''Cep''te yeni dönem başlıyor
Cepte numara taşıma yıl sonunda başlıyor...

Numara taşınabilirliği konusunda altı aydır çalıştıklarını belirten Telekomünikasyon Kurulu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, "Bu konuda sona geldik. Bu cuma günü üç operatörle toplantı yapacağız. Numara taşınabilirliği bu yıl sonuna kadar gerçekleşecek" dedi.

TELEKOMÜNİKASYON Kurulu (TK) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, altı aydır üzerinde çalıştıkları numara taşınabilirliğinde sona gelindiğini belirterek, "Bu cuma günü üç operatörle toplantı yapacağız ve en üst düzeyde katılım bekliyoruz. Numara taşınabilirliği bu yıl sonuna kadar gerçekleştirilebilecek" dedi.

ÇABA İÇERİSİNDEYİZ:
Avea’yla Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) arasında imzalanan arabağlantı anlaşması töreninde konuşan Acarer, numara taşınabilirliğinin güzel ama basit bir konu olmadığına dikkat çekerek, dikkat edilmezse tüketiciye maliyet unsuru olarak yansıyabileceğini, numara gizliliğine önem verdiklerini kaydetti. Acarer, TK olarak bu konuda çaba içerisinde bulunduklarını ve dört büyük operatörden gerekli desteği gördüklerini aktardı. Acarer, "Bunun dışında iki önemli taslak var. Genişbant ve 3. Nesil hizmetlerle ilgili. Lisansın hangi şekilde verileceğinde nihai süreci siyasi otorite belirleyecek. Ama önümüzdeki yıl üçüncü nesil de olacak" diye konuştu. Şu ana kadar GSM’in istihdama ve sektöre çok fazla katmadeğerinin olmadığını dile getiren Tayfun Acarer, 3G’nin telekoma, istihdama katkı sağlayacağını ifade etti.

TÜKETİCİ LEHİNE GİDİŞ:
Acarer, şu anda Türkiye’deki telekom sektörünün çok büyük bir ivmeyle değiştiğine işaret ederek, Avea’nın serbest telekom operatörleriyle yaptığı arabağlantı anlaşması konusunda şunları söyledi: "Bu anlaşmalarla sektörün çeşitlendiğini, büyüdüğünü göreceksiniz. Biz şu anda hasat almıyoruz, tohum attık. Pastanın büyümesiyle sektördeki payların da büyüyeceğine inanıyoruz. Rakipler aynı zamanda ortak oluyorlar. Arabağlantıda operatörler arasında ücret farklılığının olması sağlıklı yapının oluşması için kaçınılmaz. Turkcell, Telsim ve Avea arasında arabağlantıda yüzde 10’luk fark var. Ama tüketici lehine bir gidiş var."

HAK ETTİĞİ YERE GELECEK:
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ise, serbest bir piyasa ve kaliteli iletişimi müşterinin ayağına getirmek için arabağlantı anlaşmaları yaptıklarını aktararak, Türkiye’de UMTH görüşmelerinin A Tipi lisanstan sonra farklı bir sürece girdiğini, Türkiye’nin iletişim pazarında hak ettiği yere geleceğine inandıklarını vurguladı. Türktan, bundan sonraki hedeflerini "Bu büyüme trendini yeni dönemi içine katarak sürdürmek, hem abone sayısını, hem de pazar payını arttırmak" şeklinde açıkladı.

YÜZDE 10 FİYAT FARKI:
Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca ise, bir soru üzerine Türk Telekom’un her üç operatöre aynı fiyatı uyguladığını kaydederek, "Ama alternatif telekom operatörleri her üç operatöre aynı fiyat tarifesini uygulayamaz. Üç ayrı şebekenin ayrı ücreti olacak. Her operatörün bize maliyeti farklı. Ama en ucuz ve en pahalı konuşma arasında yüzde 10’luk fiyat farkımız olacak" şeklinde cevapladı.

Numara taşınabilirliği nedir?
NUMARA taşınabilirliği kullanıcıların abonesi olduğu telekom operatöründen almış oldukları numaranın operatör değiştirmek istemesi durumunda değişmemesi anlamına geliyor. Operatör kodlarından -532-542-555 değişebilecek. 0532 kodlu 121 21 21 no’lu telefon abonesi Avea’ya ya da Telsim’e geçişi durumunda aynı numaranın 0555 ve 0542’lisine sahip olabilecek.

Serbest rekabet A tipi lisansla başlayacak
DOĞAN Telekom Genel Müdürü Cem Erkun, Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) operatörlerinin daha uygun fiyatlı hizmetler verebilmesi açısından arabağlantı sözleşmelerinin önem taşıdığını kaydederek, mobil operatörlerle arabağlantı sözleşmeleri sayesinde kullanıcıların istedikleri numaraları başka hiçbir aracıya gerek kalmadan, doğrudan hizmet aldıkları UMTH firması ve ilgili şebeke üzerinden gerçekleştirilebildiğini anlattı. Erkun, bu sözleşmeyle birlikte Türkiye’deki tüm GSM operatörleri ile ara bağlantı anlaşmalarını tamamladıklarını belirterek, pazarı büyütmek için ellerinden gelen her şeyi yapmak istediklerini, A tipi operasyonun başladığı zaman serbest rekabetin de başlayacağını söyledi. Borusan Telekom Genel Müdürü Burak Gökmen, mobilin hizmetleri arasında şu anda daha fazla büyüdüğünü ve hizmetleri arasında yüzde 20’sinin mobil olduğunu aktardı.

Beş operatör Avea’yla sözleşme imzaladı
BORUSAN Telekom, Doğan Telekom, Global Telekom, İşNet ve Koç Net, aldıkları lisanslar çerçevesinde Avea ile çağrı sonlandırma ve ses trafiğini yurtdışına taşıma anlaşması imzaladı. Bu arabağlantı anlaşmasıyla Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) veren şirketler, ulusal ve uluslararası çağrıları Avea’da sonlandıracak. Avea şebekesinden kaynaklanan çağrıları yurtdışına taşıyabilecek.

Hürriyet