Araştırmalar ayçekirdeğinde ‘iyi yağlar’, antioksidanlar ve minerallerbulunduğunu gösteriyor;

Tüketiciler ayçekirdeğini uygun fiyatlı bir atıştırmalıkolarak görüyor.İlginç olan şu ki, ayçekirdeği aynı zamanda son derece debesleyici bir gıda.Araştırmalar ayçekirdeğinde ‘iyi yağlar’,antioksidanlar ve mineraller bulunduğunu gösteriyor; tüketiciler bu kadaravantajlı bir fiyat karşılığında başka ne isteyebilir ki?
Aslında, çekirdekiçlerini mikroskopla inceleyen beslenme araştırmacıları, ayçekirdeğinin soğan,sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronikhastalıkların önlenmesine yardımcı olan ‘süper gıdalar’ olarakdeğerlendirilebileceği görüşünde.
Ayçekirdeğinin besleyici özelliklerini belgeleyen araştırmalar, bu küçükçekirdeklerin besin deposu olduğunu gösteriyor.

AyçekirdeğiYemenin Ne Gibi Yararları Var?

Ayçekirdeğilezzetli bir çerez olmasının yanı sıra, sağlıklı da bir besin. Bedeninizinişlevlerini optimal bir şekilde sürdürmesine yardımcı olan çok sayıda vitaminve mineral içeriyor.
E Vitamini veSelenyum

Ayçekirdeği iyibir E vitamini kaynağı. “National Sunflower Association”a göre, yirmi sekizgram ayçekirdeği E vitamini için önerilen günlük besin alım miktarının yüzde76’sını sağlıyor. Bu vitamin, hücreleri serbest radikallerin zararlarına karşıkorumaya yardımcı olan bir antioksidan. “Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi”ne(UMMC) göre, daha çok E vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riskialmayanlara göre daha düşük. Bu vitamin, diğer vitaminlerle birlikte, gözsağlığını koruyarak görme kaybına yol açan maküler dejenerasyona karşı korunmasağlama işlevi de sağlayabiliyor.

Selenyum, hücreleri korumaya yardımcı olan bir antioksidan olan E vitamini ilebirlikte işlev gören bir mineral.
“National Sunflower Association”, yirmisekiz gram ayçekirdeğinin erkekler için önerilen günlük selenyum alımmiktarının yüzde 24’ünü, kadınlar için önerileninse yüzde 31’ini sağladığınıbelirtiyor.

İyiYağlar ve Protein

Ayçekirdeği, HDL’nin yani iyi tür kolesterolünyükselmesine yardımcı olurken, sağlıksız kolesterol olan LDL’yi düşürdükleriiçin, "iyi” yağlar olarak adlandırılan tekli-doymamış ve çoklu-doymamışyağlar içeriyor.Ayçekirdeğindeki yağın yaklaşık yüzde90’ı doymamış ya da sağlıklı yağlardan oluşuyor.Ayçekirdeği aynızamanda, bedende kas ve doku gelişimine ve korunmasına yardımcı olan protein deiçeriyor.Yirmi sekiz gram ayçekirdeği, günlükprotein değerinin yüzde 12’sini karşılıyor.
Folat

Folat gıdalardadoğal olarak bulunan bir B vitaminidir. “Office of DietarySupplements” (Gıda TakviyeleriOfisi), bu vitaminin sentetik formunun folik asit olarak adlandırıldığını; yenihücre, DNA ve RNA oluşumuna yardımcı olduğunu ve DNA’daki kansere neden olandeğişimleri önlemede de rol oynayabileceğini belirtiyor. Folat bedenin yenikırmızı kan hücreleri yapması ve metabolizma ile bir amino asit olanhomosisteinin normal düzeylerini korumak için de gerekiyor.
Diğer Vitaminlerve Mineraller
Ayçekirdeği önemlimiktarda bakır, çinko, demir ve lif de içeriyor.Bu minerallerkırmızı kan hücrelerine ve tüm bedene oksijen taşınmasına, enerji üretilmesine,bağışıklık sisteminin korunmasına, kan şekerinin ve kan kolesterolünün dengedetutulmasına ve kabızlığın önlenmesine yardım ediyor.