Küresel platformun önde gelen ceptelefonu üreticilerinden ZTE, daha doğal ve sezgisel iletişim sağlayanteknolojilerin önümüzdeki yıllarda mobil inovasyonda ön planda olduğunu ve dahafazla göreceğimizi tahmin ediyor

ZTE Küresel Pazarlama Direktörü Waiman Lam MobilTeknolojinin geleceği konusunda bir makale kaleme aldı:

Mobil Dünya Kongresine ve IFA preview’e bu yıl katılmışbiri olarak, ‘akıllı’ teknolojinin evriminin hiç bir yavaşlama emaresigöstermediğini ilk ağızdan doğrulayabilirim– her şey akıllı oluyor. Akıllıtelefonlar, akıllı saatler, akıllı kıyafetler– tuhafından uçuk kaçık ve harikaolanına kadar yeni ‘akıllı’ cihazların birer birer şova katılmasının sonugörünmüyor.

Bu tufana rağmen, tüm bu cihazların ortak özelliğine,yani insanların neden bu cihazların ‘akıllı’ etiketini hak ettiğini düşündüğünegelecek olursam; bu cihazların birleştirici nihai amacı oldukça basit: akıllıteknoloji, tüketicinin günlük yaşamını sorunsuz bir şekilde sadeleştirmek veiyileştirmek için tasarlanmaktadır. Başka türlü ifade etmek gerekirse, bircihazın işletimi için ihtiyaç duyulan akıllı özelliklerin eksikliğinin bucihazın akıllı olarak nitelendirilmesini sağladığı söylenebilir.

Teknoloji şirketleri, akıllı cihaz arenasında liderlikiçin yarışmaya devam etmemizden hoşlanırken, asıl komutanın tüketicilerinolduğu aşikardır. Bir teknolojinin piyasaya sürülmesinin iki yolu vardır; yasektör tarafından tüketicilere kabul ettirilir ya da tüketiciler tarafındansektöre kabul ettirilir. Akıllıteknolojiler kesinlikle ikinci seçeneğe girmektedir ve bunun bir sonucu olarakuzun vadede daha başarılı olacaktır.

Peki, tüketici taleplerinin bizi bir sonraki aşamadanereye götüreceği konusunda ZTE ne düşünüyor? Bu çok hızlı gelişen ortamda herzaman var olan geri kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorken, önümüzdeki beşyıl içerisinde hangi teknolojiler üzerinde bahis oynuyoruz?

Mobildeneyimi

Tüketicilerin bir cihazdan beklentileri her gün giderekartıyor. Bunun sonucunda, tüketicilerin teknolojiyle etkileşim şekli de önemliölçüde değişiyor. Artık içerik alışkanlıklarını en son inovasyonlara uydurmakzorunda kalmaktan hoşnut olmayan tüketiciler, daha ziyade teknolojininkendilerine, yani davranışlarına, yaşam tarzlarına ve istedikleri deneyim veiletişim şekline uyum sağlamasını bekliyor.

Bu taleplerden dolayı, daha doğal vesezgisel iletişim sağlayan teknolojilerin önümüzdeki yıllarda mobil inovasyondaön planda olduğunu daha fazla göreceğimizi tahmin ediyoruz.

Dolayısıyla, ZTE’de, geliştirmeçalışmalarımızı iki kilit alana yoğunlaştırıyoruz: ses kontrolü ve hareketalgılama:

· Ses kontörlü, hands-free devriminin bir sonrakiaşamasıdır. Birden fazla görevi yerine getirmeye çalıştığımız yoğunhayatlarımıza uyum sağlayan bu özellik tüketicilerin mobil cihazıylaistedikleri zaman, istedikleri yerde ve dokunmaya gerek duymaksızın etkileşimkurmasını sağlamaktadır.
· Mimik kontrolü, benzer şekilde daha akıllı bir yaşamiçin gerçekten pratik avantajlar sunmaktadır. Bu özellik, tüketicilerin uzun süren bir dizi adımı gerçekleştirmektensemimiklerini kullanarak cihaz başlatma komutlarını pürüzsüz bir şekilde vermesinisağlıyor.

Bağlantılı dünya gerçeğe dönüşürken, sesve mimik kontrol teknolojisinin gelişiminde, hem sorunsuz bir tüketicideneyiminin sağlanması açısından hem de ZTE’nin rakipleri arasındansıyrılmasına yardımcı olması konusunda büyük bir pazar potansiyeli görüyoruz.

Şu anki hiper rekabetçi akıllı telefonpazarında, ZTE dahil olmak üzere imalatçıların büyük çoğunluğu, günümüzüntüketicilerini ihtiyaçlarını karşılayan premium cihazları sunmayaodaklanmaktadır. Ancak, sadece donanımla rekabet edersek başarılı olamayız,işte bu nedenle deneyimi artıran teknolojiler bu kadar değerli hale geliyor. Aynı şekilde,akıllı telefon sektörünün dar sınırlarının da dışına çıkarak modern kullanıcınınistediği yaşam tarzını kolaylaştırmaya hizmet eden geleneksel olmayan cihazkategorilerine (akıllı projektörler veya giyilebilir teknolojiler) girmeninönemli olduğunun farkındayız.

Giyilebilirtartışması

Satışa çıktığı ilk haftada net 1 milyarpound’luk hasılat getiren Apple Watch’la (Saat) birlikte, çoğu şirket artıkvarını yoğunu (geleneksel ve geleneksel olmayan ürünler) daha karlı görünengiyilebilir teknolojilere koymayı düşünüyor olabilir.

Bu yılki CES’te ZTE Grand Band’i lanseederek giyilebilir teknolojiye çok fazla yatırım yapmamıza rağmen, giyilebilirteknolojiler ürün portföyümüzün sadece bir parçasını teşkil ediyor ve hemakıllı cihazlar hem de giyilebilir teknoloji alanında inovasyonumuzu devamettireceğiz.

Giyilebilir teknolojinin akıllı telefonpazarında büyük bir oyun çıkarabilmesi ve uygun bir alternatif olduğunundüşünülebilmesi için, akıllı telefonlarla aynı işleve sahip olması gerekiyor. Tüketiciler nasılakıllı telefonlarından giderek artan düzeylerden fonksiyonellik beklentisiiçerisine giriyorsa aynı şekilde giyilebilircihazlardan da çıktıkları ilk andan itibaren aynısını bekliyor. Dolayısıyla ZTEgibi imalatçılar tüketicilerin sezgisel teknolojilere yönelik ihtiyacı ilepratik teknoloji deneyimini sunma arasında bir denge kurmaya odaklanacaktır.

Sezgisel özellikler sunan ancakbataryasının sık sık doldurulması gereken Apple Watch’un hala doğru dengeyibulmak zorunda olduğunu düşünüyorum.

Milyarlık değişim

2015 yılında bir noktada, gezegendekimobil cihaz sayısının insanların sayısını geçeceği tahmine edilmektedir.Yaklaşık 7.22 milyar cihaz olacağı öngörülüyor. Bu nedenle, mobil teknolojiningeleceği ne olursa olsun, tüketicileri de imalatçıları da heyecan vericianların beklediği açıkça görülmektedir. Bu alanı izlemeye devam edin!