Sabit disk piyasasının öncü firmalarından Seagate, piyasadaki en yüksek kapasiteye sahip 2.5 inçlik sürücü olma özelliğini taşıyan 160 GB’lık bir dizüstü bilgisayar diskini piyasaya sürdüğünü duyurdu.

Momentus 5400.3 isimli sürücü ayrıca Seagate’in dikey kayıt teknolojisiyle çalışan ilk sabit diski olma özelliğini de taşıyor.

Ürün, isminden de anlaşılacağı gibi 5400 RPM hızında çalışıyor. Dizüstü bilgisayarlar için geliştirilen disk, 160 GB’lık devasa depolama alanıyla en yüksek kapasiteye sahip dizüstü bilgisayar sabit diski olma özelliğini taşıyor. Ürünün piyasaya sürülen ilk sürümleri Ultra ATA/100 arabirimine sahip bulunuyor. Seagate’in açıklamasına göre, bu yıl sonunda piyasaya sürülecek ürünün ikinci sürümünde Serial ATA arabirimi bulunacak.

Sabit disklerde dikey kayıt teknolojisi giderek daha fazla üreticinin kullandığı bir tercih. Şu an piyasada bulunan pek çok sabit disk, verileri yan yana gelecek şekilde yatay olarak kayıt ediyor. Dikey kayıt tekniği verileri üst üste gelecek şekilde kaydediyor. Böylece alan daha ekonomik bir şekilde kullanılıyor ve küçük olmasının yanında daha fazla depolama alanına sahip diskler geliştirmek mümkün oluyor.
(Hürriyetim)