Intel, Penryn İşlemcisi ile 4 GHz Hesapları Yapıyor

Digitimes’ın bugün yayınladığı bir rapora göre, Intel 45 nm Penryn çekirdeğine sahip ve en üst modelin 4.0 GHz hızında çalışacağı dokuz yeni işlemci sürümü çıkartmayı planlıyor.



Raporun bildirdiğine bakılırsa Intel ilk aşamada beş çift çekirdekli (Wolfdale) 45 nm işleme tekniğine sahip işlemcileri yakın zamanda piyasaya sürecek. İşlemcilerden birisinin hızının bilinmemesine karşın diğerleri 2.66, 2.83, 3.0 ve 3.16 GHz hızlarında çalışacaklar. Tüm bu çift çekirdekli işlemciler 6 MB L2 önbelleğe sahip olacaklar.

Yine aynı rapora göre ayrıca dört çekirdekli (Yorkfield) dört yeni işlemci modeli de çıkacak. Yine bu işlemcilerden birisinin hızının bilinmemesine karşın diğerleri 2.5, 2.66 ve 2.83 GHz hızında çalışacaklar. Yalnız 2.5 GHz hızına sahip olan işlemcide 6 MB L2 önbellek bulunacakken diğer tüm dört çekirdekli işlemcilerde 12 MB boyutunda bir önbellek yer alacak.

Digitimes’dan aldığımız bilgilerde Penryn çekirdekli işlemcilerin hız çarpanlarının 0.5’lik adımlara sahip olduğu yazıyordu. Böylece neden birbirinden farklı başarım sunan birçok işlemci modelinin ortaya çıktığı da açıklığa kavuşmuş oluyor. Yayın kuruluşu, Penryn ürün ailesinin var olacağı süre boyunca 3.16 GHz’in üzerindeki hızlarda çalışacak olan dört yeni işlemci modelinin daha piyasaya sürüldükten sonra, son olarak 4.0 GHz’lik bir amiral gemisinin çıkarılmasının planlandığını bildirdi (3.33, 3.5, 3.66, 3.83 ve 4.0 GHz).

Şayet Intel bu senenin sonlarına doğru böyle bir işlemciyi çıkarır ve gelecek senenin de ikinci yarısında bizi Nehalem mimarisi ile tanıştırırsa oldukça ilginç anlar yaşayacakmışız gibi görünüyor. Edindiğimiz kaynaklara göre Intel bir süredir laboratuar ortamında Core 2 Duo işlemcilerini 4.0 GHz hızında çalıştırıyor fakat henüz diğer firmalardan rekabet edebilecek ürünler gelmediğinden olsa gerek, bu ürünleri halka sunmuyorlar.

Alıntıdır

İntel 45 nanometreye geçmek üzere amd 65 nm sorunlarıyla uğraşıyor