45nm lik işlemci mimarisi artık hayal olmaktan çıktı. Bu hayali Intel firması gerçeğe dönüştürmek üzere!

Geçtiğimiz ay içerisinde resmi olarak 45nm işlemcilerine ait bazı test sonuçlarını yayınlayan firmanın 45nm işlemcilerine yönelik ilk canlı tanıtımını gelecek ay yapılması beklenen Computex fuarında gerçekleştirmesi planlanıyor.Intel`in bu teknolojiyi üretmesinin yanında bu teknolojinin ne zaman evimize gireceği bizim için daha önemli bir unsur şu anda.Intel`in verdiği bilgilere göre Ağustos ayı gibi 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileirine yönelik tüm çalışmalarını tamamlaması ve hacimli üretim yapabilecek konuma gelmesi bekleniyor. Buradan hareketle yapılan tahminlere göre 45nm işlemciler için bu yılın sonunda büyük ihtimalle yurt dışı için Noel döneminde işlemcilerin yavaş yavaş piyasaya çıkması da beklenebilir. Bu teknolojinin markete sunularak evimize gelme tarihi de 2008 mart ayını bulabileceği söyleniyor.

Intel firması bildiğimiz gibi bu ürünü piyasaya sürmeden önce gerek kendi bünyesinde çalışanlar ile , gerekse bünyesi dışında kalan test merkezlerinde deneterek herhangi bir sorunu olup olmadıgını daha kesin bir biçimde belirleyebiliyorlar. Intel firmasının da 45nm teknolojisini temmuz ayında test merkezlerine göndermeyi planlıyor.

İntel`in 45nm teknolojisi ile Unique Super Shuffle Engine ve Radix 16 adı verilen yeni teknolojiler de yanında gelecek.Bu teknolojilerden Super Shuffle Engine'in yine SSE2-SSE3 ve SSE4 tabanlu uygulamalarda performans artışı kazandırması beklenirken Radix 16 teknolojisinin genel anlamda işlemcilere performans artışı sağlaması hedefleniyor. Ek olarak yeni işlemciler üzerinde Intel'in sanallaştırma teknolojisine yönelikte bazı iyileştirmeler yaptığından bahsedilmekte. Tabii 45nm üretim teknolojisi ile birlikte işlemcilerin termal güç tasarımları da geliştirilmiş olacak. Doğal olarak işlemcilerin transistör sayısı da artacak. Şu an kullanılan çift çekirdekli işlemcilerde var olan 271 milyon transistör yerine 45nm işlemcilerde yaklaşık 410 milyon transistör yer alacak. Yine 45nm üretim teknolojisi ile birlikte işlemci çipinin boyu da küçülecek. Conroe'lerin 155mm2'lik yapısının aksine 45nm işlemciler %25'lik bir azalma ile 107mm2 olacaklar.

Bu sayede hem daha küçük hem daha işlevsel bir teknoloji bizi beklemekte. 410 milyon transistorün ufackı bir işlemciye sığmasını hayal etmek bile çok güç. Ancak nano teknoloji ile bu mümkün ve transistör yerine transistörlerden oluşan atomlar bir araya getirirlerek ufak bir alana sığdırılıyor. Ve şu anda yavaş yavaş nötron teknolojisine geçiliyor. Ve bu sayede de atomları porton ve nötronlarına ayırarak , alanı daha da daraltmak düşünülüyor. Zaten atom bombasının da mantığı bu değil midir !!