Nvidia’nın DirectX 10 destekli yeni nesil grafik işlem ünitesi G80`i çıkarmasının ardından gözler Ati’nin yeni nesil grafik işlem ünitesi R600′e çevrilmiş durumdaydı. En iyi ihtimalle Ocak ayının son haftasında piyasaya çıkması beklenen R600′e yönelik olarak Ati’nin artık çalışmalarını tamamlama noktasında olduğu da biliniyor.

R600 ile ilgili bilgilere gelince;

- R600 grafik işlem ünitesi daha yüksek saat frekansına yönelik ciddi potansiyele sahip olacaktır.

- Çekirdekleri arası gerilim değerinin 1,2V dan daha düşük olacağı sanılıyor.

-Ati R600 Nvidia’nın G80′nin de olduğu gibi GDDR3 bellekte daha yüksek bellek bant genişliği ile birlikte kullanılacak . Nvidia G80′de 384-bit olan bellek veri yolu Ati’nin R600 çözümü ile birlikte 512-bit olacaktır.

- 80nm(nanometre) üretim teknolojisinin bir getirisi olan R600 bunun tam tersine daha fazla transistöre sayısına sahip olacak. Transistör olarak şu andaki en yüksek teknolojilerden biri olan IGBT transistör eşdeğeri kullanılacaktır.

- R600′ün performans değerleri doğal olarak şu an için bilinmiyor ama bilinenleri göz önüne aldığımızda kısaca Ati R600, Nvidia’a G80′e göre daha daha küçük bir yapıda, daha fazla transistör sayısına sahip olan ( G80: 681 Milyon - R600: 720 Milyon ) ve Ati’nin iddialarına göre daha az güç tüketen, daha yüksek frekans değerlerine ve bant genişliğine sahip olan bir yapıda olacaktır.

Kısaca özetlersek R600 modeli en son çıkan G80 grafik işlemcisinden hız ve boyut bakımından daha avantajlıdır ve içerisinde daha fazla transistör bulunmaktadır. Bu transistor lerden dolayı veri kaybı en aza indirgenmekle beraber noktalar arsı iletim sayesinde daha net ve daha akışkan görüntü elde edilecektir. Normal koşullarda iyi bir grafik kartının çekirdekleri arasındaki gerilim değerinin 1.4V olmasının yeterli seviyede oldugu düşünülüyordu , gerilim değerinin azalmasıyla beraber noktalar arası veri geçişinin yavaşlayacağı ve bu durumda ekranda donmalar yaratabileceği düşünülüyordu. Ancak R600 teknolojisi ile noktalar arası 80nm uzunlukta ve bu sayede dar bir alanda yaklaşık 40.000.000 adet daha fazla transistör eklenmesiyle daha az gerilime ihtiyaç duyulacağı ve bu düşük gerilimlerde dahi ekranda hiçbir şekilde donma olmayacağını yorumlayabiliriz. İlerde nano-teknolojisinin dahada gelişmesiyle birlikte noktalar arası mesafe daha da kısaltılabilecek ve HD kalitesinden daha kaliteli şekilde grafik işlenebilecektir.