AMD'ye Karşı "Kağıt" İşlemci (Bir Ay öncesi...)


Bundan sadece bir ay önce Intel 45 nm üretim teknolojisiyle üretilmiş Penryn işlemcisini tanıtmıştı. Bununla beraber duyurulan tek model Extreme Edition sürümü olan QX9650 idi. Bilindiği üzere Extreme serisi modeller 1000 Dolar'ın üstüde satıldığından dolayı çoğu kullanıcı birkaç ay daha 45 nm teknolojisinden yoksun kalacak. Diğer bir deyişle bu işlemcinin gelişi kalabalıklar için fazla bir anlam taşımıyor.
AMD'nin ünlü dört çekirdekli Phenom işlemcileriyle deney yaparken aşağıdaki gibi bir e-posta bize ulaştı (kendi ağzımızdan size aktarıyoruz).
Intel, yeni bir 45 nm işlemci daha çıkartmak istiyor: Core 2 Extreme QX9770. Bu yeni parça 2008'in ilk çeyreğinde satılmaya başlanacak. Onu da bırakın, Intel ürünün inceleme örneği henüz hazır olmadığından bizden elimizdeki QX9650 işlemcisiyle, laboratuarlarımızda QX9770'in bir benzetimini (simulation) yapmamızı istedi.


Uzunca bir zamandan sonra Intel ilk kez elle tutulabilir bir model olmadan duyuru yapıyor. Biz bu durumdan şu sonucu çıkardık: Intel AMD'nin Phenom'u oldukça gösterişli biçimde çıkarmasından büyük bir endişe duydu ve ilgi odağının merkezinde kalmak uğruna böyle bir adım attı.
AMD'nin Athlon 64'ü duyurduğu zamana bakacak olursak Intel'in endişesini anlamak zor olmayacaktır. O zamanlarda Intel'in Netburst mimarisi, taze Athlon 64 ile başa çıkamıyordu. Yine geriye bakarsak, AMD'nin duyurusundan hemen önce Intel, ilk Pentium 4 Extreme Edition modelini alelacele pazara sürmüştü. Bu işlemci Northwood çekirdeğinden yapılmıştı ve 3 MB ikinci seviye önbelleğiyle temelde üstüne etiket yapıştırılmış bir Xeon işlemcisinden başka bir şey değildi.
Extreme Edition QX9770'in 400 MHz'lik birim FSB hızını (1600QDR) varsayılan 8x çarpanıyla çarptığımız zaman toplam hızının 3.2 GHz olduğu açığa çıkıyor. Yani, Intel'in yeni amiral gemisinin avantajı sadece 200 MHz.

Core 2 Extreme QX9770 2008'de satışa sunulacak gibi görünüyor.
X38 yongaseti resmi olarak 1600 MHz FSB hızını desteklemediğinden, Intel FSB hızını kendimizin arttırması talebinde bulundu. Ne kadar tuhaf değil mi? Intel her zaman kararlılığı (stability) ön plana çıkartarak kendi ürünlerinin standartları dışında kullanılmamasını ateşli biçimde savunurdu. Peki, onlara bu yaklaşımlarını değiştirten şey neydi?


Sonuç - "Kâğıttan" İşlemci AMD'yi Yerle Bir Etme Amaçlı


Core 2 Extreme QX9770 işlemcisinin "kâğıt üstünde kalan" duyuruluşu Intel'in AMD'den ne kadar korktuğunu belgeliyor.

Bu duyuruyla beraber Intel 1470 Dolar'ın üstünde bir işlemci modeline daha sahip oldu fakat bu işlemci için gerekli olan X48 yongaseti de henüz ortaya çıkmış değil. Intel'in bunu yapmaktaki amacını anlamak çok kolay: AMD'nin duyurusunu gölgede bırakıp, ilgi odağı olma konumunu sürdürmek. Ayrıca, Intel ilk defa aynı teknolojiye dayanan iki tane 1000 Dolarlık işlemciyi birbiri ardına duyurmuş oldu.

Ünlü yonga devi, X38'in çıkışından sadece iki ay sonra öyle bir işlemci modelinden bahsediyor ki bu yongaseti bile desteklemiyor ve üstüne üslük anakart üreticilerinin bazıları X38 yongasetli ürünlerini daha yeni yeni üretmeye başladı! Intel, müşterilerinin kafasını bu şekilde karıştırarak onlardan nasıl bir adım atmalarını bekliyor olabilir?

Şu an piyasadaki tüm Core 2 işlemcileri P35 gibi gerçekten kaliteli bir yongaseti üzerinde sorunsuz biçimde çalışırken, X38 tabanlı bir anakart almanızı öneremeyiz. Öte yandan QX9770 işlemcisi çıkar çıkmaz, piyasada X38 tabanlı anakartlarla aynı fiyattan satılacak X48 yongasetleriyle de karşılaşacaksınız. X38 yonga setli ürünler bunun gibi (136 TDP, 1600 MHz FSB vb. standart olmayan teknik detaylar sebebiyle) daha yeni işlemcileri desteklemeyebilir. Dolayısıyla X38 temelli bir anakart almanız, biraz kumar oynamak gibi olur.

Bunun yanında 45 nm Penryn çekirdekli işlemciler şu an kesinlikle rakipsiz. Ancak şimdilik 45 nm teknolojisi orta halli, sıradan vatandaşlar için aşırı derecede pahalı.

Umarız orta düzeyli 45 nm işlemciler de FSB1600 olmaz da, kullanıcılar sadece yeni bir işlemci kullanabilmek uğruna tüm sistemlerini değiştirmek zorunda (X48 anakart ile DDR3 bellekler) kalmazlar.

Alıntıdır...