Pek çok üretici, satışa sunduğu UPS paketlerine UPS aktivitesini izleyen güç yönetim yazılımları da dahil etmektedir. Bir UPS yazılımı, güç kaybı gözlendiği anda sizi uyarır ve böylece size çalışmanızı kaydetmeniz ve sisteminizi düzgün bir biçimde kapatabilmeniz için gereken zamanı vermiş olur. Daha gelişmiş güç yönetim yazılımları ise, pilden sağlanan güç tükenmek üzere olduğunda çalışmanızı otomatik olarak kaydeder ve sisteminizi kapatır, ardından enerji tekrar sağlandığında sisteminizi yeniden açar. Yazılımların sahip olduğu diğer özellikler arasında log dosyalarının tutulması, UPS statüsünü gösteren grafik arabirimler ve programlanabilen kapanışlar sayılabilir.
UPS yazılımları tarafından çok çeşitli işletim sistemleri desteklenebilir; yazılımın sizin kullanmakta olduğunuz işletim sisteminde de düzgün bir şekilde çalışacağından emin olmalısınız. UPS üreticisinin verdiği yazılımların haricinde diğer şirketlerin (üçüncü partiler) sunduğu yazılımlar da mevcuttur.
17 UPS pilinde nelere dikkat etmeliyim?
Pil, bir UPS’in en önemli bileşenidir. Tüm UPS’lerde kapalı hücreler halinde kurşun-asit pilleri bulunur. UPS satın alırken, kullanıcı tarafından değiştirilebilen piller kullanan UPS cihazlarını tercih edebilirsiniz, böylece uzman olmayan birisi dahi UPS pilini hızlı ve kolay bir şekilde değiştirebilir.
Koruma altındaki sistemin hiçbir zaman ve hiçbir şart altında kapatılmaması gerekiyorsa hot-swappable pillere ihtiyacınız olacaktır. Bu tür pilleri UPS açıkken değiştirmeniz mümkündür. Online UPS’ler, özel dizaynlarından dolayı hot-swappable pilleri desteklemezler.
Sizinki Kaç VA?
Bir UPS’in güç (VA) değeri, bir UPS satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalardan biridir. Eğer UPS’in VA değeri çok düşükse, cihaz bilgisayar ekipmanınızı yeterince koruyamayabilir. Eğer bu değer çok yüksekse paranızın bir bölümünü sokağa atıyor olabilirsiniz. Burada, bilgisayar sisteminizin voltajdaki düşmeler, elektrik kesintileri, voltajdaki yükselmeler ve aşırı voltaj artışları karşısında güvende olması için ihtiyaç duyduğunuz UPS kapasitesini yaklaşık olarak belirlemenize yardımcı olacak hızlı ve kolay bir yöntem bulacaksınız.
UPS’in korumakla yükümlü olacağı sistem bileşenlerinin bir listesini çıkarın (işlemci, monitör vs).
Parçaların etiketlerine bakarak orada yazan voltaj (V, volt) ve akım (A, amper) değerlerini not edin.
Bileşenlerin VA değerlerini belirlemek için bu voltaj ve akım değerlerini çarpın.
Şimdi, her bir bileşen için ayrı ayrı elde etmiş olduğunuz VA değerlerini toplayın.
Bu toplamı 1.025 ile çarpın. 1.025 katsayısı “büyüme faktörü”dür ve sisteminize yeni bileşenler ekleme olasılığına karşı hesaplamaya dahil edilmiştir. Burada 1.025 olarak verdiğimiz büyüme faktörünü –sisteminizin büyüme eğilimine ya da çevre birimi satın alma planlarınıza uygun olacak şekilde– azaltabilir veya artırabilirsiniz.
Şu anda elde etmiş olduğunuz netice, bir UPS satın alırken aramanız gereken minimum VA değeri olmalıdır.
UPS Seçenekleri
UPS’ler pek çok farklı ebat ve şekillerde olabilirler. Ancak esas olarak üç tip UPS vardır: Standby (offline), line interactive ve online. Bütçenize ve sisteminizin ihtiyaçlarına uyacak doğru UPS’i seçmeden önce yapmanız gereken şey, bu farklı UPS türlerinin avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek olacaktır. En popüler UPS’ler line interactive UPS’lerdir. Bu tür UPS’ler uygun fiyatlarla yeterli güç koruma ve düzenlemesi sağlarlar.
Offline, Line interavtive ve online upslerin çalışma şemaları;
Offline;
Line interactive;
Online:
Benimde birkaç UPS inceleme fırsatım oldu en beğendiğimden en kötüsüne kadar sıralayım.
APC SMART SU NET 1000VA UPS SUA1000I
Teknik özellikleri;
Line-Interactive teknoloji (Voltaj Regülasyonu özelliği)
VA:1000
Ortalama şarj süresi: 3 saat
Akü kullanmadan regüle edebildiği voltaj aralığı: 175-280
Garanti süresi: 2 Yıl
Benim görüşüm: Alınabilecek en kaliteli line interactive upslerden biri zaten APC'nin regulatör ve UPSler konusundaki kalitesini çoğu kişi bilir. Dikkatimi çeken 3 saatlik şarj süresi ve 280 voltu bile regüle etmesiydi bu gerçekten iyi bişey diğer upslerin şarj süresi 6 ile 9 saat arasında değişiyor.
POWERCOM IMD-1000AP
Teknik özellikler;
Line-Interactive teknoloji (Voltaj Regülasyonu özelliği)
VA:1000
Ortalama şarj süresi: 6-9 saat
Akü kullanmadan regüle edebildiği voltaj aralığı:+/- 25%
Deşarj süresi: 40 - 50 dak.
Garanti süresi:2yıl
Benim görüşüm: Uzun süre sistemini açık tutmak isteyenler için birebir. Aldığınızda ilk başlarda deşarj süresi 20 dk civarı olucaktır ama yaklaşık 1 hafta sonra bu süre 2 katına çıkıyor. Elektrik kesildiğinde öndeki dümeye kısa süre basarsanız uyarı sesi kesiliyor ama dikkat edin açma kapama düğmesine fazla yüklenirseniz içine kaçıyor ve çalışmıyorVoltaj aralığı güzel bilgisayara USB portundan bağlanıyor ve yazılımı sayesinde ne olup bittiğini size bildiriyor bilgisayarın başında değilseniz mesela 10 dk da elektrik gelmezse kapatmaya ayarlıyabilirsiniz tüm programları düzgün bir şekilde kapatıp daha sonra da kendini kapatıcaktır elektrik gelince tekrar açılıyor. Başarılı bir ürün fiyatına göre.
Yer imleri