Vestel, dijital teknoloji yazılımları ihraç edecek yedinci Ar-Ge üssü ‘Cabot İzmir’i, Urla’daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde açtı.

İngiltere Bristol’de faaliyet gösteren ve 2001 yılından bu yana Vestel şirketler topluluğu bünyesine katılan Cabot yazılım firması Türkiye’de ürettiği yazılımları Avrupa pazarına ihraç edecek. Halen 26 kişilik bir yazılım ekibiyle dijital video yayınları konusunda yazılım üreten Cabot-İzmir, kısa sürede İngiltere’deki tecrübesini Türkiye’ye taşımayı hedefliyor.


2007’DE 1000 YAZILIMCI

Vestel bünyesine katıldıktan sonra DVB alanında İngiltere’de satılan cihazların yüzde 75’indeki yazılımları temin etmeyi başaran Cabot, 2004 yılı içerisinde yazılım satışından 8 milyon dolar gelir elde etmeyi planlıyor. Bristol’deki merkezinde 56 yazılım mühendisi görevlendiren Cabot, İzmir’deki üssün açılmasıyla bu rakamı 80’e çıkardı. Vestel, diğer altı Ar-Ge üssüyle birlikte 2007 yılında 1.000 yazılımcıyı Ar-Ge bünyesinde çalıştırıyor olacak.

DÜNYADA 7 ARGE ÜSSÜ

Toplam cirosunun yüzde 3 ila 4 arasındaki bir bölümünü Ar - Ge bütçesine ayıran Vestel, halen ABD San Diego, İngiltere Bristol, Tayvan Tapei ve Türkiye’deki 3 Ar - Ge merkezinde ürün ve teknoloji geliştiriyor. Üretilen teknoloji ve ürünler başta Avrupa pazarı olmak üzere JVC, Hitachi, Sharp, Toshiba ve Philips markaları altında kullanılıyor ve satışa sunuluyor.

HEDEF 2010

Vestel’in elektronik ürünlerinde yurt dışına gerçekleştirdiği ihracatın 450 milyon dolara yakın kısmı kendi geliştirdiği dijital teknolojilerden sağlanıyor. Halen İngiltere’de kullanılan televizyonların yüzde 50’ye varan bir kısmı dijital TV’lerden oluşuyor. Avrupa’da 2010 yılında analog yayınların sonlandırılmasıyla birlikte bütün televizyon setleri dijital olacak. Genişband internet erişiminin hızla yayılmasıyla birlikte dijital video broadcast cihazlarının kullanımı da artacak.
Dijital TV ve kişisel video kaydedici teknolojileri konusunda yazılım geliştirecek olan Cabot’un hedefi bu alanda dünya lideri olmak. İzmir Urla’daki teknoloji üssü, bu çerçevede Avrupa’daki dijital teknolojilerin yazılım ihtiyacını karşılayacak bir merkez olacak.

BEYİN GÖÇÜ DEĞİL, TEKNOLOJİ İHRACI

Cabot-İzmir üssünün açılışında konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu Vestel olarak amaçlarının beyin göçü yerine, bu beyinlerin ürettiği yazılımları ihraç etmek olduğunu belirterek, “Tüm hedeflerin ötesinde Zorlu Grubu ve Vestel olarak bu yatırımla beyin göçünün önüne geçmeyi hedefliyoruz. En önemli değerimiz. Gençlerimize bu topraklar üzerinde iş imkanı yaratmayı, bu ülkenin çocuklarının ülkesinde kalmasını, ülkesine faydalı olmasını istiyoruz” dedi.
Zorlu, Vesteli küresel pazara daha da yakınlaştıracak, rekabet avantajı sağlayacak Cabot-İzmir’le, 2005 yılında Vestel Grubu için toplam 2.5 milyar dolarlık ihracat ve 2007’de 1.000 Ar-Ge mühendisi istihdamı hedefine yakın olduklarını söyledi.