Ekranın yanması ne demektir?

Ekranın yanması , iç yüzeyindeki kaplama malzemesinin kalıcı olarak yanması ve o bölgelerin çalışmamasıdır. Ekranın iç yüzeyi, elektron demeti çarpınca parlayan tabaka şeklinde bir malzemelerden üzetilir.

Ekran aynı şeyleri gösteriyorsa o bölgelere elektron demetleri sürekli olarak çarpar ve o bölgenin yanmasına neden olabilir.

Bu zarar ekranda kalıcı zarar verir. Bu tür zararlar ekranın yakından (büyüteçle) bakılması, ekran üzerindeki görüntünün değiştirilmesi ile bulunabilir. Ekranın yanma olasılığı aşağıdaki durumlarda artar, bunlar:

ekran resimlerinin uzun süre sabit kalması
ekranın parlaklığının ve kontrastın artırılması
ekranın iç yüzeyinde kullanılan ve parlamayı sağlayan malzemenin cinsi

--------------------------------------------------------------------------------

Ekranın yanmasından nasıl korunulur?

Ekranın yanmasının engelleyebilmek için;

bilgisyaraı kullanmıyorsanız ekranın parlaklığını azaltınız

ekran koruyucu pogramlar kullanınız

ekranı uzun süre kullanmayacaksanız kapatınız

enerji korumalı ekranlar kullanınız

Bir ekran koruyucu/screen saver program, sistemin belirtilen süre içinde kullanılmadığında devreye girerek ekran görüntüsünün periyodik olarak değişmesini sağlar. Kullanacağınız ekran koruyucuların zamanla değişen şekillere sahip olması yararlı olabilir.

Bir ekran koruyucu aktif iken, klavye üzerinde bir tuşa veya fareye dokunulması durumunda ekran eski durumuna döner. Ekran koruyucuların diğer bir özelliği şifreleme ile eski ekran konumuna istenilmeyen kişilerin girmesini engelemek olabilir.


Enerji korumalı ekranlar ile/energy star compliant monitor istenilen zaman süresi sonunda ekran gecici olarak bir tuşa veya fareye dokunuluna kadar kapatılır. Üretilen donanımlar artık daha düşük gerilimde çalışmakta ve bunlar Windows95 işletim sistemi tarafından da kontrol edilebilir özelliktedirler. Sistem, fazla kullanılmadığında düşük güç moduna geçerek çalıştırılabilir. Sistem, klavye üzerindeki bir tuşa ve fareye dokunulması durumda tekrar aktif hale getirilebilir