Yüksek tele zum dijital kameralardan özellikle Panasonic DMC-TZ1 model hakkında gelen yoğun soru ve sorunlar hasebiyle son zamanlarda elimdeki iki kamera ile birlikte sizlere fikir vermesi açısından üçüncü bir model de ekleyerek bir deneme çalışması yaptım. Panasonic DMC-TZ1 ile manüel ayar seçenekleriyle ay için özel çekim pek mümkün olmadığı için Canon, Olympus ve Samsung modelleri tercih ettim. Samsung, kullandığı malzeme kalitesi ve fiyat açısından farklı bir kategoride yer almasına rağmen burada 10x, 12x, 15x Optik Zumun ne anlama geldiğini görüntülemek istedim.

Çekimler farklı zamanlarda yapılmıştır. Bunun anlamı dış ortamda ışık ısının ve netliğin değişimi ve neticede algı kabiliyetinin farklılaşabilmesidir. Çekilen görüntülerdeki ebatlar %100 görüntüden birebir küçültülmüş halidir. Dolayısıyla çözünürlük hariç optik zumdan kaynaklanmakta olan büyüme oranını görmektesiniz. Aynı anda, yani aynı ışık ısısı ve hava netliği ile çekilmediğinden renk ve netleme konusu, mukayese dışı tutulmalıdır.

Şimdi arkanıza yaslanın ve 3x, 4x, 5x diye teknik dökümanları öne çıkartan yerli ve özellikle de yabancı MEŞHUR ! sitelerin kimlere ne anlatmaya çalıştıklarını düşünün.

Sadece Optik zum meselesinde mi böyledir konu. Elbette hayır. Dijital teknolojinin girdiği ses, görüntü ve algıya dair hemen hemen her konuda benzeri görüntülere kolayca rastlayabiliriz.

Bir çığır açtığı vakti zamanında her yerde yüksek sesle ifade edilen mesela Sigma SD9 algı teknolojisine geri dönüp bir bakın. Kimler neler söylemiş. Arkasında Kodak olduğu için desteklendi, ne zamanki Kodak bu işten kar edemedi ve geri adım attı, dillendirilen herşey de geride kaldı ve unutuldu. Bırakın SD9, SD10 dahi bilinmiyor artık.

İşte bu, "DİJİTAL OYUN".

Gerçek şu ki, dijital teknolojilerde konuyu bir bütün içerisinde ele almalıyız. Aksi halde zaman zaman X lerin kurbanı olabiliriz.

Hasan Toraman

LİNK: http://www.diginorm.com.tr/haberler/...asp?sirano=394