3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Aug 2013
    Mesajlar
    27
    İtibar Gücü
    11

    Exclamation Elektronik sigara yararlı mı zararlı mı?


    Elektronik sigara yararlı mı zararlı mı?


    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, sigarayı bırakmak isteyenler arasında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan elektronik sigara konusunda araştırma başlattı.

    Elektronik sigaranın yararlarını ve zararlarını ortaya koymak için bir araya gelen Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu ve Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilgen ile Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uğur klinik ve deneysel araştırmalara başladı.

    Doç. Dr. Fatih Uğur, yaptığı açıklamada, elektronik sigarada tütünün yanmasıyla oluşan, kanın oksijen taşıma kapasitesini bozan karbonmonoksit ve kanserojen olan tarın bulunmadığını söyledi.

    Bugüne kadar yapılan anket çalışmalarında elektronik sigaranın yüzde 30 ile yüzde 80 arasında normal sigarayı bırakmaya, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında da sigarayı azatmaya yardımcı olduğunun bildirildiğini ifade eden Uğur, elektronik sigaraya bağımlılığın ise normal sigaraya göre yüzde 25 ile 60 arasında olduğunu kaydetti.

    Uğur, elektronik sigara kullanırken en sık boğazda rahatsızlık ve ağızda kuruluk gibi şikayetler ortaya çıktığını belirterek, bunları kullanıcıların en fazla dörtte birinin söylediğini, ayrıca her kullanımda oluşmadığının ve şiddetli düzeyde olmadığının ifade edildiğini anlattı.

    Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise 2003 yılında patent almış yeni bir ürün olan
    elektronik sigara üzerinde yapılmış bilimsel araştırma sayısının az olduğunu belirtti.

    Mevcut çalışmaların da az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Köseeoğlu, şöyle devam etti:

    "Çalışmalarda içimde görülen rahatsızlıkların zaman içerisinde azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca elektronik sigara içimiyle vücuda alınan nikotinin normal sigaradakine göre oldukça az miktarda olduğu bulunmuştur. Sigara içmemekle oluşan endişe, depresyon, açlık, düşük konsantrasyon gibi yoksunluk belirtilerini normal sigara kadar olmasa da giderdiği belirlenmiştir. Bu şekilde normal sigara içme isteğini azalttığı ortaya konmuştur."

    "Toksik madde daha az"

    seoğlu, normal sigarada 4 binin üzerinde kimyasal bulunduğuna dikkati çekerek, bunların 43’ünün kanserojen ve 400’ünün ise toksik olduğunu anlattı:

    Elektronik sigaranın kartuş sıvısında ise toksik madde olmadığını ya da eser miktarda bulunduğunu belirten Köseoğlu, şöyle konuştu:

    "Fakat kartuş sıvısının ısınması ile oluşan buharda eser veya az miktarda toksik madde varlığı saptanmıştır. Bu toksik maddeler normal sigaraya göre 9 ile 450 kez daha az olarak bulunmuştur. Yine elektronik sigara buharında çok ince partiküller saptanmıştır. Bunların sağlık üzerine etkileri net değildir. Ayrıca ısıtıcı ünite ile kartuşun birlikte imal edildiği kartomizer denilen bir bölüm içeren elektronik sigaraların, sıvısında ve oluşan buharında az oranda, çok küçük partiküller şeklinde metal parçacıkları gözlenmiştir. Bu metal parçacıklarının solunum sistemi hastalıklarına yol açma riski vardır.

    Yapılan çalışmalarda ek olarak, kullanılan elektronik sigaranın tipi ve markası ile birlikte toksik ajanların miktarında değişiklik olabileceği gözlenmiştir. Ayrıca, elektronik sigara içilmesi ile normal sigara içiminde olduğu gibi kısa dönemde solunum yolu direncinde artma olduğu saptanmıştır. Pasif içicilik yönünden yapılan çalışmalarda ise normal sigara içiciliğinde ciddi oranda pasif içicilik varken e- sigara ile bunun eser oranda olduğu saptanmıştır. Ayrıca e-sigara içilmesi ile vücuda alınan nikotin miktarı normal sigaraya göre çok azdır. Bununla bağlantılı olarak e-sigarada görülen bağımlılık normal sigaradakinden daha azdır."

    "Deneysel çalışma yapılmamış"

    Konu yeni olmasından dolayı bilgi eksikliği olduğunu ve bu nedenle de objektif olarak irdelenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Köseoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Elektronik sigara ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar kısa dönemde etkileri değerlendiren çalışmalar. Ayrıca az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirilmişler. Uzun süreli çalışmalarla uzun dönemdeki etkiler değerlendirilebilir. Yine daha fazla kişi ile çalışmalar yapılabilir. Solunum sistemi, kalp ve damarlar ile kan hücreleri üzerine etkileri daha ayrıntılı incelenebilir. Bu konularda deneysel çalışmalar gerçekleştirilebilir. İçilen buhardaki partiküller ve sağlık üzerine etkileri konusunda çalışılabilir. Pasif içicilikle ilgili çalışmalar yapılabilir. Kişilerin hafıza ve dikkat gibi beyin aktiviteleri üzerine ve psikiyatrik durumları üzerine yaptığı etkiler incelenebilir. Bağımlılık ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Diğer normal sigarayı bırakma yöntemleri ile karşılaştırılabilir. E-sigaranın normal sigaraya olan bağımlılığı azaltmak için kullanabileceği yollar, teknikler belirlenip geliştirilebilir. Daha sağlıklı ve normal sigarayı bırakmada daha etkili olabilmesi için değerlendirmeler ve çalışmalar yapılabilir."

    Prof. Dr. Mehmet Bilgen de elektronik sigara hakkında deneysel çalışma yapılmadığına dikkati çekerek, "Erciyes Üniversitesinde elektronik sigara üzerinde birtakım klinik ve deneysel çalışmalar başlattık. Bu konuda bilgi almak isteyenler, ilgili araştırmacılar ve çalışmalarımıza iştirak etmek isteyen kişilerle temasa geçmekten memnuniyet duyarız" diye konuştu.
    Konu OvaleTurkiye tarafından (14-11-2013 Saat 14:53 ) değiştirilmiştir. Sebep: imla hatası

  2. #2
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Aug 2013
    Mesajlar
    27
    İtibar Gücü
    11

    Elektronik Sigara ile Sigarayı Bırakmanın Değişik Faydaları

    Ovale Türkiye - Elektronik Sigara ile Sigarayı Bırakmanın Değişik Faydaları;

    Birincisi kilo almamak! Evet, elektronik sigara ile sigarayı bırakınca insan normal sigarayı bıraktığında olduğu gibi şişmanlamıyor çünkü elektronik sigara sadece nikotin ihtiyacını karşılamıyor, insanın psikolojik ihtiyaçlarına da hitap ederek el alışkanlığına da çare oluyor.

    Obeziteye Karşı Elektronik Sigara

    E-sigara kullanmadan sigarayı bırakan insanların çoğu bir anda buzdolabıyla en iyi arkadaş haline gelip anında kilo alabiliyor. esigara ile böyle bir durum sözkonusu değil çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi e-sigara insanın elini ve ağzını oyalayarak insanı yemeye içmeye şevketmez, dolayısıyla elektronik sigara ile sigara bırakanlar kolay kolay kilo almaz. Yetişkin bireylerin şişmanladıktan sonra zor kilo verdiklerini düşününce sigarayı bırakmak için en iyi yöntemin yine elektronik sigara olduğu görülüyor.

    Dünyada e-sigara hakkında yazılıp çizilirken elektronik sigaranın bu muhteşem özelliği hep belirtilir çünkü maalesef obezite diye bir hastalık var. Esigara ile sigarayı bırakan kişiler obeziteye yakalanma riskini de minimuma indirerek en sağlıklı şekilde sigaradan kurtuluyor. Eh, Citibank elektronik sigara için gelecekte dünyayı sarsacak 10 buluştan bir tanesi diye boşuna demiyor tabii.

    Asabiyete Karşı Elektronik Sigara

    Elektronik sigara, sigarayı bırakırken yaşanan müthiş asabiyet için de birebirdir. Malumunuz, sigarayı bırakmaya çalışan insanlar çok sinirli olur ama e-sigara ile bu asabiyet tamamen ortadan kalkar. Tabiri caizse e-sigara ile insan pamuk gibi sigarayı bırakır : ) Gerçekten de böyledir çünkü elektronik sigara insana ihtiyacı olan nikotini doğru dozajda verir. Elektronik sigara kartuşuna koyulan likitin nikotin seviyesini kendiniz ayarlayabildiğiniz için hiçbir sıkıntıya girmeden, kimsenin kalbini kırmadan sigarayı bırakabilirsiniz.

    İster elektronik sigarayla ister başka yöntemlerle olsun, bir şekilde herkesin sigara illetinden kurtulması şart. Birkaç hafta önce elektronik sigaradan bihaber Amerikalı bir kadın bilinçli olarak kanunları çiğnemiş, kendi isteğiyle hapse girerek sigarayı bu yolla bırakmaya karar vermiş.

    İnsanlar sigarayı bırakmak için böylesine radikal hareketlerde bulunurken elektronik sigara gibi bir nimetten faydalanmamak olmaz çünkü e-sigara ne kilo aldırır ne asabiyet yaratır. Elektronik sigara yalnızca keyif verir!

  3. #3
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Aug 2013
    Mesajlar
    27
    İtibar Gücü
    11
    Elektronik sigara ve e-likitler nasıl kullanılmalıdır?

    Sigarayı elektronik sigara ile bırakmanın bir takım püf noktaları vardır...Bunlara kısaca değinecek olursak sigarayı elektron sigara ile bırakacak olanlar için tavsiyemiz;

    1. Elektronik sigara alırken rahat kullanabileceğiniz modelleri seçmenizde fayda vardır. Elektronik sigara modeliniz ile aranızdaki uyum , sigarayı bırakmanızda etkilidir.
    2. Elektronik sigara'yı ne kadar doğru ve bilinçli kullanırsanız, sigara ile bağınız o kadar azalır. Elektronik sigara, sigara gibi sert ve kısa nefeslerle kullanılmaz. Elektronik sigarayı uzun ve sakin nefeslerle kullanarak daha yüksek performans sağlar, e-sigaranızın da ömrünü uzatmış olursunuz.
    3. İlk kez elektronik sigara kullanacak kişilerin Tütün (Tobacco) Aromalı likitleri tercih etmeleri tavsiye edilir.

    4. Sigaradan oluşan nikotin ihtiyacınızı, günlük sigara tüketiminizdeki nikotin oranına göre seçmenizde fayda bulunmaktadır. Seçtiğiniz nikotin değeri alışık olduğunuz miktardan düşük ise daha fazla likit tüketme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Nikotin seviyeleri 0, 9, ve 16 olarak kategorilendirilmiştir.

    5. Nikotin seviyenizi belirledikten sonra kendi isteğiniz doğrultusunda, belli zaman aralıkları ile nikotin seviyenizi düşürerek bu alışkanlığınızdan kurtulabilirsiniz. Sigaraya elveda dediğiniz gibi, elektronik sigara kullanımınıza da son verebilir ; havadan başka bir şey teneffüs etmeyebilirsiniz.


    Sağlıklı Günler

    OvaleTurkey

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Elektronik Sigara Likit Analizi
    By OvaleTurkiye in forum KONU DISI
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 25-10-2013, 12:37
  2. Ovale eVic Elektronik Sigara
    By OvaleTurkiye in forum Teknoloji
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11-09-2013, 13:38
  3. XP için yararlı bilgiler
    By yanlizlikzor_35 in forum Windows & Windows Yazılımları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30-11-2006, 15:52
  4. Yararlı Programlar
    By akarsoftware in forum Programlama
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 05-11-2006, 03:29
  5. Sigara izmaritleri ve paketleri
    By Crowbar in forum KONU DISI
    Cevaplar: 18
    Son Mesaj: 26-10-2006, 16:08

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2