Hosting

Html php asp veya benzer web dilleri ile hazırlamış olduğunuz veya elinizde bulunan daha önce başkaları tarafından kodlanmış kurulması gereken scriptiniz yani kısaca web sitenizi barındıracağınız dosyalar var ve web sitenizi herkes tarafından görüntülenebilir hale getirmek istiyorsunuz. Siteyi hazırlama aşamasından sonraki bu süreçte bir web alanına ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu web alanına websitenizin dosyalarını kopyalayıp sitenizi WAN a yani geniş alan ağına açabilirsiniz. Kısaca hosting adı verilen bu hizmet türünü sağlayan firmalar size verecekleri web alanı için kendi sunucuları üzerinde özelliklerinizi sizin veya kendilerinin belirleyebileceği bir web alanı oluştururlar. Bu web alanı sunucu üzerinde bulunan webserver yazılımı ile sitenizin dışardan erişimini sağlar.
Web sunucuları yüksek hızda internet bağlantısına ve aylarca kapanmadan çalışabilecek donanıma sahip bilgisayarlardır. Bu tür bir bilgisayarın sunucu haline gelebilmesi için gereken web server, mysql server, ftp server vb. yazılımlar sunucu sahibi firma tarafından kurulmaktadır.

Web sitemi kendi bilgisayarımda host edebilir miyim ?

Bunun cevabıda bir önceki paragraftada belirtildiği gibi sunucunun sahip olması gereken donanım ve dahada önemlisi bu sunucuya bağlı yüksek hızda internet bağlantısının ev ortamında mümkün olmamasından dolayı hayırdır. 2Mbit ADSL bile web sitenize aynı anda onlarca kişi bağlantı kurduğunda yetersiz kalacaktır. Ayrıca TTNET ADSL bağlantısında 2Mbit lik değer sadece download değeridir ve web sunucularında upload değeri önemlidir. Çünkü sitenize bağlanan kişiler web sitenizdeki verileri download etmekte yani siteniz (bulunduğu sunucu) dışarıya veri göndermektedir(upload). Bu gibi eksikler nedeniyle evde (Türkiye'de) web hosting mümkün değildir ve bu iş için özel olarak hazırlanmış veri merkezlerinde bulundurulan sunucularda sitemizi barındırmamız gerekmektedir.

Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Öncelikle hosting hizmeti satın alacağınız yeri araştırıp güvenilir ve hızlı olmasına dikkat etmek gerekir. Son yıllarda düşen sunucu kiralama ücretleri nedeniyle birçok kişi sunucu kiralar ve hosting hizmeti satar olmuştur. Bu iş konusunda hiç yada çok az tecrübe ve bilgisi olan kişiler dahi bu işi yapmakta ve kalitesi düşük hizmet sağlamaktadır. Bu kişiler web hostinginizde veya sunucularında çıkacak sorunları çözememekte veya çözebilmek için destek aldıklarından sorunu çözme süreleri uzamaktadır. Buda web sitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ticari olarak bu konuda faaliyet gösteren, uzun yıllardır bu işi yapan, referansları sağlam güvenilir firmaları tercih etmek gerekir. Bu tür bir firmayı nasıl bulabilirim derseniz arama motorları, hosting rehberi siteleri, webmaster forumları (r10.net) , arkadaş tavsiyeleri vs. gibi seçenekleri kullanabilirsiniz. Önerebileceğiniz bir firma var mı derseniz 3 senedir birlikte çalıştığımız HostingEvi "Hosting, Evinden Alınır" yi tavsiye ederim. Ayrıca www.iyihosting.com üzerinde yakın bir zamanda hosting firmaları ile ilgili bir bölüm oluşturmayı düşünüyoruz.

Hosting hizmeti alacağım firmayı belirledim nasıl bir host almalıyım ?

Web sitenizin yapısına göre seçim yapmalısınız. Hosting için işletim sistemi türüne göre 2 seçenek çıakr karşımıza. Bunlar linux ve windows hosting. Adlarındanda anlaşılacağı gibi linux hosting linux yüklü bir web server, windows hosting ise windows server kurulu bir webserver da açılan web alanlarıdır. Web siteniz php dili ile kodlanmışsa linux asp dilinde kodlanmışsa windows hosting önerilir. Web siteniz html ise her iki türdede sitenizi sorunsuz host edebilirsiniz.
Hosting türünü belirledikten sonra ihtiyacınız olan özellikleri veya bu özelliklerin yazılı olduğu paket türlerinden birini seçmek gerekiyor. Hosting hizmeti sağlayan firmalar kendileri için kolaylık olması açısından farklı özelliklere sahip webhosting paketleri belirler ve fiyatlandırırlar. Bu özellikler web alanının boyutu, hesabınızda açabileceğiniz eposta hesabı limiti, veritabanı limiti, aylık trafik limiti gibidir. Bunları web sitenizin ve sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirleyebilirsiniz.

Hosting aldım nasıl yöneteceğim nasıl kullanacağım ?

Hosting hizmetini bu hizmeti satan firma üzerinden kredi kartı, banka ödemesi veya farklı ödeme seçeneklerinden biriyle satın aldınız. Bu aşamadan sonra firma kayıt olurken kullandığınız eposta adresinize hesabınızı açtıklarına dair bir bilgi gönderir. Bu eposta içersinde size hostunuzu yönetebileceğiniz bir panel ve bu panele giriş için kullanıcı adı ve şifre verilir. En sık kullanılan paneller plesk ve cpanel dir. Size gönderilen şifre ile bu panele giriş yapıp mail hesabı açabilir veritabanı oluşturabilir, subdomain oluşturabilir, ftp şifrenizi değiştirebilir, harcadığınız trafiği görebilirsiniz.

Hosting aldım dosyalarımı nereye kopyalayacağım ?

Host satın alma işleminden sonra size eposta aracılığı ile web alanınıza erişmeniz için gereken şifrede gönderilir. İnternet explorer da adres satırına sitenizinadi.com yazarak giriş yapabileceğiniz gibi cuteftp, flashfxp gibi programalrlada web alanınıza bağlantı kurabilirsiniz. Web alanınıza bağlantıktan sonra dosyalarınızı kopyala yapıştır yaparak veya cuteftp tarzı programlarla bağlandıysanız sürükleme yaparak web alanınıza kopyalayabilirsiniz.