AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes’in, yazılım devi Microsoft’a gönderdiği mektupta, yeni işletim sistemi Vista’nın rekabet ihlaline yol açacağına yönelik endişelerini aktardığı bildirildi


AB Komisyonu sözcülerinden Jonathan Todd, Microsoft Üst Yöneticisi (CEO) Steve Ballmer’a 20 Mart’ta gönderilen mektupta "basit uyarılar" yapıldığını belirtti ve Vista işletim sisteminde kullanıcılara entegre yazılımlarla ilgili "gerçek tercih yapma fırsatı" sunulmaması ihtimalinden söz etti.

Vista’nın entegre internet arama motoru ve yeni belge dosyaları gibi genişletilmiş programlarının halen farklı şirketler tarafından yürütülen çalışmaları bir araya topladığına dikkati çeken Todd, "yeni resmi bir soruşturmanın söz konusu olmadığını" da ifade etti.

Microsoft ise kullanıcıların "daha güvenli ve işlevsel" işletim sistemleri talep ettiklerini belirterek, Vista’nın hazırlanmasında bunun dikkate alındığını vurguluyor.

"Güvenlik standartlarının yükseltilmesi" için Vista’nın piyasaya sunulma tarihini Ocak 2007’ye erteleyen Microsoft, iş dünyasına yönelik bazı versiyonları Kasım ayına kadar satışa sunacak.

AB Komisyonu, pazar hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2004 yılı Mart ayında Microsoft’a 497 milyon avro ceza vermişti.

Kararda Microsoft’tan ayrıca Windows işletim sistemini Media Player yazılımından ayırması ve diğer yazılım şirketlerine, işletim sistemleriyle ilgili gerekli bilgileri sağlaması istenmişti.

Microsoft, devam eden soruşturma kapsamında gerekli kriterleri karşılayamazsa günlük iki milyon avro para cezasına çarptırılabilecek.

Kaynak:Milliyet