Sayfa 1/2 12 SonSon
13 sonuçtan 1 ile 12 arası
  1. #1
    Bilgili Array
    Üyelik tarihi
    Apr 2005
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1.105
    İtibar Gücü
    0

    LCD Ekranlardaki Ölü Pixeller Bulun " Dead Pixel Buddy

    Genellikle LCD ve TFT ekranlarda karşılaşılan ölü piksel (dead pixel) problemi için geliştirilmiş bu küçük yazılım ekranda gösterdiği ana renkler sayesinde hatalı olan pikselleri bulabilmemize yardımcı olur. program kurulum gerektirmemektedir. Yapmamız gereken indirdiğimiz zipli dosyayı açmak ve daha sonra resimdede göründüğü gibi çeşitli renkler için ölü piksel olup olmadığını bulmak.

    Versiyon : 1.1
    Boyut : 26 KB
    Dil : İngilizce
    Lisans : Ücretsiz
    İşletim Sistemi: Win 2000/Win 98/Win Me/Win NT/Win XP
    Üretici:laptopshowcase

    Programın Tanıtım Sayfası

    İndirme Adresi

    Programın görünüşü;


    Şimdide ölü piksel nedir ona bir bakalım:
    LCD monitörlerde pikseller, transistörlerle kontrol ediliyor ve bu transistörlerin herhangi birinde arıza olması, "piksel hatası" dediğimiz bir kusur oluşturuyor. LCD monitörlerde piksel kusurlarına çok sık karşılaşılmasının ana sebebi, LCD monitörlerde kullanılan transistör sayısıyla çok alaklı. Her piksel, 3 alt pikselden oluşuyor ve her alt pikseli bir transistör kontrol ediyor. 1280x1024 çözünürlüğe sahip bir 17" LCD'de toplam 1280x1024x3=3.932.160 adet transistör bulunur. Bu kadar transistör içerisinden aslında 1-2 tanesinin arızalı olması olağan bir durum olmasına rağmen, can sıkıcı bir durumdur.

    LCD monitörlerde rastlanan piksel kusurları birkaç farklı şekilde ortaya çıkıyor. Bu piksel hatalarına ölü piksel denir. Ölü piksel denmesinin sebebi, ilgili pikseli kontrol eden transistör ün açılıp kapanma işlevini artık yerine getirememesinden dolayıdır. Ölü piksellerin birkaç farklı çeşidi var:

    Karanlık(siyah) piksel : İlgili pikseli denetleyen transistörün kapalı durumda iken işlevsiz hale geçtiğinden dolayı bu piksellere karanlık(siyah)piksel denir. Özellikle arka planın beyaz ve açık renk olduğu durumlarda belli olur. Aydınlık noktaya göre daha az rahatsız edicidir.
    Aydınlık piksel : İlgili pikseli kontrol eden transistörün açık halde iken işlevsiz hale geçerse aydınlık piksel olarak adlandırışan kusur oluşur. Karanlık piksel kusuruna göre daha fazla rahatsız eder ve beyaz arka plan hariç hemen hemen çoğu arkaplanda kendini belli eder. Çoğu monitörün parlaklık ayarı, LCD arka ışığını(backlight) kısmadan ayar yaptığı için (bazı üst seviye monitörlerde arka ışık için ayrıca ayar vardır) eğer düşük parlaklıkta monitör kullanıyorsanız, açık arka planlarda bile beyaz nokta dikkatinizi çekebilir.
    Renkli pikseller : Her piksel, üç alt pikselden oluşur: Kırmızı, yeşil, mavi (RGB). Bu alt piksellerdeki herhangi birisindeki arıza, o pikselde görüntülenmesi gereken rengi tam olarak gösteremez. Farklı bir renkte sürekli yanar.
    Transistör hataları, entegre devre üretiminin doğasından kaynaklanan bir durumdur. LCD monitörler, entegre devrelere göre daha büyük olduğu için entegre devrelerin aksine 2-3 bozuk transistör kabul edilebilir sayılabilir. Üstelik, 2-3 hatalı transistöre sahip LCD monitörü arızalı olarak kabul edilirse, LCD monitör fiyatların çok üst seviyeye çıkması gerekebilir.





    LCD paneller, geniş boyutlarından dolayı entegre devrelere nazaran bozuk transistöre sahip olma olasılıkları daha yüksek. Örneğin, 12" bir LCD ekranda 8 tane "arıza" görünüyor. 6"'lik bir wafer 'da ise 3 tane arıza var. 6"'lik wafer'dan yaklaşık 137 işlemci çekirdeğinin çıkacağını ve bunlardan 3'ünün bozuk olarak işaretlenecektir. Bu yüzden, LCD monitörlerde 2-3, hatta ve hatta 6-7 öü pikselin normal kabul edilebileceğinin altını çizmek gerekiyor.

    Bu arızalı transistör meselesine firmaların da %100 çözüm bulması şu aşamada mümkün değil. Dolayısı ile 1-2 veya daha fazla ölü piksele sahip monitörler de satılan ürünler arasında bulunuyor. Eğer ölü piksele sahip bir monitör alırsanız ve bunun değiştirilmesi için ilgili firmaya talepte bulunursanız, firmanın ölü piksellerle ilgili olarak bir garanti politikasının olduğunu göreceksiniz. Bazı firmalar, 2 tane aydınlık pikseli normal sayarken, bazısı 3 tane aydınlık pikseli normal sayabilmektedir. Bazı markalar ise, bazı modellerinde, örneğin Philips ve ASUS, 0 ölü piksel garantisi veriyorlar ama bu ürünlerin fiyatı da nispeten müadillerine göre pahalı oluyor.

    Alıntıdır.

  2. #2
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    38
    İtibar Gücü
    0
    teşekkürler arkdaşım.. lcd aldığım zaman çok işime yarayacak

  3. #3
    Uzman Array Crowbar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2006
    Yer
    HM
    Mesajlar
    2.417
    İtibar Gücü
    20
    LCD'm olsada ölü 5-10 ölü pixeli olsa

  4. #4
    Donanımcı Array
    Üyelik tarihi
    Mar 2005
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    568
    İtibar Gücü
    0
    teşekkürler tufoli benim sony sağlam çaktı çok şükür
    GÜL BAHÇESİNDEN SOLMADAN GEL..

  5. #5
    Uzman Array MrPerFormance - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Yer
    Buca/İzmir
    Mesajlar
    2.233
    İtibar Gücü
    20
    bize sunduğun bilgiler gerçekten çok güzel.bende lcd kullanıyorum allahtan bende çkmadı.yazıda philips monitörlerin 0 ölü piksel garantisi olduğunu yazmışlar bana kalırsa böyle bişey olması mümkün değil.philips monitörlerin bir çoğunda öle pizel çıkar bu kaçınılmıyor.Ben herkeze lg aldırıyorum hiç te problem çıkmıyor.

  6. #6
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Yer
    bingöl
    Mesajlar
    32
    İtibar Gücü
    0
    TSK
    SAMSUNG 940BW 19" SAGLAM
    intel E6600 - asus p5b 965 - ati X1650xt 512mb - 1024X2 kingston 677mhz - 300 gb X 2 - samsung 19" lcd ekran- 450walt kasa philips 5.1

  7. #7
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Nov 2005
    Mesajlar
    7
    İtibar Gücü
    0
    program güzel. samsung 19" widescreen vardı ölü piksel yok şükür

  8. #8
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Mesajlar
    11
    İtibar Gücü
    0
    allah a şükür bnm de samsung 19" widescreen de ölü piksel yok

  9. #9
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Apr 2006
    Mesajlar
    18
    İtibar Gücü
    0
    philips 170C6 sağlam 17"

  10. #10
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    5
    İtibar Gücü
    0
    Dün akşam Aceleyle Aldığım Samsung 732N Plus Lcdde en korktuğum ve bir türlü lcdlere ısınamadığım ölü pixel çok şükür yok valla binlerce şükürler olsun rabbime yaw Samsunguda tebrik ederim

  11. #11
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Mesajlar
    2
    İtibar Gücü
    0
    paylaşımınız için çok teşekkürler.bende yeni bir lcd monitör aldım 17"casper monitör.ekranda üstte sağ köşeye yakın 1 tane nokta var bu programı denedim ekren daki nokta sarı ve beyazda kayboluyor.bu ölü piksel mi demek ne yapmalıyım.yardımcı olursanız sevinirm.

  12. #12
    Bilgili Array mehmettev - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Yer
    Ordan
    Mesajlar
    1.807
    İtibar Gücü
    19
    Stuck piksel o.Sürekli bi sarı nokta varsa takılmış piksel deniyor ona ve ölü pikselden pek bir farkı yok.

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2