5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    Uzman Array KaRa_KRaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2005
    Yer
    Desktop
    Mesajlar
    2.122
    İtibar Gücü
    21

    Bilgisayar Donanım, Montaj Sessizleştirme ve Soğutma Rehberi

    Montaj kısmına usb bağlantıları ve anakart kasa bağlantılarınıda ekledim daha önceki resmi kopyalayan arkadaşlar bu resimle değiştirebilirler. forumda resmin ve yazıların tamamının görülmesi için 1152*864 veya daha üstü çözünürlük kullanabilirsiniz. Veya hemen yukarıda olan dallanan mesaj seçeneğine tıklayarak sağ-sol kaydırma çubuğunuda aktif hale getirip rahatça inceleme yapabilirsiniz. Daha önce overclock bölümüne sessizleştirme ve soğutma ile ilgili bir yazı hazırlamıştım. biliyorum ki forumun donanım kısmına giren birçok arkadaş oveclock bölümüne girmiyor. Bu yüzden oradaki yazımdan ekleme yapmayı yanlış görmedim. Eğer düzeltilmesi gereken birşeyler varsa foruma girdiğim sürece düzeltirim.

    Forumda sık sık sorulan donanımı nasıl öğreneceğim? Bilgisayarın kapağını açınca ne nerede oluyor?
    Hangi parça ne işe yarıyor ve benzeri soruları bir nebzede olsa yanıtlamak amacı ile bu yazıyı hazırlıyorum. Umarım mümkün olduğunca basit anlatmaya çalıştığım bu yazı birçok kişinin işine yarayacaktır.

    Bir bilgisayarın kasasında neler bulunur? Kasanın yan kapağını açınca neler ile karşılaşırım?

    Kasada bulunan parçalar
    1-Anakart
    2-İşlemci
    3-Ram
    4-Harddisk
    5-Ekran kartı*
    6-Ses kartı*
    7-Cdrom cdwr vb.
    8-disket sürücü
    9-Ethernet kartı*
    10-power supply (güç kaynağı)


    (*anakartında onboard olarak bulunanlarda bulunmayabilir)

    1-Anakart
    Tüm sistem bileşenlerinin üzerine bağlandığı sistemimizdeki parçaları yöneten aralarındaki bağlantıları sağlayan kasanın tabanında boylu boyunca uzanan en büyük parçadır. Üzerinde işlemci için, ramler için, ekran kartı için, yuvalar vardır. Resimden inceleyebilirsiniz. AMD ve İNTEL işlemciler için ayrı anakartlar üretilmektedir. Yine destekledikleri işlemciye göre kendi içinde kategorilere ayrılmaktadır. Yazının giriş seviyesinde olduğunu düşünerek ayrıntılara girmiyorum



    2-İşlemci
    Merkezi işlem birimi olarak adlandırılır.bilgisayarımızın beyni konumundadır. Bilgiyi işleme ve bize sunulması görevini yapar. Anakartımızın üzerindeki işlemci yuvasına monte edilir. Üzerinde bir fanla birlikte alüminyum yada bakır olan bir soğutucu vardır. Bunun sebebi bilgisayarımızın en çok ısınan parçası olan işlemcinin soğutulmasını sağlamaktır. Yine bilinen 2 işlemci üreticisi vardır bunlar AMD ve İNTEL dir.

    3-Ram (random Access memory(bellek))
    Harddiskimiz ile işlemci arasında köprü görevi üstlenen bu parçalar bilgisayarımızın çalışmasında en önemli unsurlardandır. İşlenecek veriler harddiskten belleğe alınır işlemcide işlendikten sonra tekrar harddiske yollanır ya da bize sunulur. Harddiskler işlemcinin işlem kapasitesine göre çok yavaş kaldıkları için ramlere ihtiyaç duyulmaktadır. Önceleri edo ram olan ramlerimiz sdram, rd ram ve ddr olarak gelişti ve şuan ise ddr2 adını aldılar ama şekilleri neredeyse hep aynı ram gördüğünüzde mutlaka tanıyacaksınız.

    4-Harddisk (veri deposu)
    bilgilerimizin depolandığı yerdir kısacası mp3lerimiz, filmlerimiz, belgelerimiz hepsi bu parçanın içinde toplanmaktadır. Kasamızın ön tarafındaki raflarda bulunan anakart üzerine doğrudan değilde kablo (ide veya sata kablosu) ile bağlanan parçasıdır.

    5-Ekran kartı
    Kullanıcıları en çok terfiye sürükleyen her yeni oyunla beraber biraz daha eskiyen zavallı ekran kartları. Bilgisayarımızın yaptığı işleri monitörümüze aktaran oynadığımız 3d oyunların grafiklerini işleyen parçadır. Ekran kartını bulmanın en kolay yolu monitörden çıkan kabloyu takip etmektir. Monitör kablosunun bilgisayara bağlandığı yer ekran kartıdır. Anakarttaki ekran kartı yuvasına takılır ve anakarta direkt olarak bağlanır.

    6-Ses kartı
    Bilgisayarımızdan ses almamızı sağlayan bilgisayarımızdaki seslerin işlenip kulağımıza müzik konuşma ses efekti olarak duyulmasını sağlayan parçadır. Yine ses kartını bulmak için hoparlörümüzden çıkan ses kablosunu takip etmek yeterlidir. Anakart üzerindeki pcı yuvalarna doğrudan bağlanan parçalardan biridir.

    7-Cdrom-Cd-wr
    Herkes hergün kullanıyor. Bilgisayara dışarıdan veri yüklemek veya bilgisayardaki verileri başka bilgisayarlara taşımak için kullandığımız parçalardır. Kasamızın üst kısmında yer alırlar anakarta ide kabloları yoluyla ide girişlerinden bağlanırlar.

    8-Disket sürücü
    Disket sürücüyü bilmeyen yoktur geçmişten günümüze siyah disketlerden kurtulamadık gitti. 1.44mb kapasiteleri ile günümüz koşullarında çok yetersiz olsalarda bios yenileme, raid sistem kurma gibi durumlarda kullanılıyorlar. Anakarta ide kanalı ve ide kablosu ile bağlanıyorlar.

    9-Ethernet kartı
    Günümüz adsl kullanıcılarının adsl modemleri kullanmak için en çok tercih ettikleri bağlantı türüdür. Ayrıca ev içi, ofis içi bilgisayar ağları kurulması içinde gerekli olan bilgisayarlar arası kablolu veri transferini düzenleyen birimdir. Genelde anakartlarda onboard olarak bulunan parçadır.

    10-Power supply
    Bilgisayarımızın farklı parçaları farklı elektrik güçlerine ihtiyaç duyarlar anakarta,harddiske, disket sürücüye gitmesi gereken voltajlar hep farklıdır. İşte power supplymizin görevi 220 volt olarak gelen elektriği kanallara ayırarak her parçaya ihtiyaç duyduğu kadar yollamakdır.

    Not: İlk olarak kasayı ilk defa açanlar için yazıldığı için mümkün olduğunca basit anlatmaya çalıştım. Daha detaylı bilgi almak isteyenler konu içinde devam edebilir.


    PC MONTAJI

    Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.
    Pc montajınıda herkes farklı şekilde yapabilir. Farklıdan kastım hangi parçanın hanginden önce ve sonra takıldığı. Kimisi anakart üzerine işlemci, işlemci soğutucusu ve rami taktıktan sonra anakartı kasaya monte eder. Ben anakartı boş kasaya yerleştirdikten sonra diğer bileşenleri takıyorum. Sizde dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.



    Umarım biçok kişinin işine yarayacak bir rehber olur. Yanlışlarım varsa hep beraber düzeltelim... Bu arada dijital makinam biraz dandik olduğundan bazı resimler iyi çıkmadı

    Yazının bu kısmını sonradan ekledim eğer donanım bölümünde yayınlanması yanlışsa çıkarabilirim...

    Gürültü kirliliği:Günümüz bilgisayar parçaları artan performansla birlikte daha çok ısıyıda beraberinde getiriyor parçalarımızı soğutmak için kasamızı donattığımız fanlar ise yüksek gürültüleriyle bazen çekilmez oluyorlar.
    Dönen fanlar elbetteki gürültü yapacaklardır ama amaç bu fanları mümkün olan en az gürültüde çalıştırmak. Gürültü çıkaran fanların çıkardığı gürültülerin bir takım sebebleri var bunları sıralayacak olursak:

    1) Fanın dönmesinden kaynaklanan bilyelerinden gelen sesler(genelde ucuz fanlarda karşılaştığımız bir sorun ucuz fanlar az iş çok gürültü yapıyorlar maalesef.)
    2) Fan ile bağlı bulunduğu yerden kaynaklanan titreşimden oluşan gürültü :fanlar hızlı devirde dönüyorsa birtakım titreşimler oluşturur bu titreşimler monte edildiği kasa kapağı,heatsink üzeri,ön panel, arka çıkış yeri gibi alanları titreştirerek tırıltı şeklinde gürültünün oluşmasına sebep olurlar.
    (mümkünse fanı monte etmeden önce ince musluk contası veya ona benzer yumuşak bir takım materyalleri vidayı sıkmadan önce herbir vida için vidanın altına koyarsak bu materyaller titreşimi absorbe edecek ve titreşimden
    kaynaklanangürültüyü azaltacaktır.)
    3) Fanın bulunduğu yerdeki hava geçen boşlukların düzeni:



    fanınız ne kadar kaliteli ne kadar sessiz olursa olsun titreşim ne kadar az olursa olsun. Fanınız dışarıdan havayı çekerken yada hava üflerken hava bu aralıklardan geçecek ve uğultu gibi bir ses oluşturacaktır. Ben çözümü bu kısmı keserek hallettim. Fanın açıkta kalarak tehlike oluşturmaması içinse ince tel şeklindeki fan ızgaralarını kullanabilirsiniz.



    4) Küçük çaplı fanların sebep olduğu gürültü: Fanlarınızın boyutu ne kadar küçükse o kadar devirli dönecek ve o kadar ses yapacaktır. Fanlarda çap büyüdükçe devir sayısı daha az olur ama yinede gerekli havayı sağlayacaklardır. Mümkün olduğunca büyük çaplı fanlar kullanmanız daha düşük devir ve daha az ses anlamına gelmektedir
    5) Kirli ve tozlu fanlar: Üzerinde toz birikmiş fanlarda gürültü miktarı arttırdığı gibi hava üfleme miktarıda azalmaktadır. Fanlarınızı düzenli olarak temizleyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bu işlemi elektrik süpürgesi veya nemli bezle yapabilirsiniz.

    Bunların dışında piyasada bulunan fan kontrolörlerde fan seslerini kısmada oldukça etkililer bazen sistemimizle benchler alır oyun oynar sıkıştırma encoding işler yaparız. O zaman fan sesinede bir nebze katlanılabilinir. Ama gecenin 2 sinde download yaparken uyumaya çalışmak kadar sinir edici bir durum yoktur. Bu durumda makinamız zaten minumum yükte çalışacağından çok fazla ısınmayacak ve soğutma ihtiyacı duymayacaktır. Gün içinde sadece internette sörf yaparkende aynı durum geçerli. İşte fan kontrolor bu gibi durumlarda devreye sokarak bazı fanlarımızı tamamen kapatarak bazılarını minumum devire ayarlayarak seside en aza indirebiliriz.

    Fan kotrolorümüz yoksa: Küçük bir ipucu molex bağlantılı fanlarımızın hızını azaltıyoruz. Molex kablolar normalde 12 voltla çalışır küçük bir hile ile bağlantını birini ters bağlayarak 12-5=7 voltla çalışmasını sağlayacağız. Bunun için molekslerde sıralı 4 renk kablo var bunlar Sarı,kahverengi,siyah ve kırmızıdır Şimdi burada küçük bir iğne vb yardımı ile kırmızı ve kahverengi renkli olan kabloları çıkarıyoruz ve kahverengi olan yere kırmızıyı kırmızı olan yere ise kahverengiyi takıyoruz. Artık 7 voltla çalışan daha sessiz bir fanımız var.
    (tarafımdan defalarca denenmiştir. hiçbir sorunla karşılaşmadım. Herkesin kendi sorumluluğundadır.) geleneksel ısı sorunları için Bir çok arkadaş sistemlerinin aşırı ısınmasında şikayetçi. Aşırı ısınında birtakım sebepleri ve çözümleri var
    bu konuda izlenecek bir takım yollar var. Yüksek ısının en büyük sebeplerinden biri yetersiz kasa havalandırılmasıdır. Sıcak bir kasa sadece işlemci değil ekran kartı ramler chipset ve harddiskinde daha sıcak olmasına yol açacaktır. Bunu engellemek için öncelikle kasamız içinde bir hava yolu oluşturmalıyız. Bu yüzden fanlarımız gelişi güzel konumlandırılmamalıdır. İçerideki devamlı hava sirkülasyonu kasanın içinin çok daha serin olmasını sağlayacaktır. Bunun için
    en çok kullanılan yöntemlerden biri kasanın ön panelindeki ve yankapaktaki fanlarla içeri hava alınması tüm parçaların ve işlemcinin üzerinden geçerek ısınan havanın kasanın arka tarafındaki eksoz fanı ile dışarı atılmasıdır.
    Bir çok kişi yazın kasa kapağını açarak kasasının daha serin olduğunu düşünmekte ama bu genelde yanlış bir uygulama, çünkü yeterli bir hava sirkülayonu olan kapalı kasa açık bir kasadan çok daha serin olacaktır.
    Bilindiği üzere ısınan hava yukarı yükselir bazı arkadaşlar kasanın üst tarafına fan deliği açarak buraya dışarı doğru üfleyen bir fan koymaktadır. Bu son derece doğru bir davranıştır. AMA birazda zahmetlidir.

    İşlemci ısınması: Üzeri toz bağlamış dönmekte bile zorlanan bir fan ve alüminyumun gri renginden veya bakırın sarısından eser kalmamış bir heatsinkten(demire benzeyen işlemci fanının hemen altındaki ağır metal ) işlemcinizi düzgün soğutmasını bekleyemezsiniz. Temizlik ilk kural. Olası diğer ısı sorunlarından bazıları.
    1) Heatsinkin işlemci üzerine tam oturmamış olması işlemcinin heatsinki işlemcinin ısısını tam olarak alamayacağından işlemcinin çok ısınmasına sebep olacaktır. Bazen taktığınız heatsinkin yönü bile ısınmada büyük rol oynamaktadır. Eğer bu parçayı çıkardıysanız yerine mümkün olduğunca özen göstererek takmaya yeni aldıysanız kullanım klavuzundaki tüm yönergelere dikkat ederek takmaya özen göstermelisiniz.
    2) Termik macun kullanılmaması: en çok yapılan hatalardan biridir. Macun sürülmediği taktirde hiçbir işlemci soğutucusu görevini layıkıyla yerine getiremez. Burada macunun görevi işlemci ile heatsink arasındaki en küçük boşlukları dahi doldurarak mükemmel ısı iletimi sağlamasıdır. Macunumuzu işlemcimizin üzerine sürerken mümkün olduğunca ince bir tabaka halinde yaymaya özen göstermeliyiz daha çok macun daha çok soğutma demek değildir.



    Yukarıdaki tablonun HERNEKADAR ABARTILDIĞINI düşünsemde termik macunun soğutmaya etkisi sanılanın üzerindedir.
    3) oem işlemci aldıysak veya yeni bir soğutucu alacaksak: Eğer oem işlemci aldıysak bize işlemci ile birlikte bir soğutucu verilmez. Kendi soğutucumuzu kendimiz seçeriz. Çok ucuz dandik fanlı takoz gibi soğutucular yüksek hıza sahip işlemcimizi tam anlamıyla soğutamayabilir. Soğutucularda genellikle bakır yada alüminyum kullanılır. Bakır ısı iletkenliği alüminyumdan çok daha fazla olan bir maddedir. Bakır soğutucular daha iyi performans vereceklerdir. Ayrıca heatsink üzerindeki yüzey alan ne kadar fazla ise fan o kadar yere hava üfleyecek ve sıcaklığı ona göre dağıtacaktır. Alacağınız soğutucunun üzerindeki yapraklar ne kadar sık ve yüzey alanı nekadar fazla ise işlemciniz o kadar soğuk olur.
    4) Fanın heatsinke montajı: Fan bir taraftan üflerken diğer taraftan hava çeker. Bazı arkadaşlar fanın işlemcinin üzerinden hava çekilerek daha iyi soğuyacağını düşünmekte veya yanlışlıkla fanı heatsink üzerine ters takabilmektedir. Ben tüm denemelerimde işlemci üzerine üfleyen bir fanın daha serin bir işlemci sağladığını gördüm.
    Sessiz ve soğuk bir bilgisayar isteyenler için....
    alıntıdır
    Konu KaRa_KRaL tarafından (23-07-2013 Saat 03:24 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Jan 2006
    Mesajlar
    9
    İtibar Gücü
    0
    yaaa birşey sorucam bu ram uvalarının renkleri farklı bende de var aynı şekilde 4 tane 2 tanesi farklı 2 tanesi farklı renkte şuanda üstünde 256 x 2 512 mb ddr2 ram var 2side aynı renk li slotta diğer2 renkten birtanesine 128 mb ddr2 taksam bi sorun olur mu yada o diğer 2 renk farklı tip ram slotumu acele cvp 128 mb ram im boşta duruyor

  3. #3
    Uzman Array
    Üyelik tarihi
    Mar 2005
    Mesajlar
    2.347
    İtibar Gücü
    0
    3. bir RAM takmanız o durumdaki bir sistemin performansında düşmelere yol açabilir her ne kadar bellek boyutu yükselsede. Çünkü o renkler Dual DDR 'ın çalışacağı DIMM slotlarını belirtir ve siz 2 tane RAM 'inizi aynı renkte slota taktığınız için büyük ihtimal sistem Dual DDR olarak çalışıyordur. 128MB 'lık RAM 'i takarak bu sistemi bozacağınız için takmamanızı tavsiye ederim!

  4. #4
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Jan 2006
    Mesajlar
    9
    İtibar Gücü
    0
    2x128 taksam olur mu?

  5. #5
    Uzman Array
    Üyelik tarihi
    Mar 2005
    Mesajlar
    2.347
    İtibar Gücü
    0
    Eğer takacağınız RAM 'lerin hızı diğer RAM 'ler ile aynı ise pek sorun olmaz ama stabilite düşebilir genede. Birde, 4 slotu doldurunca biraz fazla elektrik harcar...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2