TÜRKİYE’DE KOBİLER İŞLERİNİ DIŞARIDAN YAPTIRMA EĞİLİMİNDE


İstanbul, 18 Mart 2013- Türkiye’deki küçük ölçekli işletmelere dair yıllık araştırma, Freelancer.com Küçük Ölçekli İşletmeler Araştırması, bugün yayınlanmış ve küçük ölçekli işletme sahiplerinin büyük çoğunluğunun 2012’de ilk kez dış kaynaktan temini artık büyüme ve iş stratejilerinin kilit bir parçası olduğunu belirttiğini göstermiştir.





Araştırmaya katılan 2500 Türk küçük ölçekli işletme sahibinin %52’si, geçtiğimiz 12 ay boyunca işi danışmanlara ve serbest çalışanlara yaptırmanın büyüme kapasitelerinde merkezi bir rol oynadığını belirtmiştir. 2500 kobi’nin %57’si, belirli becerileri istedikleri gibi ve istedikleri zaman elde edebilmenin sağladığı esneklikten yararlanarak, tam zamanlı çalışanlar istihdam etmek yerine, işi serbest çalışanlara yaptırmaya tercih etmiştir.


Araştırma, kobi’lerin %42’sinin, teknolojik yeniliklerle ve online ticaret ve e-ticaretteki artışla rekabet edebilmek için, dışarıdan programcılar ve web geliştiricileriyle çalışmak zorunda kaldığını göstermiştir. Bu işletmelerin %39’u halka ilişkiler, hukuk ve müşteri ilişkileri gibi arka büro işlerini dışarıdan çalışanlara yaptırmıştır.


Araştırma, 2013 yılının kobi’ler için dış kaynaktan işgücü temininin yaygınlaşacağını göstermiştir; bu işletmelerin %43’ü daha fazla işi serbest çalışanlara yaptıracağını, %23’üyse aynı sayıda serbest çalışandan yararlanacağını belirtmiştir.


Araştırma sonuçlarına göre, kobi’ler serbest çalışanların niteliğinin geliştiğini düşünmektedir; bu işletmelerin %67’si işlerinin niteliğinin artık yüksek olduğu görüşündedir.


Aynı zamanda Freelancer.com’un son 12 ayda yaşadığı %300 oranındaki büyüme, bu küçük ölçekli işletmelerin işlerinin daha fazlasını dışarıdan çalışanlara yaptırdığını göstermektedir.


“Araştırma, rekabetçi kalmak ve büyümek için, kobi’lerin yapamadıkları işler için uzmanlar tuttuğunu gösterdi; şirketlerini ve dinamik e-ticaret sitelerini daha verimli çalıştırmak için IT sistemleri tasarlamaktan pazarlama, finans ve hesap uzmanlarına kadar,” diye konuşan Freelancer.com CEO'su Matt Barrie sözlerine şöyle devam ediyor:
“2012 yılında kobi’lerin çoğu, kendi kendilerine yapamadıkları işleri görmezden gelmek yerine, dışarıdan çalışanlara yaptırabileceğini fark etti. Bu şekilde, başka türlü şirketlerine katamayacakları uzmanlığı elde ediyorlar. Ve kaynakları kısıtlı olduğundan, yalnızca ihtiyaç duydukları zaman hizmetlere para ödeyeceklerini fark ettiler.”
“Kobi’lerin dış kaynaklardan temini daha çok kullanmasının bir başka nedeni de, dış kaynaklardan temin sitelerindeki büyümenin onlara güven ve koruma sağlaması. Hizmet kalitesi incelenen serbest çalışanlar ve güvenli ödeme sistemleri sayesinde, kobi’ler artık güvenilir ve kullanımı kolay proje yönetimi sistemleriyle çeşitli işgüçlerini yönetebiliyor.”


Freelancer Hakkında


Freelancer.com dünyanın en büyük dış kaynaklı ve kitle kaynaklı çalışma piyasasıdır ve üç Webby ödülü sahibidir. Site, küçük ölçekli işletmelerin global ölçekte, bilişim teknolojisi, içerik geliştirme, pazarlama, mühendislik ve tıp gibi çeşitli alanlarda uzman neredeyse 7 milyon profesyonelle bağlantı kurmasını sağlamaktadır. Ortalama bir iş 200 ABD doları ücretin altında tamamlanarak, Freelancer.com’u tam zamanlı çalışan istihdam etme masrafını karşılayamayan küçük işletmeler için son derece maliyet etkin bir hale getirmektedir.