Dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft, yakında piyasaya çıkaracağı Zune adlı müzik çalarla, Apple'ın iPod ile egemenliğine son vermeyi planlıyor. Japon elektronik firması Toshiba tarafından üretilen yeni ürününü kasım ayında piyasaya çıkarmayı hedefleyen Microsoft'un tasarım ve geliştirme Başkan Yardımcısı James Allard, kullanıcıların sevdiği şarkıları ve şarkı listelerini diğerleriyle kolayca paylaşabildikleri Zune'un tanıtımında yaptığı açıklamada, Zune'un basit bir MP3 çalar olmadığını söyleyerek, "Sanatçıları dinleyicileriyle daha yakınlaştıran ve insanların yeni müzikleri bulmalarına ve yeni sosyal ilişkiler kurmalarını sağlayacak bir platform sunuyoruz" dedi.

Zune ile kullanıcılar bir başka Zune kullanıcısına kablosuz bağlantı aracılığıyla tam bir şarkıyı gönderebilecek. Alıcı şarkıyı 3 günlük süre içinde 3 kez dinleyebilecek, bundan sonra alıcının şarkıyı yeniden dinleyebilmek için satın alması gerekecek.

Kablosuz bağlantı ve şarkı paylaşma gibi özellikleri bulunmayan rakibi iPod'un üreticisi Apple karşısında elini güçlendiren Microsoft firması, yeni ürünün fiyatını açıklamazken, piyasadaki diğer müzik çalarlara yakın bir fiyatla piyasaya çıkacağını bildirmekle yetindi.

Video dosyaları ve MP3 formatındaki şarkıları çalabilecek Zune, 30 gigabyte hafızaya, bir FM radyosuna ve 3 inçlik bir ekrana sahip olacak.

Satın alındığında Virgin ve EMI plak şirketine bağlı sanatçıların şarkılarından örneklerle gelen Zune'un kullanıcıları, Microsoft'un Zune Marketplace adlı yeni servisinden müzik ve video satın alabilecekler.
16.09.2006

Kaynak : AA