hatırlarsanız şu bizim taşınabilir müzik çalar dünyasının lider bir firması olan apple hiçkimse ile iyi geçinemiyor.bu dava senin bu dava benim kendini haklı çıkarmaya çalışıyor.Sizce arkadaşlar apple niye hep birşeyler yüzünden davalık oluyor??

1) Yanlış pazarlama stratejisi

2) Bencil davranma ve daima her konuda kendini haklı çıkarması

3) Kişisel çıkarlar gözeterek hedef kitlenin sağlığıyla oynaması

İşte apple'ı mahkemelik yapan konular ve firmalar

[img:280:296:20a0ca25e0]http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/1006783.jpg[/img:20a0ca25e0]

Teknonet

2 Şubat 2006
iPod mahkemelik

A.A.

Beş yıldır Dünya çapında 42 milyon adetten fazla satan iPod'un işitme kaybına yol açtığını iddia eden bir ABD'li Apple'ı dava etti.

ABD'de, dünya çapında satılan iPod MP3 çaların üreticisi Apple firmasına, cihazın işitme kaybına yol açabileceği gerekçesiyle dava açıldı. California eyaletinin San Jose kentinde açılan davada, davacı John Kiel Patterson'ın avukatı, iPod'un tasarımında işitme kaybına yol açmaması konusunda gerekli özenin gösterilmediği ve işitme kaybına yol açabileceği konusunda da gerekli uyarının yapılmadığını savundu.

Piyasaya çıktığı 2001'den bu yana 42 milyon adetten fazla satan iPod'un 115 desibelden fazla ses üretebildiği ve günde 28 saniyeden fazla bu düzeyde sese maruz kalmanın işitme kaybına neden olabileceği belirtilen davada, davacının bu nedenle tazmin edilmesi ve müzik çalarların daha güvenli olması için gerekli düzenlemelerin yapılması talep edildi.

Avukatı, müvekkilinin geçen yıl bir iPod satın aldığını, ancak işitme kaybına uğrayıp uğramadığını henüz bilmediğini belirterek, ”Müvekkilim, şu an piyasada satılan, ancak kullanımı güvenli olmayan ve kusurlu bir ürün satın almıştır. Eğer birine kusurlu bir ürün satılırsa bu konudaki kanun açıktır ve bunu tazmin etmeleri gerekir” dedi.

Apple yetkilileri, davayla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar. Uzmanlar ise diğer taşınabilir müzik çalarlar arasında en popüler olan iPod'un piyasadaki rakiplerinden daha fazla işitme sorunu oluşturmayacağına işaret ettiler.

LİNK: http://www.hurriyet.com.tr/teknonet/3879349.asp

Apple'ın iPod patenti tartışmalı

[img:203:152:20a0ca25e0]http://www.bbc.co.uk/worldservice/images/2005/12/20051208132929ipod203.jpg[/img:20a0ca25e0]

Alfred Hermida
BBC Teknoloji editörü

Bilgisayar dünyasının önde gelen isimlerinden Apple, rakibi Creative firmasıyla iPod müzikçalarlarında kullanılan teknoloji nedeniyle mahkemelik olabilir.

Creative, bir sistemin patentine sahip

Creative'in patronu Sim Wong Hoo, BBC'ye yaptığı açıklamada, dijital müzik çalarlarda müzik aramaya imkan veren sistemi nedeniyle sahip olduğu Amerikan patentini korumak için gereken her şeyi yapacağını söyledi.

Sim, bu açıklamayı Creative'in iPod video sistemine rakip olarak ürettiği Zen Vision: M adlı ürünün tanıtımında yaptı.

Creative, 2000'li yıllarda dijital müzik piyasasını kasıp kavururken, son dönemlerde Apple'ın gölgesinde kaldı.

Kârlı pazar

Taşınabilir müzikçalara talep son yıllarda iyiden iyiye arttı.

Uzmanlara göre, taşınabilir, müzik ve videoçalarların satışları geçen sene yüzde 71 oranında arttı.

Bu pazarın 2005 yılında 6.8 milyar dolar, 2010'da ise 16.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Apple'ın iPod satışlarıyla dijital müzikçalarların yüzde 80'lik bölümünü elinde tuttuğu belirtiliyor.

Creative ise şu anda müzik piyasasında ikinci sırada yer alıyor.

Şirket geçen Ağustos ayında bir müzikçalarda birbirine bağlı üç ya da dört ekran arasında dolaşarak şarkı aramayı sağlayan sistemine ABD'den patent almış, bunun ardından Apple firmasına karşı hukuk mücadelesine girişebileceği söylentileri yayılmıştı.

LİNK: http://www.bbc.co.uk/turkish/news/st...creative.shtml

[img:130:130:20a0ca25e0]http://teknoloji.milliyet.com.tr/fotobuyuk/32006/291435beatles_b.jpg[/img:20a0ca25e0]

İki elma karşı karşıya: Beatles Apple'ı mahkemeye verdi

Efsanevi Beatles grubu üyelerinin şirketi "Apple Corporation", 1991 tarihli anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle dünyanın devi "Apple Computer" şirketini mahkemeye verdi

29 Mart 2006 Çarşamba

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon'ın dul eşi Yoko Ono ve George Harrison'ın dul eşi Olivia Harrison'ın sahibi olduğu Apple Corps Ltd, daha önce iki şirketin de logosunun elma olması nedeniyle iki kez davalık oldu ve 1991'deki son mahkemede, bilgisayar şirketi Apple, 26 milyon dolar vermeyi ve müzik endüstrisine girmemeyi taahhüt edince dava anlaşmayla sonuçlandı.

Ancak Apple Computer'ın son zamanlarda MP3 formatındaki şarkılar için ürettiği ''iPod'' müzik dinleme aleti ve bu şarkıları bilgisayardan indirmek için kullanılan ''iTune'' programı nedeniyle iki şirket yeniden mahkemelik oldu.

Beatles'ın Apple şirketi, bilgisayar şirketi Apple'ın son ürünleri ile ''müzik endüstrisine girmemeyi'' taahhüt ettiği 1991'deki anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Londra Yüksek Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlaması beklenen davaya bakacak yargıç Edward Mann'ın, iPod kullanıcısı olduğunu açıklaması ise davaya ilginç bir boyut kattı.

Apple Computer, 14 milyon iPod aleti satmanın yanı sıra iTunes üzerinden de 1 milyar şarkı sattı.

Beatles, şimdiye kadar şarkılarının online müzik servisleri aracılığıyla satılmasına izin vermemişti.

Beatles hayranları, dava sonucu varılacak yeni anlaşmayla, ünlü grubun şarkılarının iTunes üzerinden satılacağını ileri sürüyor.

LİNK: http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?id=1509