İnternet bağlantısında meydana gelen son arıza giderildi, Türk Telekom’un yurt dışı internet kapasitesi 6.9 Gbps’a ya ulaştı.


Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, 16 Ocak günü İstanbul ile İtalya arasındaki MEDTÜRK denizaltı kablo sistemindeki kopmadan sonra yürütülen çalışmalar sonucunda Türk Telekom’un yurt dışı internet kapasitesinin 6.9 Gbps’a ya ulaştığı belirtildi.

Açıklamada, böylece Türk Telekom’un günün en yoğun saatlerinde karşılaştığı maksimum 7 Gbps’lik kapasite ihtiyacının yaklaşık yüzde 100’ünün karşılandığına değinilirken, Med Türk kablosundaki onarım çalışmalarının denizdeki olumsuz hava koşulları nedeniyle uzadığı ancak kablonun tamir çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

[hr:93987a6814]
Türk Telekom faturayı vatandaşa kesiyor
Telefon ve ADSL İnternet abonelerinin başı şu aralar yüksek faturalarla dertte. Türk Telekom, arıza ve teknik problemlerinin faturasını vatandaşa kesiyor.


Yoğun okur şikayetleri ve sivil toplum örgütlerinden çıkan sonuç şu ki Türk Telekom, arıza ve teknik problemlerinin faturasını vatandaşa kesiyor. Daha doğrusu, kestiği faturaya ekliyor.

Aylık 29 YTL sabit ücretle limitli ADSL hizmetini satın alan abonelerden bazıları Hürriyetim'e yolladıkları mesajlarda, bu sabit ücretin çok daha üstünde faturalar kesildiğini belirterek şikayetlerini dile getirdiler. Ayrıca bazı forum sitelerinde de en çok tartışılan konulardan biri oldu bu. Üstelik Marmara Denizin'den geçen kablonun kopmasının üzerinden 13 gün geçmiş olmasına rağmen bağlantı hızı problemleri devam ediyor. Bu kadar süreye rağmen hala sorunların giderilmemiş olması akıllara kablo kopması dışında arızalar olduğu şüphesini getiriyor.

Santraller değişti faturalar şişti

Haber Sen'in yaptığı açıklama ise çarpıcı iddialar içeriyor. Türk Telekom'un santrallerde yaptığı teknik değişikliğin hesaplama hatalarına neden olduğunu ve bu nedenle yapılmayan görüşmeler için binlerce YTL'lik faturalarla karşılaşıldığını savunan Haber Sen açıklaması, santrallardaki eski teknolojinin faturasının vatandaşa ödettirildiğini iddia ediyor. "61 saniye şehiriçi telefon görüşmesi yapan abone ile 1 dakika 59 saniye şehiriçi telefon görüşmesi yapan abone aynı ücreti ödüyor" iddiası ise sorunun vehametini ortaya koyuyor. İddiaya göre Türk Telekom, dijital santrallerindeki yazılımın versiyonunu güncelledi. Bu değişiklikten sonra vatandaşın faturaları astronomik rakamlara ulaşmaya başladı. Çünkü versiyon değişikliğinden sonra şehir içi görüşmeler dışındaki aramalardan sonra görüşme yapılıyormuş gibi hat açık kalmaya devam etti.

Hattın açık kalması yeni bir arama ya da aranma gerçekleşinceye kadar sürdü. Hat kapanmayınca vatandaşın da faturası kabarmaya başladı. Bu durumu fark eden vatandaşlar Telekom'a itiraz etmeye başlayınca hata farkedildi.

Bunun üzerine yüksek fatura gelen abonelerin önceki aylarda yaptığı görüşmeler baz alınarak ortalama bir fiyat bulunmaya çalışıldı. Durumu farkeden Telekom teknik personeli, önlemler
almaya çalıştı ama çok sayıda vatandaşın mağdur olmasını önleyemedi.

İnternet abonelerine Çin işkencesi

Aynı altyapı problemlerinin cezasını kullanıcılar İnternet hizmetlerinde de çekiyor. İki haftaya yakın zamandır problemli durumda olan İnternet bağlantısı için aboneler, uğradıkları zararın fiyat indirimiyle tazminini beklerken, bağlanamadıkları İnternet'in faturasını da kat kat fazla ödemek durumunda kalıyor.

Aylık 29 YTL sabit fiyatlı 256 Kbps hızındaki ADSL hattına sahip bazı kullanıcılardan aldığımız şikayet mesajlarına göre, 3 GB'lık limitin üzerine çıkmamalarına rağmen bu abonelere 50-60 YTL civarından faturalar kesilmiş. İndirdikleri dosya miktarını Türk Telekom'un sitesinden kontrol eden ve kapasiteyi aşmadıklarını kanıtlayan abonelere bir açıklama yapılamıyor.

Üstelik Türk Telekom'un 4440375 numaralı çağrı merkezi de cevap vermiyor. Limitli ADSL tercihi yapanlar için bir kâbusa dönüşen faturalar için henüz bir önlem alınmış değil.

Bağışlanmayan İnternet'in faturası

Bir diğer problem de di-al up, yani telefon hattından çevirmeli olarak İnternet'e bağlanan kullanıcıları ilgilendiriyor.

Son kablo kopmasının ardından çöküşe geçen Türkiye İnternet'i, telefonla bağlanan kullanıcıları da etkiledi. Geçen haftadan bu yana dial-up kullanıcıları defalarca deneyerek ancak bağlantı sağlayabiliyor. Üstelik bu denemelerin hepsi kontöre mal oluyor. Yani İnternet'e bağlanılmasa da denemesi bile parayla.

Haber Sen'in açıklamasında verilen bir örneğe göre, "... 64 80" numaralı telefon abonesinin 31.12.2004 tarihli 41 milyon 750 bin TL'lik faturasının 20 milyon 952 TL'lik bölümünü İnternet kullanımı oluşturuyor.

Abone, bu faturanın kapsadığı 03-30 Aralık 2004 döneminde, yani 28 günde toplam 208 kez İnternet'e bağlanmaya çalışmış, sadece 7 kez İnternet'e bağlanabilmiş. 7 bağlantının ücreti 6 milyon 480 bin TL. Bu abone bağlantının gerçekleşmediği 201 deneme için toplam 14 milyon 472 bin TL ödemiş. Yani abonenin her İnternet'e bağlanma denemesi bir kontöre (72.000TL) mal olmuş.

Kontörler kimin için atıyor?

Haber Sen tarafından yayımlanan kapsamlı basın açıklamasında, telefon görüşmeleri için uygulanan fatura fiyaskosu net rakamlarla somutlaştırılmış. Şehiriçi görüşmelerde 60, şehirlerarası görüşmelerde 21.9, uluslararası görüşmelerde 4, cep telefonlarını aramalarda 7.1 saniyede bir kontör atmakta olduğunu ve yürürlükte olan tarifeye göre kontör ücretinin 72 kuruş (72.000 TL) olduğunu yazan rapor, telefon abonelerine şehiriçi görüşme yaptığında "bir saniye için 72 kuruş" ödettirildiğini bildiriyor.

Telekom'un yaklaşık 20 milyon abonesi var. Her abonenin bu şekilde bir kontör ücreti fazla ödediğini dikkate alarak hesaplama yapılırsa ortaya astronomik rakamlar çıkıyor.

[align=right:93987a6814]hurriyetim.com.tr[/align:93987a6814]