Apple'ın geçtiğimiz sene yeni nesil Macintosh'larda Intel bazlı işlemciler kullanacağını açıklaması donanım dünyasında heyecan ve merak uyandıran gelişmelerdendi. PowerPC işlemci kullanan eski versiyonlarına göre performansları merak konusu olan yeni nesil Intel bazlı Macintoshlar görücüye çıkmaya başladılar. Macworld 2006'da tanıtılan ve satışına başlanan iMac Core Duo, kullanıcıların yeni Maclerin neler yapabileceği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağladı. Diz üstü pazarında ise MacBook Pro şubat ayı içerisinde piyasada olacak.

Satışına başlanmış olan iMac Core Duo, Intel'in 65nm üretim süreci ile ürettiği ve yeni taşınabilir platformu olan Centrino Core Duo(NAPA)'da da kullanacağı Core Duo işlemcileri kullanmakta. Core Duo, yeni Yonah mimarisine sahip, çift çekirdekli, çekirdeklerin ortak paylaştıkları 2MB L2 tampon belleği bulunan, 32bit bir işlemci. Kullanıcıların merak ettikleri performans konusuna gelirsek Apple'ın berlirttiğine Core Duo T2500 (2GHz) işlemcili yeni nesil iMac, bir önceki nesil PowerPC işlemcili iMac G5'e (2.1GHz) göre 2 kat daha daha hızlı çalışmakta.

[img:200:200:82c1adef25]http://www.ghc.co.uk/acatalog/imac_intel.jpg[/img:82c1adef25]

Mac OS X'in Intel bazlı işlemciler için geliştirilen sürümünü kullanan yeni iMac Core Duo'da eğer bir Mac kullanıcısıysanız yeni gelen performans dışında hiç bir eksiklik hissetmeyeceksiniz. Apple, PowerPC işlemcilerden Intel'e geçiş esnasında kullanıcıların ellerinde bulunan yazılımların çalışmaya devam edebilmeleri için Rosetta adını verdiği bir teknoloji geliştirmiş.

Rosetta sayesinde PowerPC bazlı geliştirilmiş bir çok yazılım Intel işlemci kullanan Mac OS X altında da sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalıştırılabilmekte. Rosetta işletim sistemi ile program arasında kalan bir emulasyon programından daha çok işletim sisteminin desteklediği komut dizisi olarak düşünülebilir. PowerPC tabanlı programların verdiği komutları işletim sisteminin anlayıp yerine getirmesini sağlayan teknoloji bir çok yazılımı sorunsuz çalıştırabilse de Apple, profosyonellerin tercih ettiği Final Cut Pro, Motion, Soundtrack Pro, DVD Studio Pro, Aperture, Logic Pro, Logic Express, Shake ve Final Cut Express'in Rosetta tarafından desteklenmediğini belirtiyor. Çeşitli sitelerde yapılan testlerde ise Rosetta bazlı çalıştırılan ve direk Intel işlemci desteği bulunmayan programların, PowerPC işlemcilerdekine nazaran oldukça yavaş çalıştığı görülmüş. Fakat konu Intel destekli yazılımlara geldiğinde Apple'ında belirttiği gibi Core Duo 2 kata yakın farklar atabiliyor.

http://images.apple.com/imac/images/...ow20060109.jpg

Core Duo T2400 (1.83GHz) işlemci ile 17" LCD'nin (1440x900) ve Core Duo T2500 (2GHz) işlemci ile 20" LCD'nin (1680x1050) bir arada bulunduğu 2 farklı modeli bulunan ve 42.93 x 42.67 x 17.27cm ölçülerindeki iMac Cor Duo, tasarım olarak bir önceki nesil iMac G5'den pek farklı değil. Intel'in Mobile 945GM Express kuzey köprüsünü kullanan sistem bu sene gündemi oldukça meşkul edecek Trusted Computing modülünede sahip. iMac Core Duo'da grafik kartı olarak 128MB GDDR3 belleğe sahip ATI X1600 bulunmakta. Bu, World of WarCraft ve Doom 3 gibi oyunların Mac OS X versiyonlarının da olduğu düşünülürse oyun severler için oldukça iyi bir haber.

667MHz hızında çalışan 512MB DDRII belleğe sahip sistem, alınan modele göre 160GB veya 250GB kapasiteye sahip 7200RPM SATA sabit diskle beraber gelmekte. 10/100/1000 erhetnet, 802.11a/b/g ve Bluetooth 2.0+ EDR kablosuz bağlantı, 8x SuperDrive (DVD DL yazıcı), yerleşik VGA kamera, 2 adet Firewire 400, 3 adet USB 2.0 bağlantı portu gibi donanımsal özellikleri bulunan yeni iMac, üzerinde 2 adet USB 1.1 portu bulunan Apple Pro USB klavye, Apple Mighty Mouse ve uzaktan kumanda ile birlikte verilmekte.

iMac Core Duo ses düzeni olarak 2 adet toplamda 12watt RMS değeri olan stereo hoparlör içermekte.Mikrofon ve kulaklık bağlantılarıda bulunan sistemin ayrıca dijital ses bağlantısı için optik çıkışıda bulunmakta. Apple'ın iMac ile birlikte sunduğu uzaktan kumanda ile iTunes, iPhoto ve Apple DVD Player programları kontrol edilebilmekte. Sistem ile birlikte deneme sürümü verilen iWork '06, aynı Windows XP Media Center Edition'da olduğu gibi kullanıcılara uzaktan rahat kontrol sağlamakta. iMac Core Duo'nun 17" ekranlı ve 1.83GHz işlemcili versiyonu 1299$, 20" LCD ekranlı, 2GHz işlemcili versiyonu ise 1699$ fiyat etiketi ile yurtdışında satışa sunulmuş durumda.

Henüz Intel için yazılmış yazılımlar az bulunsalar da 2-3 aya kalmaz bu eksik yüksek oranda kapanacaktır. Intel'in az ısınan çok iş yapan yeni nesil çift çekirdekli Core Duo işlemcilerinden güç alan iMac Core Duo, korkulanın aksine PowerPC işlemcileri terk etmenin yüksek oranda performans kaybı yaratmayacağını ispatlar nitelikte bir ürün. Apple'ın PowerPC ve Intel tabanlı sistemlerde çalışacak olan yazılımlar için uyguladığı Universel etiketi taşıyan ürünlerin sayısı arttıkça, kullanıcılar yaşanan geçişin eksi yönleri olmadığını daha rahat göreceklerdir.

LİNK: http://www.apple.com/imac/