Asus ve Gigabyte anakart alanında ortak oluyorlar

Gittikçe zorlaşan rekabet koşulları iki Tayvanlı anakart üreticisine ortak girişim kararı aldırdı. Asustek ve Gigabyte dün anakart ve ekran kartı alanında geliştirme, üretim ve pazarlama konularında güçlerini birleştirdiklerini açıkladılar.

Ortak girişimin sonucunda kapılarını gelecek yılın 1 Ocak tarihinde açacak yeni bir firma doğması planlanıyor (şu an için ismi belli değil). Yeni işle ilgili ayrıntılar çok değil ancak Gigabyte'ın %51 ve Asustek'in %49 hissesinin olacağı ve başlangıç için bu işe 244 Milyon $ yatırılacağı biliniyor. Ayrıca Gigabyte yönetim kuruluna başkan, üç yönetici ve bir denetçi atayacak.

Gigabyte ve Asustek'in ekran kartı ve anakart işlerini birleştirmesi her iki firma açısından sadece maliyetleri düşürmekle kalmayacak aynı zamanda daha rekabetçi olmalarını sağlayacak. Büyümenin az olduğu ve karlılığın gittikçe azaldığı bir pazarda özellikle ECS ve Foxconn gibi markalar büyük üretim rakamları nedeniyle daha düşük fiyatla bileşen temin edebiliyorlar. Ortaklık girişimi Gigabyte için daha önemli gibi görünüyor çünkü bir süredir ortalıkta Foxconn'un Gigabyte'ı satın almayı planladığı söylentileri dolaşıyordu.

Asustek ve Gigabyte'ın bu ortak girişim kararı anakart piyasasında sağlam bir yer edinmek için yapılacak daha büyük hamlelerin bir habercisi olarak görülüyor. Kaynakların aktardığı bilgiye göre yakın zamanda MSI da bu tür anlaşmalara zorlanabilir.