Gitarlar telli müzik aletleri grubunda yer alan enstrümanlar olmaktadır. En eski çalgı türlerinden bir tanesi olmaktadır. Bir çok telli çalgı çeşidi bulunabilmektedir. Gitar çeşitleri telli çalgı çeşitlerinin içerisinde yer alan enstrümanlardan sadece bir tanesi olmaktadır. 10 çeşit gitar çeşidi bulunmaktadır. Bu gitar çeşitlerinin kullanım amaçları çıkarmış oldukları seslere göre farklılık göstermektedir. Her gitar çeşidinin gitar akoru aynı yöntem ile yapılmaktadır. Fakat yapılarından kaynaklı olarak her gitar çeşidinin çıkarmış olduğu ses farklı olmaktadır.
Kişinin ilgi duymuş olduğu müzik türüne göre kullanmak istediği gitar çeşidi değişkenlik göstermektedir. Örnek olarak rock müzik türünde genellikle elektro ve basgitarlar tercih edilebilmektedir.
Gitar Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Gitar çalmayı öğrenmenin bir çok farklı yolu olabilmektedir. Çeşitli kaynaklardan ve eğitmenlerden eğitim alarak gitar çalmayı öğrenebilirsiniz. Fakat her gitarın öğrenme aşaması çok kolay olamaya bilmektedir. Bunun nedeni ise her gitarın kendine özgü stilleri olmasıdır. Gitar çalmayı öğrenmeden önce hangi gitar çeşidini kullanmayı öğrenmek istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir.
Gitar çalmayı öğrenirken öğrenmeniz gereken terimler bulunabilmektedir. Bu terimlere örnek olarak akor verilebilmektedir. Gitar akorlari her gitar çeşidinde farklılık gösterebilmektedir. Bunun nedeni ise gitarların yapılarının farklılık göstermesidir. Örneğin klasik gitarların telleri plastikten yapılır iken bas gitar grubunda yer alan gitarların tellerinde metal bileşenleri yer alabilmektedir. Bu neden ile öğrenmek istediğiniz enstrümanı kendi belirlemiş olduğunuz kriterlere göre seçmelisiniz. Kullanımı zor olan enstrümanlar seçmeniz öğrenmenizi zorlaştırabilecektir. Örnek olarak ukulele akorlari çok yapılabildiği için öğrenme süreci en zor enstrümanlar arasında yer almaktadır.