Merhaba, uzun süredir hosting alanında detaylı bir makale yazma niyetim vardı fakat bu niyetim parça parça zaman ayırmamdan dolayı toplamda 3 ay gibi bir sürede tamamlanabildi. Konuyu hem basit hemde teknik bir anlatım ile hazırlamaya çalıştım.
Internet üzerinde herhangi bir materyalin/objenin sunulması işi kısaca hosting kapsamına girmektedir. Bu materyaller nelerdir? Şuan bulunduğunuz sayfa üzerindeki her kelime bir TEXT materyaldir. Her resim bir İMAJ materyalidir. Her görüntü VİDEO, her ses bir SOUND materyalidir.

linux hosting

Bu materyaller, sunucu adını verdiğimiz özel olarak üretilmiş yada düzenlenmiş, 7/24 olarak her talep edildiğinde hızlı ve kesintisiz olarak cevap verilebilmesi için yapılandırılmış sistemler üzerinden yayınlanır. İşte bu yayın işi "Hosting" dir.
İşin en başında hosting kapsamı sadece bir web sitesinin yayınlanması saklanması noktasındayken günümüzde gelişen iletişim teknolojileri sayesinde çok detaylı hale gelmiştir.
Bu detaylardan bahsetmek gerekirse bir web sitesinin tamamlayıcı özellikleri olan E-mail yayınlama/sunma, Veri tabanı yayınlama/sunma, Canlı video veya radyo yayınlama sunma, Oyunların sunulması(örnek World of warcraft), web sitesinin alan adının DNS kayıtlarının sağlanması hosting 'in tamamlayıcı parçalarını oluşturmaktadır. Son yıllarda bu parçaların yanı sıra yıllardır bilgisayarımıza kurarak kullanmaya alıştığımız yazılımlarda hosting kapsamında sağlanabilmektedir. Örnek olarak bir muhasebe programını artık internet üzerinden bir web browser aracılığı ile bilgisayarınıza hiç kurmaya gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Bu tarz sektörel veya uygulama hosting hizmetlerinin genel tanımı için dünya üzerinde "SAAS" kavramı kullanılmaktadır.

linux web hosting

SAAS: Software As A Service kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Türkçe çevirimi Yazılımların Servis olarak sağlanması olarak düşünülebilir. Sözlük anlamının ötesinde Saas bir iş modeli olup farklı bir makalemde bu konuda da bilgi alabilirsiniz:*
P adresleri sunucunuzun tüm dünya üzerindeki karmaşık ağ yapısındaki eşsiz bir adresidir. Örnek olarak www.cozumpark.com sitesinin IP adresi 91.93.119.118 dir. IP adresi yapısı oldukça zor ve akılda tutması oldukça uğraştırıcı olduğundan (dünya üzerinde 255*255*255*255 yaklaşık 4.2 milyar IP adresi olduğundan dolayı DOMAIN NAME yapısı geliştirilmiştir. Domain' örnek cozumpark.com dur. Her domain bir IP adresine yönlenilir. Bu yönlenme işi DNS olarak (Domain Name System) bilinir ve DNS sunucular tarafından yönetilir. DNS sistemi bir Web hosting 'in parçaları arasındadır. Domain isimleri aşağıdaki tablo üzerindeki şekilde yapılandırılmıştır. Ana domainler .com, .net, .org gibi en sağda yer alan isimlerdir. Bu isimlere TOP LEVEL DOMAIN (TLD) adı verilir. Sonrasında bu TLD adreslerin altında . (nokta) ile ayrılmış isimler eklenerek ilerler. Her nokta işleminden sonra yetkili sunucu yapısı