Hep aynı şeyi söylüyoruz: İşlemciler ısınmaya devam ettikçe soğutucular ve fanlar da iyice çılgın tasarımlara koşuyor. Bugünkü incelememiz kısa bir çalışma ve CoolerMaster'in kendine özgü yapıya sahip iki fanını tanıtıyoruz. Fanlar dilerseniz işlemcinizi soğutan soğutucunun üstüne takılmaya, dilerseniz kasanızın soğutma kapasitesini arttırmaya uygun.

CoolerMaster Dual Storm (DDF-S81-U1)


İnceleyeceğimiz iki fandan ilki gerçekten çok değişik, farklı bir ürün. CoolerMaster Dual Storm, üst üste takılmış iki fandan oluşan güçlü bir soğutucu. İki fan kullanılması hafiften jet motorlarındaki sıkıştırma mantığına göndermeler yapıyor ve fanın üflediği havanın basıncını arttırıyor.

Mavi rengiyle göz alan Dual Storm'da dediğimiz gibi üst üste iki fan var, üstteki gümüş renkli fan 9.2 cm çapında, alttakiyse 8 cm çapında. İki fanın dönüş hızı da tek bir kontrolden ortak ayarlanıyor ama elinizden bu tür işler geliyorsa aslında iki kontrolü birbirinden ayırabilirsiniz. İki fan tek elektrik beslemesinden güç alıyor ama iki ayrı motora sahipler, yani tek bir motorun çevirdiği iki ayrı pervane değil söz konusu olan.



Üstteki fan 9.2 cm çaplı dedik, CoolerMaster'de bu ürünü 9.2 cm fan diye tanıtıyor ama burada çok önemli bir sorun var. Gerçekten de üstteki fan 9.2 cm çapında, ama alttaki fan 8 cm çapında ve en önemlisi ürünün bağlantı noktaları 8 cm fana göre. Yani bu fan kasanızdaki yada soğutucunuzdaki 8 cm fan yuvalarına oturuyor, 9.2 cm yuvalara uymuyor. Bunun oldukça ciddi miktarda yanlış anlamalara yol açacağını düşünüyoruz açıkçası. CoolerMaster mutlaka ürünün sunum şeklini düzeltmeli ve bu fanın sadece 8 cm'lik yuvalara uyduğunu belirtmeli.

( Bu arada, CoolerMaster'in ürünün özelliklerini sıralarken hava akımı için en yüksek hızdaki değerleri belirtmesi ama gürültü için en düşük hızdaki değeri vermesi de gözümüzden kaçmadı hani... )


Fanın üstten ve alttan görünüşleri

CoolerMaster iki adet fan kullanımının güvenlik bakımından da avantaj sağladığını belirtmiş ama uygulamada bunu dikkate alacak kimse var mı bilemiyoruz. Sonuçta bu ürün kritik görevler yürüten sunucu vs. sistemler için değil, mod meraklıları için tasarlanmış bir ürün.

Dual Storm'un görsel oyunları çarpıcı fan renkleri yada mavi plastik yapısıyla bitmiyor. Ayrıca fanın çerçevesi içinde 4 adet mavi LED var ve bunlar kasanızı aydınlatıyor. Hemen belirtelim ki LED'lerin parlaklığı ucuz fanlardaki gibi fanın dönüş hızına göre değişmiyor, dönüş hızı ne olursa olsun parlaklıkları sabit. Karanlıkta ortaya çıkan görünüm hayli ilgi çekici.


Kasanızın içinde ışıklı bir cisim

Teknik özelliklere gelirsek: 12 Volt gerilimle çalışan ürün en yüksek hızda 0.7 Amper akım çekiyor, güç bağlantısıysa anakarta değil, güç kaynağına yapılacak şekilde tasarlanmış. Anakarta dönüş hızını aktarmak için tek telli kablo mevcut. Fanın dönüş hızı CoolerMaster tarafından 1400-3000 rpm arası olarak belirtilmiş ama biz uygulamada 1500 - 2800 rpm aralığında çalıştığını gördük. En yüksek hızda 41.7 CFM hava akışı sağlanıyor ama bu hızdaki gürültü belirtilmemiş. En düşük hızdaki gürültü 22.6 dBA. Fanlar "Sleeve Bearing" tipindeki rulmanlara sahip, bunun da bilyeli rulmanlardan daha az gürültü ama daha kısa ömür anlamına geldiğini söyleyebiliriz. CoolerMaster ürün için tahmini bir çalışma ömrü belirtmemiş. Fan en geniş noktasında 9.3 cm genişlikte ve toplam 6 cm yükseklikte.

Kullanımda Dual Storm en düşük hızı olan 1500rpm hızında dönerken hafif bir uğultu ve aynı hızdaki 8 cm fandan elde edemeyeceğiniz yoğunlukta bir hava akışı sağlıyor. Dönüş hızını arttırdığınızda ses de artıyor ve 2000rpm'in üzerine çıktığınızda ses çok hissedilir bir noktaya erişiyor. En yüksek hız olan 2800rpm düzeyinde ses rahatsız edici düzeyde ama fanın üflediği hava da o hızda dönen hiç bir 8 yda 9.2cm çaplı fandan elde edemeyeceğiniz kadar güçlü. Bizce ürünün en iyi ses / performans oranı 2000rpm'de elde ediliyor. Daha yüksek hızlarda ses kulak tırmalamaya başlıyor.


Dual Storm kutusu içindeki ürüne göre oldukça büyük

Dual Storm bir fan için fazlasıyla büyük bir kutu içinde geliyor. CoolerMaster güzel bir kutu tasarlamış ama içinde altı üstü bir fan olduğunu düşünürseniz bu dev kutuye ne gerek vardı çözmek zor. Kutudan fan dışında bağlantı vidaları, minik somunlar ve hız kontrolünü monte etmekte kullanacağınız parçalar çıkıyor. Hız kontrol parçasını kasanın arkasına ya da önüne takabilirsiniz, sizin seçiminize kalmış.

9 cm olarak etiketlendiği halde aslen 8 cm yuvalara takılması Dual Storm'u değişik bir konuma oturtuyor. 9.2 cm fan almak isteyenler bu fandan yararlanamayacaklar, bu olumsuz bir yön. Öte taraftan, 8 cm çaplı fanlar için üretilmiş bir soğutucunuz ya da kasanız var ve siz buna biraz doping yapmak istiyorsanız, Dual Storm size 8 cm çaplı bağlama noktasına 9.2 cm çaplı fan takma şansı sunuyor, bu da bazen gerek duyulabilecek bir özellik.

Toparlamak gerekirse, Dual Storm işlevinden çok gösterişiyle öne çıkan bir fan ve kasasının içini rengarenk donatmak isteyenler için uygun bir ürün. Bu fanın soğutma özelliklerinden çok görüntü yönünü dikkate almak gerekiyor, çünkü soğutma konusunda öyle inanılmaz, eşsiz bir kazanç sağlamıyor.


CoolerMaster Dual Storm
Artıları Eksileri
Üretici Firma: CoolerMaster
İthalatçı Firma: Dijital Center , Dijital Trend
İnceleme Tarihi: Mart 2005
İnceleme Tarihinde Fiyatı: 26$+KDV + İlgi çekici tasarım
+ 8 cm fan yuvasıyla kısıtlı olduğunuz
durumlarda size 8 cm fanın sağlayacağından
fazlasını sağlayabiliyor. - Dökümantasyonu yanıltıcı olabilir




--------------------------------------------------------------------------------

CoolerMaster Tri-Blade System Fan (TBF-B12-E1)


CoolerMaster'in pek fazla öne çıkartmadığı ama yapı olarak ilginç ürünlerinden birisi Tri-Blade kasa fanı. Bu fanın 12 cm ve 8 cm çaplı modelleri var, biz 12 cm çaplı olanı inceleme şansı bulduk.


3 kanadıyla değişik bir fan

Hemen farkedeceğiniz gibi fanın sadece 3 kanadı var. Dolayısıyla fanı ilk gördüğünüzde "Acaba helikopter gibi ses çıkarır mı?" diye düşünüyorsunuz, çünkü kanat sayısı az pervaneler genelde daha gürültücü olurlar. Pervanesinde sadece iki kanat (pal) olan UH-1 tipi eski helikopterlerin uçarken çok belirgin bir pat pat pat sesi çıkarttığını belki farketmişsinizdir. Neyse ki korktuğumuz başımıza gelmedi ve Tri-Blade çalıştığında kendimizi helikopterde sanmadık. Aksine fan gayet sessiz sedasız görevini yerine getirmekte.

Tri-Blade fan 120x120x25mm ölçülerinde ve 1300rpm hızında dönüyor, 12cm çaplı bir fan olduğu halde anakartın üzerindeki fan bağlantı noktalarına bağlanabiliyor. Normal çalışma sırasında 0.14 Amper akım çekiyor ki bu güncel bir anakartın kaldırabileceği bir değer. Fan 1300rpm hızında dönerken 31.7 CFM hava akışı sağlıyor ve 19.8 dBA ses çıkartıyor. Fanın motoru bildiğimiz tipte rulmanlara sahip.


Ürünün ufak kutusu ve kutudan çıkan malzemeler

Tri-Blade fanın kutusundan fanı anakart yerine direkt güç kaynağına bağlamak için gerekli kablo ve bağlantı vidaları çıkıyor. Fanın dönüş hızı zaten düşük olduğundan ayrıca hız kontrolü kullanılmamış. Fanla birlikte bir de boyutuna uygun ızgara verilse çok güzel bir hediye olurdu.

Fanın üç kanatlı olmasının performans yada sessizlik yönünden çok önemli bir etkisini belirlemek güç, fark daha çok görsellikte yatıyor diye değerlendiriyoruz. Görüntü olarak sıradan fanlara göre oldukça değişik ve hoş, düşük dönüş hızı sayesinde sessiz olması da cabası. Tri-Blade'in arka tarafına 12 cm'lik fan takılabilen kasalar yada Thermalright XP-120 gibi dev soğutucularla ideal şekilde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Düşük devirli 12 cm çaplı fan arayanlar ya da biraz değişik bir şeyler isteyenler bu fanı dikkate alsın.

CoolerMaster Dual Storm ve Tri-Blade konusunda yorumlarınızı mesaj panomuzda bekliyoruz....