En büyük rakibi AMD’ye son zamanlarda önemli oranda pazar payı kaptıran köklü yonga üreticisi Intel, yıllık Intel Geliştiriciler Forumu’nda yeni jenerasyon yonga mimarisini tanıttı.
Pentium M işlemcinsin tasarımından yola çıkılarak geliştirilen yeni yonga teknolojisi, önemli oranda performans ve enerji tasarrufu avantajları sağlayacak.
Her yıl düzenlenen Intel Geliştiriciler Forumunda (IDF) bu sene dev yonga üreticisi Intel, yakın geleceğe yönelik yonga mimarisi tasarımlarını duyurdu. Son birkaç yılda en büyük rakibi olan AMD’ye büyük oranlarda pazar payı kaybeden köklü yonga üreticisi, yonga piyasasına kendisinden beklendiği gibi iddialı bir şekilde dönüş yapacağı sinyallerini veriyor. Intel’in IDF’de duyurduğu yeni mimarisi büyük oranda performans ve enerji tasarrufu vaat ediyor.
Intel tarafından tasarlanan yeni mimari, Pentium M işlemcisi üzerine kurulu bir şekilde geliştirilmiş. ‘Çekirdek mikromimari’ olarak çağrılan teknoloji, bilgisayar biliminde belli bir süredir sıkıntısı çekilen iki sorunun üzerinde duruyor; aşırı enerji tüketimi ve sonuç olarak da pek çok sorunu beraberinde getiren ısı yayımı. Intel, performansın önündeki en büyük engellerin başında gelen bu iki problemi yeni mimarisine dayalı Conroe, Merom ve Woodcrest işlemcileriyle çözmeyi planlıyor.
Yeni teknolojiden faydalanacak olan işlemcilerden Conroe, masa üstü bilgisayarları; Merom, dizüstü bilgisayarları ve Woodcrest de sunucu bilgisayarlarına hitap edecek. Woodcrest, güncel bir çift çekirdekli 2.8GHz Xeon işlemcisine göre performansı yüzde 80 oranında artıracakken enerji tüketimini de yüzde 35 oranında düşürecek. Conroe ise güncel bir çift çekirdekli Pentium D 950 işlemcisine göre yüzde 40 oranında performans artışı uygulayacak ve yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlayacak.
Intel; Conroe, Merom ve Woodcrest işlemcilerinin ilk modellerini içinde bulunduğumuz yılın ikinci yarısında piyasaya sürmeyi planlıyor. (Hürriyetim)