Apple Watch’un ve diğer giyilebilir cihazların şirkette kullanılmasına izin veren bir karar alınırsa, kurumsal veri kullanımına dair mevcut BYOD politikaları yeterli olacak mı yoksa yeni politikalara mı ihtiyaç duyulacak?
“Mükemmel”. “Güzel”. “Gerçekten kullanışlı”. “Masalsı”. Apple Watch’u değerlendirenlerin övgüleri arka arkaya gelmeye devam ediyor piyasada türünün ilk örneği olmasa da bu yeni cihaz iPhone veya iPod olarak her zaman her yerde bulunma potansiyeline sahip. Ancak, Apple Watch’un beklendiği şekilde popüler olması, CIO’lar ve BT yöneticileri için ilginç zorluklar ortaya çıkarıyor. Apple Watch sadece BYOD (Bring Your Own Device) akıllı cihazların ve Şeylerin İnternetinin (İnternet of Things) işyerinde yaratacağı tsunaminin bir habercisi niteliğinde. Bu durum kurumsal verilerin gizliliği ve güvenliği konusunda yeni riskler ortaya çıkabilir.
İşyerinde kullanılacak ilk Apple Watch’lar çok yüksek ihtimalle kişisel cihaz olacak. Yine de bu cihazlar kurumsal ağlarla iletişim kurabilecek ve şirket verilerine erişebilecek, bu verileri indirebilecek ve saklayabilecek. Diğer giyilebilir ürünler (Apple Watch’un şu anki versiyonu değil) dahili kameralara sahip. Apple Watch’u daha ilginç kılan özelliklerinden biri ise uzaktan bağlantı ile iPhone’lara bağlanarak kontrol edebilmesidir.
BT departmanlarının Apple Watch’un işyerinde yaratacağı etkiden kaygı duymaya başladı, bu da anlaşılabilir bir durum. Çoğu şirket zaten BYOD cihazlarını kullanmaya başlasa da yeni çıkmazlar ortaya çıkacak.
Bu listenin en başında ‘giyilebilir cihazların kurumsal ağa bağlanmasına izin vermek uygun mu? Cihaz zaten erişim izni verilen bir akıllı telefona bağlanmışsa ne olacak?’ sorusu yer alıyor.
#GenMobile İşyerinde Esneklik İstiyor
Aruba Networks tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya göre[1], #GenMobile olarak adlandırılan yeni nesil çalışanlar işyerinde esneklik sağlanmasını istiyor, bu nedenle bu cihazların işyerinde yasaklanması yönünde alınacak kararlar rağbet görmeyecek. Ankete yanıt veren öğrencilerin neredeyse üçte ikisi iş ve özel yaşamlarını daha iyi yönetmek için mobil cihaz kullandıklarını söylüyor.
Apple Watch’un ve diğer giyilebilir cihazların şirkette kullanılmasına izin veren bir karar alınırsa, kurumsal veri kullanımına dair mevcut BYOD politikaları yeterli olacak mı yoksa yeni politikalara mı ihtiyaç duyulacak?
CIO’lar bu politikaları değerlendirirken çalışanların kıyafetine veya hatta ofis kiler ekipmanlarına gömülü olabilen diğer IoT tabanlı cihazların da mevcut olacağını unutmamalı. “BYOD” kısaltması yakında “BYOX” ile yer değiştirmek zorunda kalacak. Burada “X” “aklınıza gelebilecek her şey” anlamına geliyor.
CIO’lar sadece ve sadece politikalar uygun şekilde düzeltildikten sonra altta yatan iletişim ağıyla ilgilenmeye başlayabilir. Çoğu BT şirketi, kurumsal Wi-Fi’ya bağlanan mobil cihazlarda güvenliği sağlayan çözümleri uygulamaya başlamış durumda; bu şekilde ağlarına erişen mobil cihazların numarasını, türünü ve frekansını eksiksiz görebiliyorlar. Dahası, bu platformlar çalışanların mobil cihazı kullandığı bağlamı analiz edebilen ve buna göre tedbir alan esnek güvenlik politikaları uygulayabiliyor. Örneğin, bir kafede kurumsal verilere erişmek için Apple Watch kullanan bir çalışana mesai saatleri içerisinde bilgisayar kullanan çalışanla aynı düzeyde erişim izni verilmeyebilir. Bağlama göre farklı politikalar uygulanarak esneklik ve güvenlik arasında doğru denge kurulabilir.
Bu bilgiler ışığında, CIO’ların şirketin ihtiyaçlarına en iyi yanıtı veren BYOX politikası belirlerken birbiriyle yarışan gereksinimleri çok maharetli bir şekilde dengelemesi gerekecek. Apple Watch bu dengeleme işini kesinlikle kolaylaştırmıyor. Ancak daha güzel hale getireceği kesin.


Aruba Networks, bir HP şirketi Hakkında
Bir HP şirketi olan Aruba Networks, mobil işletmeler için yeni nesil ağ erişim çözümleri sunan öncü bir tedarikçidir. Şirket, BT departmanları ve teknolojiyi yakından takip eden, işle ilgili ve özel iletişimlerinde mobil cihazlarını tercih eden yeni nesil kullanıcılar olarak ifade edilen #GenMobile’ı güçlendiren Mobility-Defined Networks (Mobilite Tanımlı Ağlar) tasarlamakta ve sunmaktadır. #GenMobile ve BT’nin güvenebileceği bir mobilte deneyimini oluşturmak için, Aruba Mobility-Defined Networks™ altyapı genelinde performans optimizasyonunu otomatikleştirmekte ve eskiden BT’nin manüel müdahalesini gerektiren güvenlik tedbirlerini devreye almaktadır. Sonuç olarak, verimlilik önemli ölçüde artmış ve operasyonel giderler azalmıştır.


[1] http://www.arubanetworks.com/pdf/sol...ile_Report.pdf