İşlemci dünyasında AMD ile Intel arasındaki rekabet o kadar hızlı gelişiyorki biz, firmalardan biri hakkında bir haber yaptıktan sonra daha o haberin üzerinden 24 saat bile geçmeden rakip firma da adeta misilleme yaparcasına anında yeni ürün yada teknolojisi hakkında bilgileri gün yüzüne çıkarıyor. Yaklaşık 12 saat önce yaptığım Intel'in Core 2 Duo E4300 işlemcisi ile ilgili haberin ardından şimdi de AMD'nin 65nm'ye geçiş süreci ve yeni işlemcileri hakkında bilgi ve yol haritası gün ışığına çıktı. Bizde vakit kaybetmeden haberini sizler ile paylaşıyoruz.

[img]http://**********************/resimler/image.aspx/amdlogo.jpg[/img]

Bilindiği gibi Intel'in 65nm üretim teknolojisine geçiş süreci uzun süre önce tamamlandı. Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerden önce firma, Pentium D işlemcileri de 65nm üretim teknoljoisi ile üretmişti. Intel her ne kadar Pentium D serisi ile 65nm üretim teknolojisine geçse bile AMD, 90nm üretim teknolojisine sahip çift çekirdekli X2 işlemcileri ile Intel'in çift çekirdekli 65mn Pentium D işlemcilerinden gerek termal anlamda gerekse performans anlamında daha iyi sonuçlara imza atarak, adeta rakibi Intel'e "üretim teknolojisi hiçbirşey ama performans herşey" benzeri mesaj yolluyordu. Ama bu noktada Intel'in avantajlı olduğu nokta, 65nm üretim teknolojisi ile işlemci üretim maliyetlerini ciddi şekilde düşürebilmesi oldu. Zaten gerek performans gerekse de termal anlamda da firma Core 2 Duo "Conroe" işlemcileri ile istediğini aldı.

Uzun bir çalışma döneminin ardından AMD'de işlemcilerini 65nm üretim teknolojisi ile üretmeye başlayarak yavaş yavaş 90nm üretim teknolojisini ve 2007 yılı ile birlikte de şu an kullandığı işlemci mimarisini bırakacak. AMD'nin şuanki işlemcilerinde çekirdek ismi olarak bazı şehir isimleri kullanılırken (örneğin Venice ve New Orleans) yeni işlemciler ile şehir isimleri bırakılarak Yıldız isimlerinin kullanımına geçiliyor. AMD'nin yıldız çekirdek ailesinin üyeleri şunlar, Agena FX, Agena, Kuma, Rana ve Spica. AMD'nin yeni işlemcilerinin sahip olacakları belki de en önemli özellikleri HyperTrassport 3.0 mimarisine sahip olmaları. Ayrıca geriye uyumlu olarak HyperTransport 1.0 desteği vermeleri de altı çizilmesi gereken oldukça önemli bir özellik. HT 3.0 desteği ile birlikte işlemci ve yonga seti arasındaki haberleşme hızı iki katına çıkıyor. Ayrıca yine HT 3.0 sayesinde işlemci ve kuzey köprüsü farklı hızlarda çalışabilecekler. Kuzey köprüsünün hızı, işlemci hızının %75'nine kadar ulaşabilecek. AMD'nin 2007 yılı içerinde çıkaracağı bu yeni mimarideki işlemcilerin sahip olduğu HT 3.0 desteği oldukça önemli. Zira PCIe 2.0'ın desteklenmesi, ayrıca çok çekirdek işlemcilerin çıkarılacak olması buna ek olarak AMD'nin işlemci ve grafik işlem ünitesini birleştirecek "Fusion" teknolojisini de göz önüne aldığımızda ihtiyaç duyulması muhtemel yüksek bant genişliği gereksinimleri HT 3.0 ile karşılanabilecek.

Bunlara ek olarak AMD'nin yeni işlemci mimarisinin getirdiği çok önemli bazı önemli özellikler var. Örneğin yeni mimariye sahip olacak çok çekirdekli işlemcilerin her çekirdeği 128-bit kayar nokta ünitesine sahip olacaklar. Yine Intel'den farklı olarak AMD'nin uzun süredir savunduğu ve kullandığı işlemci içine gömülü dahili bellek kontrolcüleri de geliştirilerek DDR2-1066MHz'e kadar bellek desteğine sahip olacaklar. Yeni işlemcilerin bunların yanında SSE4A ile gelen yeni komut setlerine sahip olmanın yanında "Split Power" adlı teknolojiye de tam destek verecekler. Bu teknolojiyi kısaca açmak gerekirse, AMD'nin yeni işlemcileri "Split Power" teknolojisi ile iç kuzey köprüsünden farklı voltaj ve saat hızlarında çalışabilecekler. Ayrıca işlemciler bunu Cool'n Quiet değişikliği olmadan yapabilecekler. Tabii yeni işlemciler bunu yapabilmek için kuzey köprüsünden bağımsız PLL yapılarını kullanacaklar.

[img]http://**********************/resimler/image.aspx/amd65nmyenicpusb.jpg[/img]

AMD'nin yeni yol haritası. Resmi büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz. Resim dailytech sitesinden alınmıştır.


AMD'nin 2007 içerisnden çıkaracağı yeni mimariye sahip olacak işlemciler şuan firmanın kullanmaka olan soket AM2 (soket940) formunun geliştirilmiş ve HT 3.0 desteği kazandırılmış AM2+ versiyonunu kullanacaklar. AM2+ hakkında daha fazla bilgiyi yine daha önce verdiğimiz haberlerden bulabilmeniz mümkün. AMD'nin ayrıca soket AM3 yapısı üzerinde de çalıştığı 2007 yılı sonunda yada 2008 yılı başında çıkarmayı planladığı da gelen haberler arasında. Tabii soket AM2+'ın yanında AMD özellikle bu yılın sonuna doğru çıkaracağı 4X4 platformunu destekleyen, 65nm üretim teknolojisi ile üretilen ve şuanki mevcut mimariyi kullanan Fx işlemcileri ile birlikte 2007 yılı içersinde çıkacaracağı Agenda FX işlemcilerinde de soket 1207 (soket F) formunu kullanacak. Bu konuda da detaylı bilgilere de daha önceki haberlerimizde bulabilmeniz mümkün.

AMD'nin 4 çekirdekli işlemciler için ön gördüğü tarih ise 2007'nin 2. yarısı yada başka bir deyişle 3. çeyreği. Bildiğiniz gibi dün itibariyle Intel'in 4 çekirdekli işlemcileri piyasaya çıktı ve satılmaya başlandı. AMD bu konuda Intel'i yaklaşık 1 seneye yakın bir süre geriden takip etmiş olacak. Fakat zaten Intel'in ilk etapta çıkardığı 4 çekirdekli işlemcilerin bireysel kullanıcıları pek hedeflememesi, hali hazırda 4 çekirdekli işlemcileri destekleyen uygulamaların pek olmaması ki bu konuda Valve'nin ciddi çalışmaları var ama zaten Valve'nin çoklu çekirdeğe sahip işlemcileri kullanan yeni oyun motorunun aktif kullanımı için 2007 yılının 2. yarısı olarak öngörmesi, ayrıca AMD'nin 4 çekirdekli işlemcilerinin de kendilerine özgü bazı önemli özellikler ile geliyor olması da firmanın 4 çekirdekli (quad-core) işlemcileri için olan beklentiyi iyice arttıryor. AMD'nin yeni 4 çekirdekli işlemcileri Agena ve Agena FX çekirdeklerini kullanacaklar. Agena çekirdeğinin Agena FX'den en önemli farkı 4x4 platformuna destek vermeyecek olması. Yani 4x4 platformunu kullanan Agena FX, soket 1207 (soket F) yapısını kullanırken Agena ise soket AM2+ yapısını destekleyecek.

Tabii AMD'nin 4 çekirdekli Agena ve Agena FX işlemcileri kendilerine özgü bazı temel özelliklere de sahip olacaklar. İşlemciler paylaşımlı L3 belleğe sahip olacak. 2MB büyüklüğündeki L3 bellek 4 çekirdek tarafından paylaşımlı olarak kullanılacak. İşlemcilerin hızları konusunda beklenti 2,7 ve 2,9GHz yönünde. Ama firmalar özellikle saat hızlarını genellikle piyasa koşullarına göre belirlediği için bu değerler değişkenlik gösterebilir. Yine 4GHz HT 3.0 hızına sahip olacak ve 65nm üretim teknolojisi ,le üretilecek olan Agena ve Agena FX işlemcilerinin güç tüketimleri konusunda gelen bilgiler 125 watt TDP'e sahip olacakları yönünde.

AMD'nin üzerinde çalıştığı bir diğer işlemci ise Kuma. Çift çekirdeğe sahip olacak bu işlemcinin de yine 2007'nin 3.çeyreğinde marketlerdeki yerini alması bekleniyor. 4GHz HT 3.0 desteğine sahip olacak Kuma, 1MB L2 belleğe ve 2MB paylaşımlı L3 belleğe sahip olacak. Kuma serisi işlemcilerin saat hızlarının 2.0 GHz'den başlaması ve 2,9GHz'e kadar çıkması bekleniyor. Soket AM2+ formunda olacak işlemcilerin 89 ve 65 watt'lık TDP değerlerlerine sahip olmaları bekleniyor.

Intel özellikle tek çekirdekli Conroe-L işlemcileri iptal etmesine adeta cevap verircesine AMD yeni mimaride de tek çekirdekli işlemcileri piyasaya sürmeyi planlıyor. Firmanın hazırladığı Rana ve Spica serisi işlemciler tek çekirdekli olacaklar ve 2007 sonuna doğru piyasaya çıkacaklar. Rana çekirdekli işlemcilerin şu an satılmakta olan Orleans ve bu senenin sonuna doğru çıkacak 65nm üretim teknoloji ile üretelecek olan Lima'nın yerini alması bekleniyor. AMD'nin Spica işlemcilerinin ayrıca çok popüler olan Athlon 64 Venice işlemcilerin yerini alması bekleniyor. Yine bu işlemciler de HT 3.0 ve AM2+ ile uyumlu olacaklar.

Tabii yol haritasında da görebileceğiniz gibi AMD'nin bu sene sonuna doğru çıkarmaya başlayacağı özellikle Brisbane çerkideğine sahip 65nm üretim teknolojisi ile üretilecek yeni işlemciler de var. Fakat bu işlemciler şuan satılamakta olan çift çekirdekli işlemcilerin 65nm üretim teknolojisine uyarlanmış hallerindan daha farklı değiller. AMD asıl bomba etkisini yeni mimariye sahip, yukarıda anlattığımız yıldız serisi çekirdekleri kullanan yeni işlemciler ile yapmayı planlıyor.

Not: Ati'nin AMD çatısı altına girmesinden sonra AMD değişiklilere tam gaz devam ediyor. Özellikle ati.com'un AMD sitesi alt domain'i olması ve yeni çıkacak ekran kartlarının başına AMD markasının da yerleştirilecek olmasından sonra Ati'nin şu an piyasada kullanılmakta ve satılmakta olan yonga setlerinin isimler de değişimden nasibini almaya başlıyor.

Şu an piyasada satılmakta olan CrossFire Xpress 1600 ve CrossFire Xpress 3200 yonga setleride isim olarak AMD çatısı altına giriyor. Gelen bilgilere göre zaten daha önce Ati tarafından ismi değiştirilen, RD480 iken daha sonra Xpress 200 ve en son CrossFire Xpress 1600 ismini alan yonga seti bundan sonra AMD 480X CrossFire ismi ile yoluna devam edecek. Ati'nin yonga seti arenasında şu an top modeli olan RD580 CrossFire yonga seti de yola AMD 580X CrossFire olarak devam edecek

ALINTIDIR