Eşe Şiddet Uygulanması ve Tazminat Davası



Boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat hususları oldukça önemli konulardır. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için daha önce yayınlanan boşanma makalelerimizi okuyabilirsiniz. Bu yazımızda içtihat niteliği kazanmış olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı'na yer verilecek ve eşe şiddet uygulamanın manevi tazminat açısından önemine değinilecektir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/2707 E. 2013/303 K. 06/03/2013 tarihli kararına göre;

"Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davacı yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat çoktur.Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Borçlar Kanununun 42 ve 44. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi (TMK.md.174/1) ve manevi (TMK .md. 174/2) tazminat takdiri gerekir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 174/1.maddesi; "Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu tarafın, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebileceğini." hükme bağlamıştır. Bu hüküm gereğince, maddi tazminata hükmedilebilmesi için temel koşul, tazminat isteyen tarafın boşanmada kusursuz veya daha az kusurlu olması ve boşanma yüzünden mevcut veya beklenen menfaatlerinin zedelenmiş bulunmasıdır.

Hukuka aykırı ve kusurlu bir davranış sonucu hakkı ihlal edilenin zararının giderilmesi, menfaatinin denkleştirilmesi hukukun temel ilkesidir. Ancak, Türk Medeni Kanunu'nun 174/1.maddesi, genel tazminat esaslarından ayrılmış ve kendisine özgü kural getirmiştir.
Haksız fiil tazminatının temel unsuru olan "gerçek zararın belirlenmesi" koşulu, Aile Hukukunda, Borçlar Hukuku'ndaki düzenlemeden farklıdır. Eşler arasındaki ilişkinin özelliği itibarıyla burada gerçek zararı tam olarak belirlemek zordur.




Daha Fazla Detaylı bilgi için;

Kaynak : https://tulinbabaoglan.av.tr/ese-sid...zminat-davasi/