kdv iadesi.jpg

Ülkemizde uygulanmakta olan vergi sisteminin en zor işlemi olarak katma değer vergisi iade sistemi görülmektedir. İşlemlerinin zorluğu, uzun sürmesi ve iadenin gecikmesi gibi pek çok farklı etkenden dolayı sistem sorunlar ile boğuşmaktadır. Bunu ortadan kaldırmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı belli rapor standartları ve işlem sistemi uygulamaya başlamıştır. E-dönüşüm uygulamalarının bir çeşidi olarak uygulanmaya başlayan bu sistem sayesinde hem mükelleflerin hem de idarenin yükü azalmakta kdv iadesi işlemleri hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kdv İadesi Sisteminin Özellikleri

Kdv iadesi sisteminin en teme özelliği, oluşturulacak olan iade raporlarının belli standartlar ile uygulanmasıdır. Her mükellefin aynı standartta rapor üretmesi sayesinde vergi idaresi gerekli kontrolleri daha hızlı şekilde yapabilmekte ve iadeleri sonuçlandırabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda standart bir excel tablosunu oluşturulması talep etmektedir. Bu sistem ile birlikte hesaplamalar sonucunda oluşturulan tablolarda farklı hesaplama yöntemleri kullanılabilmektedir.

Kdv İadesi Sisteminin Avantajları

Kdv iade sistemi sayesinde tamamen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın talep etmiş olduğu şekilde düzenleme ve raporlama yapılmaktadır. Bu sayede işlemlerin daha hızlı olarak gerçekleştirilmesi sağlanmakla birlikte iade sonuçlandırılması daha hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir. Zaman noktasında büyük tasarruf sağlanmaktadır. Bununla birlikte işlemlerin maliyetlerinin de azaltılması sağlanmaktadır. Özellikle iade raporunun kolay hazırlanması ve iadenin daha hızlı alınması ile maliyetler azalmış olacaktır. Kdv iade sistemi ile ilgili bilgi almak için edonusum.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.