Şimdi önceliğimiz disk'teki veriler olmalı. Bunun için disk'i başka bir bilgisayara takıp bilgilerin yedeğini alın. Disk'i takarken fazla sarsmayın ve sağlam olduğundan emin olduğunuz bir pc'ye yedeklerinizi atın.
Yedekler kurtarıldıktan sonra disk'i taratıp bozuk sektör'lerin oldup olmadığına bakın. Bunun için scandisk gibi programları kullanabilirsiniz. Disk'te sorunlu bir kısım yoksa kullanıma devam edebilirsiniz.
Bozuk kesim varsa duruma göre fdisk ile tekrar bölümlendirmeniz gerekebilir. Yada hiç uğraşmayıp yeni disk takılabilir.
Disk'ten gelen sesler diskinizde sorun olduğunu yada olabiliceğini gösteriyor. Normalde okuma sesi haricinde "trinkkkkkkkk" gibi seslerin gelmemesi gerekiyor.
Sesli hata mesajına gelince 1 uzun 3 kısa ses ekran kartı arızasını belirtir. Ekran kartınızda sorun olabilir ancak sizdeki sorun daha çok ekran kartının yada slot'un ayakları arasındaki temassızlığa benziyor. Ekran kartını çıkarıp ayaklarını temizleyip tekrar yerine takınız.
Ram konusunda anakartlar bazen ram seçebiliyor. Ayrıca aynı yada farklı marka ve model ramler üzerindeki chiplerin, çalışma frekanslarının yada zamanlamalarının farklı olmasından dolayı sorun çıkartabilirler. Mümkün olduğunca iki ram'inde aynı olması daha iyi olacaktır.
İki ram'inde Kingston PC133 128Mb Cl3 gibi seçilmiş olması, hata çıkma olasılığını en aza indirmiş olacaksınız.
Yer imleri