CD ses sürücülerinin çoklu oturuma sahip diskleri işlemedeki bir garipliğinden kaynaklandığı sanılıyor.

Fazladan eklediğimiz parça 31 kare uzunluğunda (bir kare saniyenin 1/75'i). CD standardına göre şarkılar en az 150 kare olmalı. Bu uyumsuz parça bir çok CD sürücü ve kopyalama programı ile diskin kopyalanması sırasında hatalara neden olmakta.

Yazının başında pasif korumanın aşılamaz olmadığından bahsetmiştik. Nasıl aşılabileceği bilgisini de merak ettiğinizi biliyoruz. Belli mi olur, belki siz de rakip grubun demoları ile yapımcıya ulaşmalarını baltalamak niyetinde olabilirsiniz.

CD'deki parçalarınız, Exact Audio Copy gibi Windows CD ses sürücüsünü göz ardı ederek ve CD sürücüye direkt ulaşarak şarkıları çıkaran bir program ile rahatlıkla kopyalanabilir. Kullandığımız Nero da "Disc-at-On-ce/96" denilen kayıt modu sayesinde yanlış uzunluğa sahip parçalara sahip olsa bile bire bir kopyalar oluşturabilmekte. Linux ve Mac kullanıcıları da rahatlıkla parçalarını kopyalayabilir. CD'nin en dış kenarından yapılacak ince bir çizim ile hatalı son parça bilgisinin fiziksel olarak yok edilmesi yöntemi ile de pasif koruma yönteminin üstesinden gelinebilir. Veya bu kadar taklaya gerek kalmadan Microsoft tarafından yayınlanacak bir yama ile işimize gelen sürücü hatası düzeltilebilir ve bizim tüm hevesimiz kursağımızda kalabilir. Ama yine de başlangıç seviyesi kullanıcıları elemek için kullanışlı bir yöntem
Alıntıdır...