BUNDAN SONRA BURADA MÜMKÜN OLDUGUNCA YAYINLAYACAGIM RESİMLİ ANLATIMLARLA N.G NİN KONULARINI!!!
İLK KONU ALTERNATİF ENERJİ



Dünya, fosil yakıtların tükenmesi halinde enerji açlığını nasıl doyuracağını tartışıyor. Batı ülkeleri dev rüzgâr türbinlerinin üretiminde birbirleriyle yarışıyor. Güneş panelleri 150 milyon kilometre uzaklıktaki bir "ocak"tan enerji depolarken, hidrojen yakıt hücreli otobüsler de Avrupa sokaklarında dolaşıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı dahi gezegenimizin enerji gereksiniminin karşılanmasında yetersiz kalabilir.

ÖZGÜRLÜK!

Kablo kılıfları, küçük bakır parçaları, sarı bağlantı elemanları, yalıtkan saplı kerpetenler... Darmadağın bir odada, elektriksel bir coşkudan geriye kalanlarla her yanım kuşatılmış bir halde duruyorum. Benim için tüm bunlar özgürlüğe giden yolda kullanılan araçlar.

Biraz önce evimin çatısına bir düzine güneş paneli kurdum ve tıkır tıkır işliyorlar. Bir sayaç, 1285 watt (W) enerjinin güneşten -direkt olarak- evimin elektrik sistemine girip bataryalarımı şarj ettiğini, buzdolabımı soğuttuğunu, bilgisayarımı çalıştırdığını ve yaşamımı özgürleştirdiğini gösteriyor.

Enerji özgürlüğünün verdiği bu coşku bağımlılık yapıcı. Beni yanlış anlamayın: fosil yakıtları seviyorum. Evimin olduğu adada elektrik ya da doğalgaz olmasa da eşimle normal bir yaşam sürüyoruz. Ve biz propan gazıyla çalışan buzdolabı, gaz lambası ya da kompostlama yapan tuvalet istemiyoruz. Bizim istediğimiz, pek çok elektrik prizi ve bir de cappucino makinesi. Bu panelleri çalıştırdığımdaysa... Aman Allahım!

National Geographic'in Haziran 2004 sayısındaki makalede de ("Ucuz Petrolde Son") anlatıldığı gibi artık hiç de ucuz olmayan petrol yakın bir dönemde inişe geçebilir. Basra Körfezi'nden Nijerya ya da Venezuela'ya dünyada petrol rezervlerinin bulunduğu yerlerin çoğunda yaşanan istikrarsızlıklar, bu yaşam damarının güvenilirliğini zorluyor. Doğalgazın bir yerden bir yere aktarılması zor olabiliyor ve bir gün tükenme olasılığı doğalgaz için de söz konusu. Kömür veya büyük oranda el değmemiş halde duran katran kumu ve şeyl yatakları yakın dönemde tükenmeyecek. Ancak geçtiğimiz eylül ayında yayımlanan makalede de ("Dünya Alarm Veriyor") belirtildiği gibi, kömür ve diğer fosil yakıtların açığa çıkardığı karbon dioksitin gezegeni ısıttığı açıkça görülüyor.

Fosil yakıt miktarında bir düşüş yaşanacağı konusunda duyulan kaygıdan kurtulmaksa cezbedici bir duygu. Yeni panellerim sayesinde sınırsız enerji ile aramda hiçbir engel yok -ne yabancı bir ülke, ne bir enerji şirketi, ne de karbon emisyonunun getirdiği suçluluk duygusu. Özgürüm!

Yani, hemen hemen. Ve bir bulut geliyor...
Gölge, panellerimin üzerini hızla örterken yüreğime de bir ağırlık çöküyor. Ölçüm aleti sadece 120 watt'ı gösteriyor. Jeneratörü çalıştırıp biraz daha benzin tüketmek zorunda kalacağım. Enerji özgürlüğünü elde etmek hiç de kolay olmayacak. Bu özgürlükte asıl sorun ise bağımlılık yapıyor olması; hep daha fazlasını istiyorsunuz.

Küçük ölçekte düşünüldüğünde ben de dünya genelinde hükümetler, sanayi kuruluşları ile özel yaşamlarında bu ilginç ve çekici özgürlüğü tadan ve daha çoğunu bulmaya karar veren insanlar gibiyim.