Merhaba arkadaşlar,

Hepimizde biliyoruz ki yeni bir bilgisayar toplayacak olan arkadaşlar alıcağı parçaların en iyisini almak isterler. Bende bu mantıkla bana göre fiyatı en uygun ve en yüksek seviyede performans alabileceğim parçaları topladım. Bu parçalardan olmazsa olmazlardan biriside anakart. Anakart seçimini gerçekten çok dikkatli yapmamız gerekiyor. Derin bir inceleme yaptıkdan sonra anakart seçimimizi kararlaştırmalı ve bu seçmiş olduğumuz anakart üzerinden diğer parçalarımızı toplamalıyız.
Ben geniş araştımalarım sonucu anakart seçiminde MSI Z68A-GD80 G3 karar kıldım. Gerek fiyatı olsun gerekse performans olsun şuan piyasada alınabilecek en iyi anakartı seçtiğimi düşünüyorum. Bu yazımda size teknoloji harikası bu anakartın incelemesini yapıcağım.

Anakartın kutusunu gördüğünüzde kaliteyi anlıyorsunuz.



MSI kutu dizaynınada önem vermiş. Gerçekten kutunun hangi tarafına bakarsanız bakın anakart ile ilgili mutlaka bir bilgi içeriyor. Anakartın tüm özelliklerini daha kutusuna baktığınızda anlıyabiliyorsunuz.



Anakarta baktığınızda ise gözlerini alamıyorsunuz. Tasarımı gerçekten harika. Mavi ve siyah gerçekten harika uyum sağlamış. LGA 1155 serisinde en üst hem fiyat hemde performans olan bir anakart arıyorsanız gerçekten bu ürün tam size göre. P ve H serisinin birleştiği Z serisini mutlaka deneyin.

Anakartın Teknik Özellikleri;

Socket 1155 Sandy Brigde İşlemci
Intel Z68 yonga seti
Bellek Hızı Desteği 1066MHz/1333MHz/1600MHz/1800MHz/1866MHz/2000MHz/2133MHz
Maximum Bellek Kapasitesi 32 GB
Bellek Slotları 4 adet Dual Channel DDR3
PCI-Express x16 Slot Sayısı 3 Adet
PCI-Express x16 Versiyonu PCI-E x16 v3.0
Sata 2 Çıkışları 4 Adet
Sata 3 Çıkışları 3 Adet
Raid Desteği RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5
PCI Yuva Sayısı 2 Adet
PCI-Express x1 Yuvası 2 Adet
Görüntü Çıkışları DVI, HDMI
eSata Çıkışları 1 Adet
Firewire Çıkışları 1 Adet
Boyutları 30.5 cm x 24.4 cm













MSI kutu içeriğinede önem vermiş. Gerçekten zengin bir kutu içeriği var. Hiç bir bilgisi olmayan bir kişi kutu içerisinde bulunan kitapcıkları okuduğunda zorlanmadan tüm sorunlarını çözer.

Kutu içeriği;

1 Adet Anakart
1 Adet 2-Way SLI Köprüsü
1 Adet USB 3.0 Aparatı (Anakarttaki sokete bağlanıyor.)
1 Adet siyah backplate
Voltaj ölçmek için gerekli kablolar
Kasa ile anakart bağlantı soketleri
4 Adet SATA 6G kablosu
2 Adet Sata Güç kablosu
Kullanım klavuzu
Kurulum CD'si



Anakartın IO panelinde ise tüm işlerinizi çözecek giriş ve çıkışlar mevcut. Bunlar şu şekilde;

1 Adet SPDIF Portu
1 Adet PS/2 Mouse/Klavye Portu
1 Adet Clear Cmos butonu
1 Adet IEEE1394 Portu
2 Adet Ethernet Portu
4 Adet USB 2.0 Portu
2 Adet USB 3.0 Portu
1 Adet eSATA Portu
1 Adet DVI-I Portu
1 Adet HDMI Portu
1 Adet 6 x 1 Ses Portu

Anakartın üzerinde en kaliteli askeri sınıf parçalar mevcuttur (Military Class II).

Solid CAP 10+2 Yıl ömür sunuyorlar. Hiç bır ısınma problemininde olmayacağını garanti ediyorlar. Yüksek seviyede kararlılık sağlıyor. Kullanılan Military Class kapasitörler düşük seviyede ESR sağlıyor.

SFC (Super Ferrite Choke) bu bobinler normal anakartlarda kullanılan bobinlere göre daha az sıcaklıkta çalışıyorlar. Ayrıca 30% yüksek akım kapasitesi ve 10% güç verimliliği sunduğu için anakart stabiliteyi çıtasını yükseltiyor.

Hi-c CAP Bize yüksek kararlılık sunuyor. Ayrıca minimum kaçak ve kendi kendini tamir mekanizmasıda mevcut. Uzay araçlarında kullanılan Tantalum elementinden yapılmıştır.

Virtu LucidLogix tarafından geliştirilen Vitru bilgisayarınızın işlemcisindeki grafik ünitesi ve ekran kartınızı birlikte kullanmanıza olanak sağlıyor. Virtu ile genel anlamda enerji tasarufu ile bire bir. Özellikle son zamanlarda çıkan ekran kartların güç gereksinimleri göz önüne alınırsa bence bu Virtu derdinize çağre olacak. 3 boyutlu oyun açtığınızdada Virtu bunu anlayarak ekran kartına otomatik olarak geçiş yapar ve hem enerji tasarufu yaparsınız hemde yüksek performans alırsınız.

3TB ve üzeri harddisk desteği MSI'dan. 64 bit sistem kullanıyorsanız 3TB ve üzeri harddisk kullanabilirsiniz.





İlk defa yeni nesil anakart alan kişilerde sanırım göze çarpan ilk kısım alt tarafda bulunan 3 adet butondur. Bunlar reset, power ve OC Genie şeklinde sıralanmıştır. Reset ve güç düğmesi kasa bağlantılarınızı yapmadanda bilgisayarı açmanıza veya resetlemenize olanak sağlıyor. OC Genie tuşu ise bu kartın en büyük +'larından. Overclock ilgili 0 bilgisi olan bir kişi 1 saniyede OC yapabilir. Nasıl mı ? Sadece bu tuşa basmanız yeterli. Bilgisayarı kapattıkdan sonra tuşa bastığınızda sisteminiz otomatik olarak 4.2 Mhz olarak ayarlanıcaktır. Yani sizin için MSI overlock sorununuda çözmüş oldu.



OC Genie butonu ile Overclock test sonuçları;

OC Genie kapalı;



OC Genie açık;




Sata portlarının yerleşimleri gerçekten mükemmel. Yatay olarak konumlandırılması hem kablo saklaması açısından hemde bağlantı sorununu çözmek açısından birebir. Portlardaki renklendirmenin anlamı ise şu şekilde: Beyaz renktekiler Sata 3 (6GB), Siyah renkliler ise Sata 2 özelliklerini taşıdığı anlamına geliyor.





Dünyada ilk PCI-Express 3.0 özelliği MSI'dan. Anakartta bulunan 3 adet PCI-Express x16 yuvası ile SLI veya Crossfire yapılabilecek. İkinci büyük yararlarından biriside Virtu teknolojisinede destek vermesi. Bu yuvaların kullanımı saniyede 32 GB veri transfer bant genişliğinin getirisi söz bile edilemez.






MSI anakarttının özelliklerini saya saya bitirememekle beraber bunlardan biriside i-Charger (Hızlı Şarj) özelliği. USB üzerinden ipod, telefon ve usb üzerinden şarj olan cihazları taktığınızda MSI sürücüleri ile gelen yazılımı ile USB gücünü arttırarak daha hızlı şarj etme olanağı sağlar.







Anakart üzerindeki THX onaylı ses kartı ise gerçekten inanılmaz güzel ses alabilmenize olanak sağlıyor.





Tüm parçalarımı topladıkdan sonra raid kurulumu için biosa girdiğimde gördüğüm manzara eşsizdi. Yaklaşık 6 senelik bilgisayarımı değiştirdiğimde alışkın olduğum eski tip bios ekranı gitmiş yerine olağan üstü güzel görünüme sahip, mause ile kullanabilme kolaylığı, menulere rahatça erişim gelmişti.
Bu bios ekranında yok yoktu. M-Flash desteği ile usb'nize biosunu yedekleyebilirsiniz. İsterseniz biosu buradan boot edebilirsiniz. Bu gerçekten güzel bir seçenekti.

Live update seçeneği ise gerçekten harikaydı. Kurulum cd'niz ve internet ile otomatik olarak bios güncellemesi yapabiliyorduk.

HDD Yedekleme bölümü harddiskinizi yedeklemenize yarıyor. Yine kurulum cd şart.

Bios ekranından bir kaç görüntü;













Ayrıca bilgisayarımızdayken MSI sayesinde bios ayarlarımızı değiştirebilir veya kontrol edebiliriz. Nasıl mı ? Tabiki Click Bios II sayesinde. Clik Bios II bilgisayarımızdayken tüm bios ayarlarını değiştirme ve görüntüleme olanağı sağlıyor.














Diğer bir yazılım ise Control Center. Bu program sayesinde bilgisayarımız açıkken daha profesyonel overclock yapmamızı sağlıyor.







Sürücü güncellemelerini tek tek takip etmekten sıkıldınız mı ? Sıkıldıysanız çözüm Live Update 5. Bu program sayesinde sürücüleriniz otomatik olarak denetlenir yeni sürüm çıktığında size bildirir. Ayrıca sadece sürücü değil bios ve diğer yazılımlarıda içerir.



Bu anakartı herkese tavsiye ederim. Neden mi ? Son derece kaliteli bileşenler ve askeri sınıf malzeme, uygun fiyat, yüksek performans, OC kolaylığı, yanında gelen yazılımların bolluğu, grafik yetenekleri (Virtu teknolojisi), mod bilgisayarlar için anakarttaki görünütü kısacası herşeyi ile tercih etme sebebidir.